Četvrtak, 05 Ožujak 2020 13:55

Kroz projekt zaposleno 45 osoba koje su brinule o 392 korisnika

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA "PUK 40" FINANCIRANOG IZ EUROPSKOG SOCIJALNOG FONDA -

POŽEGA - Održana je Završna konferencija projekta "PUK 40" kojega je nositelj grad Požega, a partneri na projektu su HZZ Područni ured Požega, Centar za socijalnu skrb Požega i Dom za starije i nemoćne osobe Požega. Projekt je financiran iz "Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020." iz Europske unije i Europskog socijalnog fonda u iznosu od 5,47 milijuna kuna u ukupnom iznosu.

Kroz provođenje projekta zaposleno je ukupno 45 osoba na rok od 24 mjeseca, od toga 40nezaposlenih žena koje su bile prijavljene u evidenciji HZZ, s naglaskom na starije od 50 godina, dugotrajnije nezaposlene, žene s invaliditetom, žrtve obiteljskog nasilja, mlade žene koje su izašle iz sustava skrbi i domova za djecu, udomiteljskih obitelji, povratnice s odsluženja zatvorskih kazni, pripadnice romske nacionalne manjine i dr.

Kroz ovaj projekt je planirano da se pomogne 160 starijih i nemoćnih osoba u nepovoljnom položaju sa područja grada Požege, no zbog izrazito velikog interesa korisnika i uočenih potreba ukupno je kroz projekt zbrinuto 392-je osobe. U projektu je osigurano 2.720 paketa higijenskih i kućanskih potrepština u maksimalnoj vrijednosti do 200 kuna, koje su pakirale i dostavile gerontodomaćice svojim korisnicima. Za što bolju provedbu projekta i brže kretanje gerontodomaćica nabavljeno je i 40 bicikala. U sklopu projekta40 žena je osposobljeno za gerontodomaćice i za zanimanje pomoćne kuharice, kako bi kasnije bile konkurentnije na tržištu rada.

Zahvaljujući se svima na uspješno odrađenom projektu u proteklih 24 mjeseca, požeški gradonačelnik Darko Puljašić je istakao da nisu imali niti jednu primjedbu korisnika, a da su dobili stotine upita što sada kad projekt završava, tko će se brinuti dalje za korisnike i da oni neće moći živjeti dalje bez svojih gerontodomaćica. - Mi smo već pripremili i predali našu prijavu za produženje ovog projekta Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, koji je otvorio nove natječaje za produženje ovog hvale vrijednog projekta. Ovaj projekt zaslužuje da ga dademo našim korisnicima dalje, a vi svi ostanite takvi i dalje.

Pomoćnik ministra Luka Ćirkoje naglasio da su se kroz projekt "Zaželi" proveli brojni projekti u jedinicama lokalne samouprave, ukupno 322 projekta, zaposleno je preko 6.000 žena, a brinulo se za preko 30.000 krajnjih korisnika. - To je i dalje strateški projekt Ministarstva rada i Vlade RH i on ide dalje. Raspisan je novi natječaj za dodatnih 12 mjeseci. Projekt "Zaželi" je pohvaljen od Europske komisije i istaknut kao primjer dobre prakse. Grad Požega je uspješno završio prvu fazu na čemu vam čestitam i želim da uspijete s nastavkom ovog projekta u novoj alokaciji.