Ponedjeljak, 24 Prosinac 2012 10:55

U Zagrebu se bori za Požeštinu

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

RAZGOVOR S POVODOM: FRANJO LUCIĆ, GRADONAČELNIK GRADA PLETERNICE I SABORSKI ZASTUPNIK U DRUGOM MANDATU  -

 

Kao zastupnik u Saboru upoznaje osobe i način funkcioniranja raznih ministarstava, agencija i državnih poduzeća te može učinkovito lobirati

Pleternica je grad koji je u posljednjem desetljeću umnogome proljepšao svoje lice i koji se razvija na svim svojim poljima. Unatoč recesiji koja posljednje dvije godine utječe na gospodarski razvoj cijelog svijeta niti na tom polju u Gradskoj kući nisu odustajali od aktivnosti kojima bi ipak potakli i gospodarski razvoj grada. Svakako je u svim tim procesima najvažniju ulogu imao prvi čovjek grada, gradonačelnik i saborski zastupnik Franjo Lucić. S njim smo razgovarali.

 

P3287836-Dugo ste na čelu grada Pleternice. Razvoj grada odvijao se u različitim političkim i gospodarskim makro i mikro uvjetima.

 

-Ako govorimo o mojim gradonačelničkim mandatima u Pleternici tada mogu istaći ponos učinjenim. To je period od dvanaest godina. Ulaskom u HDZ devedesete godine deklarirao sam političku pripadnost i svjetonazor. Nisam dvojio da svoj poslovni, politički i životni put želim ostvarivati u Pleternici. U svojim poduzetničkim pothvatima sam ostvarivao uspjehe i smatrao sam da isti pristup, gospodarskog razvoja, mogu ponuditi i svom gradu. Za unaprijeđenje grada bila je potrebna vizija. Moj motiv da se kandidiram na čelnu funkciju nije bio „uhljebljavanje“ na gradonačelničkom mjestu već da svojim znanjem, iskustvom, i, vizijom unaprijedim grad i život u gradu. Razvoj gospodarstva je ključni pokretač unaprijeđivanja svih drugih područja iz života grada. Dvije tisućite godine, poslije smrti Prvog hrvatskog Predsjednika, kada je u HDZ-u zavladala svojevrsna apatija i mnogi ga napuštali, tada sam se u potpunosti odlučio uhvatiti u koštac sa svim nagomilanim problemima i u stranci i u gradu. Kandidirao sam se za gradonačelnika i dobio povjerenje za obavljanje te dužnosti. Od tada pa do danas građani su mi potvrđivali povjerenje na izborima i vjerujem da sam im se na tome dostojno odužio. Danas je Pleternica mali, ali lijepi gradić i naša današnja stremljenja i aktivnosti su stvaranje uvjeta za gospodarski razvoj pa time i stvaranje još ljepšeg i ugodnijeg grada.

 

P3287843- Gospodine gradonačelniče, što se u ovom trenutku gradi u Pleternici?

 

-Četiri kapitalna objekta, i niz također važnih projekata komunalne infrastrukture. Mini hidrocentrala je dovršena i trenutno se nalazi u probnom radu. Nova knjižnica i čitaonica je u visokoj fazi izgradnje, objekt od otprilike tisuću kvadrata korisne površine. Dječji vrtić koji će imati smještajni kapacitet za sto pedeset djece. I još Tehnologijsko inovacijski centar s poduzetničkim inkubatorom, koji dijelom financiramo sredstvima Europske unije, a dijelom iz gradskog proračuna.

-Počnimo od ovog posljednjeg.

pleternica-Tehnologijsko-inovacijski centar s inkubatorom je objekt kojim želimo pomoći poduzetnicima početnicima u njihovom početku poslovanja na način da im omogućimo i osiguramo poslovni prostor, ali ne samo prostor, već kroz cjeloviti projekt svu logističku pomoć potrebnu za prve tri godine njihovog poslovanja. Naravno da ti poduzetnici koji će biti smješteni u Inkubatoru neće biti ograničeni nekim uvjetom da poslije tri godine moraju iseliti iz prostora. Mi im želimo različitim subvencijama i akcijama pomoći da kroz te tri godine ojačaju i kada budu spremni da se dislociraju u našu Industrijsku zonu koja je također opremljena svom potrebnom komunalnom infrastrukturom. Dakle, da mogu otkupiti vlastito zemljište i izgrađivati vlastite objekte. Pored toga imat će savjetodavnu pomoć i druge potpore kako bi im omogućili da se mogu posvetiti svojoj osnovnoj poslovnoj ideji, a rasteretiti ih administrativnih problema. Pomoći im u ostvarivanju prava i apliciranju na projekte raznih ministarstava i fondova. Dakle, uključit ćemo se i u njihovu edukaciju i pripremu projekata, jer smo već kao grad i naš Poduzetnički centar dokazali da se mogu privući sredstva iz ministarstava, državnih fondova, europskih fondova i drugih. To želimo preslikati na korištenje našim poduzetnicima.

