Četvrtak, 27 Veljača 2020 17:42

Svečana prisega 27. naraštaja ročnika održat će se na Trgu Sv. Trojstva ponovno nakon 28 godina

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA - Predstavnici Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova te Požeško-slavonske županije i Grada Požege najavili su na tiskovnoj konferenciji održavanje svečane prisege 27. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, koja će se nakon 28 godina ponovo održati na gradskom trgu.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković zahvalio je Gradu i Županiji na suradnji i predstavio program svečane prisege za koju su pripreme već započele. - Svečana prisega 27. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju održat će se na Trgu Sv. Trojstva u Požegi, a prisegu će položiti 331 ročnik i ročnica - istaknuo je general Jurković dodavši da je posljednji put prisega izvan vojarne održana 1992. godine.

Naglasio je kako je dan polaganja svečane prisege poseban dan za vojnika, njegovu obitelj i prijatelje, ali i za cijelu Hrvatsku vojsku. - Kvalitetnom suradnjom sa lokalnom i regionalnom samoupravom došli smo do prisege na Trgu, te ćemo na taj način promovirati poziv hrvatskog vojnika, ali i izvrsnu suradnju s Gradom i Županijom. Očekuje se dolazak preko 1.500 članova obitelji i prijatelja ročnika. - Osim što ćemo provesti sam čin svečane prisege, ovdje će biti organiziran i taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme.

General je pozivao sve građane grada Požege da se pridruže ovoj svečanosti dodavši: - Zahvaljujem se Gradu, Županiji i svim civilnim strukturama, Ministarstvu unutarnjih poslova, vatrogascima, povijesnim postrojbama Grada Požege i svim Požežankama i Požežanima koji na bilo koji način sudjeluju u organizaciji i provedbi ovog događaja.

Župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević istaknuo je kako će svečana prisega biti predivan prikaz mladosti hrvatskog naroda: - Mladi čovjek voli Hrvatsku vojsku, a Hrvatska vojska je garancija slobode i neovisnosti domovine Hrvatske. Župan je pozvao je sve sugrađane da nazoče prisezi ročnika i ročnica Hrvatske vojske: - Oni su nastavak tradicije naših djedova i otaca, a i nastavak naše slavne tradicije Domovinskog rata ovih prostora.

Gradonačelnik Grada Požege Darko Puljašićistaknuo je izvrsnu suradnju Grada s Hrvatskom vojskom: - Hrvatska vojska je dio tkiva hrvatskih građana i našeg grada. Pozvao je sve sugrađane da se pridruže ovom događaju izražavajući ponos što zajedno s Hrvatskom vojskom i Županijom mogu sudjelovati u organizaciji svečane prisege.

Ispred Ministarstva unutarnjih poslova voditeljica Službe policije Ivana Radić istaknula je kako od četvrtka, 5. ožujka do subote, 7. ožujka neće biti dozvoljeno parkiranje na središnjem parkiralištu na Trgu Sv. Trojstva. - U petak, 6. ožujka od 7 do 13 sati planiran je dovoz vozila i opreme i generalna proba te će u to vrijeme biti zatvoren parking od Gradskog muzeja do tržnice, i promet u mirovanju i kretanju oko Trg Sv. Trojstva. Također, u subotu, 7. ožujka od 6 do 15 sati bit će potpuno zatvoren promet na središnjem Trgu - izložila je Radić zahvalivši građanima Požege na strpljenju i suradnji.