Ponedjeljak, 02 Ožujak 2020 13:00

Dodjela uvjerenja za 10 pomoćnih kuharica i kuhara, 3 slastičarke i 7 njegovateljica

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA "TEMELJ RAZVOJA" U PLETERNICI - 

PLETERNICA – Završnom konferencijom i dodjelom diploma polaznicima verificiranog osposobljavanja u sklopu projekta "Temelj razvoja" završio je projekt vrijedan 841.412,04 kune koji u 100%-tnom iznosu financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Projekt je započeo 03.09.2018. god i traje 18 mjeseci.

Prijavitelj projekta je grad Pleternica, a partner Hrvatsko žensko društvo Pleternica. Osposobljavanje kandidata provelo je Pučko otvoreno učilište Obris. O samom projektu sve nazočne upoznala je voditeljica projekta Anita Nikić.

- U projektu su odrađene brojne aktivnosti. Prvo smo anketirali 100 nezaposlenih osoba te putem vrednovanja ankete dobili konkretne informacije o željenim vstama osposobljavanja koje smo i proveli, a to su: njegovateljica, pomoćni/na kuhar/ica, pomoćna slastičarka. Održane su edukacije o samozapošljavanju te je izrađeno 20 životopisa i 20 poslovnih planova. Kroz razvozvoj informatičke pismenosti neki polaznici su stekli nova zananja i vještine dok su neki obogatili već stečeno znanje. Prošlo se kroz ciklus edukacije osnaživanja (komunikacije, pregovaračke i prezentacijske vještine). Održano je 10 kreativnih radionica, a radovi poizišli iz kreativnih radionica prezentirani su široj javnosti na manifestacijama Grada Pleternice. Održano je 5 timskih sjednica o potrebama poslodavaca i nezaposlenih, kao rezultat istih kreirane su i izrađene brošure koje daju informacije o samozapošljavanju, potiću na aktivno traženje posla i sl. Odradili smo i 8 sastanaka projektnog tima – istaknula je Nikić te dodala kako su osim za nezaposlene osoba provedene i edukacije za stručnjake koji rade s nezaposlenim osobama te su oni unaprijedili svoja znanja i vještine u svrhu unaprijeđena usluga.

- Održana je kampanja DANI KARIJERA te je široj javnosti prezentiran projekt kao i znanja i vještine polaznika proizišle iz teorijskog i praktičnog rada. Organiziran je i okrugli stol za stručnjake na kojem se analiziralo stanje na tržištu rada, stanje po pitu cjeloživotnog obrazovanja te učinak projekta na navedene stavke – dodala je Nikić.

Dodjeli diploma je nazočila pleternička gradonačelnica Antonija Jozić koja je čestitala svim polaznicima na završenoj obuci, onima koji su već našli posao i zaželjela ostalima da što prije pronađu svoj posao, sada u novim zanimanjima.

- Ja vjerujem da vam je ova obuka kroz projekt na neki način ipak nešto dala. Kroz projekte uglavnom radimo neke objekte, infrastrukturne projekte, no naši projekti su i rad s ljudima. Kroz ovo ste dobili besplatnu edukaciju, dobili ste nekakva nova znanja i vještine za koje vjeruje,m da će vam pomoći u vašem daljnjem životu. Sigurno su vam pomogla i međusobna druženja i razmjena iskustava, izašli ste iz svojih obitelji u društvo. Ovo je pomoć i nezaposlenim, najviše nezaposlenim ženama iz ruralnog područja i zbog toga ovo radimo – istaknula je gradonačelnica Jozić.

Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Grada Pleternice

esf lenta