-Knjižnica i čitaonica?

-Tijekom ovog mjeseca ugradit će se stolarija, a ugovoreni su radovi na fasadi. Dakle, radove ugovaramo u tempu kojim uspijemo osigurati sredstva za izgradnju. U ovom trenutku to je stolarija, fasada i dio unutarnjih instalacija. Prijavili smo se na natječaj Ministarstva kulture i očekujemo njihovu daljnju potporu u realizaciji projekta. U idućoj godini bi trebali, poslije osiguranja financijskih sredstava, sklapati nove ugovore s izvođačima i nastaviti izgradnju.

-Dječji vrtić?

-Vrtić se počeo graditi u lipnju ove godine s predviđenim rokom završetka sljedeće godine u svibnju. Izuzetno zahtjevan objekt. Bit će vrlo reprezentativan, sa svim potrebnim pedagoškim standardima koji su potrebni za smještaj djece predškolske dobi i za smještaj djece jasličkog uzrasta. Trenutno su u fazi radovi na krovištu, te do kraja studenoga očekujemo da će u potpunosti biti natkriven i ugrađena stolarija, a potom slijede unutarnji radovi. Dakle, očekujemo dovršenje radova u rečenom roku. Objekt se financira sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i gradskog proračuna.

 

PC077680-Nedavno ste u pogon pustili Mini hidrocentralu, prvu u Hrvatskoj kojoj je vlasnik grad.

 

- Mini hidrocentrala je puštena u probni rad. To znači da smo priključeni na mrežu, te da imamo sve potrebne ugovore, odnosno, sve potrebno kako bi došlo do navedenog čina. Probni rad bi trebao trajati kojih petnaestak dana. No, ovi zimski uvjeti, led, malo usporavaju kvalitetnija ispitivanja, ali kako rekoh u brzom roku očekujemo daljnje potrebne elaborate, pristupiti tehničkom pregledu, dobiti uporabnu dozvolu, i poslije toga isporučivati električnu energiju u mrežu HEP-a, te tako ispuniti naš osnovni cilj, ostvarivanje određenog prihoda za grad Pleternicu.

 

-Što se moralo činiti da bi se polučio takav razvoj?

 

-Prvenstveno postaviti realne i provedive ciljeve, te stvoriti preduvjete za njihovu realizaciju. Mi nismo nikada imali puno sredstava u svom proračunu, ali ono što smo imali ulagali smo u pravljenje projekata. Učinili smo pretpostavke donošenjima prostornih i urbanističkih planova. Dakle, vršili smo pripreme i čekali predpristupne fondove EU, ali i državne fondove. Pripremljenim projektnim dokumentacijama smo u pravo vrijeme kandidirali za sredstva gdje god da su ona bila ponuđena. Kako smo imali kvalitetne aplikacije sredstva, odnosno, projekti za koja smo kandidirali bila su prihvaćana i financirana. Imali smo ideje, bili neumorni i vrijedni u izradi kvalitetnih projekata, aplicirali na prave fondove, te uz kvalitetno lobiranje u pravilu bili uspješni. Vrlo brzo, ulaskom u EU, na raspolaganju će nam biti i strukturni fondovi. Pleternica već danas priprema projekte i za njih. Kroz naše gradske ustanove za gospodarstvo želimo i naše poduzetnike educirati i pomoći im da i oni sa svojim projektima kandidiraju na sredstva strukturnih fondova Europske unije, a što će donijeti novi zamah gospodarstvu našeg kraja.

 

pletex-Koliko je važna bila vaša saborska funkcija u razvoju Pleternice?

