Četvrtak, 05 Ožujak 2020 16:48

Potpisan ugovor za dogradnju Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Požega

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - U Gradskoj vijećnici Grada Požege održano je svečano potpisivanje ugovora s izvođačem radova, zajednicom ponuditelja tvrtki Riko d.o.o., Presoflex gradnja d.o.o. i Hidroinženjering d.o.o., za rekonstrukciju i dogradnju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Požega u okviru projekta „Poboljšanje vodno – komunalne infrastrukture na području aglomeracije Požega. Investitor je Tekija d.o.o., a partneri Grad Požega te općine Velika i Brestovac. Potpisivanju su nazočili i pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike Elizabeta Kos te zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić.

Dogradnja Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (CUPOV) „Požega“ drugim i trećim stupnjem pročišćavanja s poljima za ozemljavanje mulja je jedna od ključnih aktivnosti na poboljšanju vodno – komunalne infrastrukutre na području aglomeracije Požega. Otpadne vode koje se danas ispuštaju u rijeku Orljavu bez odgovarajućeg stupnja pročišćavanja predstavljaju opasnost, kako za zdravlje ljudi, tako i za čovjekov okoliš. Za područje grada Požege, te dio općina Brestovac i Velika, zadržana je koncepcija kanalizacijskog sustava s jedinstvenim centralnim uređajem za pročišćavanje otpadnih voda.

- Današnjim potpisivanjem ugovora aglomeracija Požega će biti zaokružena jer dobivamo kvalitetno rješenje kojim ćemo našim sugrađanima pružiti primjerene uvjete života. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u projektiranju, Ministarstvu, Hrvatskim vodama, Tekiji i svima koji su nam osigurali ovu veliku investiciju koja će se zasigurno vratiti kroz podizanje kvalitete života. – poručio je gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

Izgradnja CUPOV-a Požega odvijat će se u dvije faze, a ugovorena cijena radova je 66.719.565,00 kuna bez PDV-a. Realizacijom ovog projekta ispunit će se zahtjevi hrvatskih i europskih propisa, te poboljšati zdravstveni standardi života stanovništva. Ispuštene otpadne vode u rijeku Orljavu će biti pročišćene, a njihova kvaliteta će biti usklađena s Pravilnikom o graničnim vrijednostima emisija otpadnih voda.

- Ovo je zadnji ugovor koji potpisujemo u sklopu aglomeracije Požega i mi s današnjim danom imamo ugovorenu aglomeraciju s iznosom od 167.043.346,77 kuna bez PDV-a. To je vrlo značajan projekt, nama najveći i najvažniji i bit će ga zanimljivo provoditi. – rekao je Anto Bekić, direktor tvrtke Tekija d.o.o.

- Aglomeracija Požega je jedan od 54 projekta koji je odobren u RH iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija. Priprema projekata i njihovo odobravanje ide u jako dobrom smjeru kada su u pitanju vodno-komunalni projekti, međutim nismo zadovoljni sredstvima koja se troše, odnosno samom realizacijom projekata. Zato pozdravljamo današnje potpisivanje ovoga ugovora gdje bi se zaokružilo svih osam sekundarnih ugovora koji su sastavni dio ovoga projekta. Požega je među najboljima u Hrvatskoj jer će nakon provedbe ovoga projekta imati 96% stanovnika priključenih na sustav javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda i 98% stanovnika priključenih na sustav javne vodoopskrbe. – dodala je Elizabeta Kos, pomoćnica ministra za vodno gospodarstvo i zaštitu mora.

Projekt se financira iz sredstava Kohezijskog fonda 72,45%, Ministasrstva zaštite okoliša i energetike 11,02%, Hrvatskih voda 11,02% i projektnih partnera – Grada Požege 4,53%, Općine Velika 0,84%, te

Općine Brestovac 0,14%. Rok završetka izvođenja radova je 36 mjeseci, uključujuči projektiranje i probni rad.