 

-Vrlo važna. Nije lako obavljati i dužnost saborskog zastupnika, i gradonačelnika, ali ako imate suradnike u gradu s kvalitetama koje sam naveo tada to rezultira uspjehom u korist grada. Kao zastupnik u Saboru upoznajete osobe i način funkcioniranja raznih ministarstava, agencija i državnih poduzeća te učinkovito lobirati. Danas su lobisti na svim mogućim pozicijama važni. Lobiranje je standardna i uobičajena aktivnost u cijelom svijetu, kako političkom tako i u poslovnom. Nitko neće činiti nešto što je u protuslovlju sa zakonom, ali lobirati da vas involviraju u proračune i projekte, da ukažete na svrsishodnost i korisnost projekata i ulaganja, to je lobiranje. Grad Pleternica ima proračun od kojih pet do šest milijuna kuna, a mi svake godine investiramo u grad pedeset do i sedamdeset milijuna kuna. Jedne godine smo imali investicija u iznosu sto milijuna kuna! Dakle, u mojim mandatima je u Pleternički kraj uloženo blizu osamsto milijuna kuna. Govorim samo o projektima na razini Pleternice, a kada bi tome pribrojili i projekte na razini Požeško slavonske županije taj bi iznos bio još puno veći. Pomagao sam i drugim gradonačelnicima i načelnicima iz županije da ostvare sredstva za svoje projekte prije svih cestovne i komunalne infrastrukture. Doduše, to spada i u program i ciljeve Županijske organizacije Hrvatske demokratske zajednice gdje obnašam dužnost predsjednika. Kao što znate prije četiri godine birači su na razini naše županije ponovo ukazali povjerenje HDZ-u, a za župana je izabran HDZ-ov kandidat, gospodin Marijan Aladrović.

 

plete-Zadržimo se trenutak na Županiji. Kako ste zadovoljni rezultatima na toj razini?

 

-Vodstvo HDZ-a na razini Županije sam preuzeo u delikatnom trenutku. Tada su se zbivale afere vezane uz neke naše članove, a na državnoj ravni je vlast preuzeo SDP s koalicijskim partnerima. Nije bilo lako. No, zajedno sa svim svojim prijatelja iz gradova i općina naše Županije sam se prihvatio posla i vraćao povjerenje naših žitelja. Cilj nam je bio gospodarski razvoj svih jedinica naše lokalne uprave i samouprave, te svim našim građanima osigurati kvalitetniji život. Dolaskom gospodina Aladrovića na čelo Županije mnogi procesi i projekti koji su bili opstruirani od strane prethodne SDP-ove vlasti realizirani su, poput dvorana u Velikoj i Pleternici, kružni tok u Pleternici...Dakle, dolaskom župana Aladrovića ostvareni su svi zacrtani ciljevi tako da smo već negdje u pola njegovog mandata ispunili sva predizborna obećanja data biračima. Svi veliki projekti, od već pomenutih dvorana do dvorana u Jakšiću i Brestovcu, završava se sportska dvorana u Čaglinu, mnogi drugi objekti na razini Županije, do Poliklinike u Požegi. Za jedan od važnijih projekata, brzu cestu Požega-Bablja gora-preko Godnjaka i do izlaza na autoput A3 smo obećali izraditi projektnu dokumentaciju. Tu je odrađena studija utjecaja na okoliš, usvojeni su u dvije županije, Požeško slavonskoj i Brodsko posavskoj, prostorni planovi, te smo sada u fazi ishođenja glavnog projekta u Hrvatskim cestama. Nažalost, imam informaciju da saborski zastupnik Zdravko Ronko stopira taj projekt i to mi nije jasno kao građaninu ove Županije. On, navodno, zagovara neki drugi pravac, te navodeći da se radi o velikim financijskim sredstvima. No, pitam se, kako to drugi čelnici u drugim županijama, od Iloka, Zadra, Šibenika, Benkovca koji su izgradili sebi izlaze ka brzim prometnicama nisu postavljali takva pitanja. Zaslužuju li i građani Požeštine imati brzi pristup autoputu i koliki je to značaj za gospodarski razvoj Županije. No, ipak se nadam da će prevladati razum i projekt biti nastavljen pogotovo imajući na umu da sredstva ne osigurava Županija već Hrvatske ceste i Hrvatske auto ceste. Postoje mnogi projekti koji se tako reći ne vide, a od životne važnosti su poput vodovoda. U našoj Županiji pitku vodu ima preko devedeset osam posto žitelja.

 

-Što poručujete našim čitateljima za Božić?

 

- Zahvaljujem im na povjerenjima koja su mi davali i koja su me činila još ustrajnijim u poslu i obvezama. Proći će i ova ekonomska kriza, a mi za to vrijeme sve činimo da stvorimo uvjete boljeg življenja. Svima im želim sretan i blagoslovljen Božić i sretnu i blagoslovljenu Novu godinu.