Četvrtak, 20 Veljača 2020 12:07

Gradsko vijeće odlučilo o javnim priznanjima Grada Požege za 2020. godinu

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)
 
POŽEGA - Ovogodišnja javna priznanja prema odluci Gradskog vijeća bit će dodijeljena Vladimiru Baueru, Tomislavu Čmelaru (posthumno), Sebastijanu Dumančiću, Zvonku Papcu - Noti i Niskogradnji Jurčak d.o.o.

Evo samo dio razloga iz obrazloženja odluke. Nagrada za životno djelo dodijelit će se Vladimiru Baueru, uspješnom požeškom obrtniku koji je vlastiti trud i organizacijske sposobnosti podredio sistemskom promoviranju običaja Grgureva kao zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra RH, a time i same Požege. Vladimir Bauer poznat je u Požegi, ali i šire, kao Vinski kardinal koji više od četrdeset godina promovira kulturu i običaj pijenja vina, zalaže se na podizanju svijesti o kvaliteti vina požeškog kraja, ali i o brojim požeškim napicima koji su sačuvani upravo zahvaljujući njemu.

Nagrada za životno djelo bit će posthumno dodijeljena Tomislavu Čmelaru, dugogodišnjem kazališnom entuzijastu, rođenom 21. listopada 1956. godine u Požegi gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Tomislav Čmelar završava poslijediplomski studij pedagoškog praktikuma, a visoku stručnu spremu stječe na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu. Nakon što je radio u nekoliko osnovnih škola na području Požeške kotline, zapošljava se u Gradskom kazalištu Požega na mjestu ravnatelja, a od 2013. godine obavlja funkciju voditelja dramskih studija Gradskog kazališta Požega. Tomislav Čmelar bio je prisutan u kulturnom životu Požeštine od 1980. godine kao nezavisni umjetnik, pokretač brojnih projekata, a posebno se ističe njegov rad s požeškim srednjoškolcima i glumcima-amaterima. Teško je nabrojiti sve one kazališne predstave osmišljene pod vodstvom Tomislava Čmelara, ali zasigurno da je najdublji trag u kazališnom životu Požege ostavio njegov pedagoški rad s mladima. Preminuo je 26. travnja 2018. godine nakon teške bolesti u 62 godini života.

Povelju humanosti primit će Zvonko Papac – Nota. Nagrada će mu se dodijeliti za njegov dugogodišnji humanitarni rad, a osobito za nesebično zalaganje početkom i tijekom Domovinskog rata pri organiziranju brojnih humanitarnih pomoći požeškom kraju. Zvonko Papac – Nota, rođen je 20. listopada 1960. godine u Vidovcima. Nakon završene srednje škole seli se u Njemačku, u grad Neuss gdje se zapošljava u St. Augustinus Kliniken gGmbH. U prosincu 2012. godine Zvonko Papac osigurao je vrijednu donaciju zdravstvenim ustanovama Požeško-slavonske županije od 400 kreveta s madracima, te stotinjak noćnih ormarića koji su raspoređeni po zdravstvenim ustanovama na području Požeško-slavonske županije. Požeškom sportskom savezu donirao je sportske sprave i opremu kojom je uređena dvorana za fitness u SD Tomislav Pirc u Požegi, a nabavljen je i uređaj za grijanje cijele dvorane. Od iznimnog je značaja donacija vozila prilagođenog za osobe s invaliditetom, kao i njegova nemjeriva pomoć pri opremanju kuhinje u zgradi NK Dinamo Vidovci-Dervišagi kao i u zgradi Društvenog doma u Dervišagi.

Godišnja nagrada bit će dodijeljena Sebastijanu Dumančiću, rođenom 1. siječnja 1991. godine u Požegi, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Uz Prirodoslovno-matematičku gimnaziju pohađao je i završio Srednju glazbenu školu u Požegi, a na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu završava preddiplomski i diplomski studij računarstva. Doktorski studij završio je na sveučilištu KU Leuven u Belgiji. Post doktorand je na Katoličkom sveučilištu Leuven (KU Leuven) u Belgiji. Predavač je na više međunarodnih konferencija u području umjetne inteligencije, te autor više znanstvenih radova u istom području. Posebne zasluge pripadaju Sebastijanu Dumančiću kao organizatoru Ljetne škole znanosti u Požegi koja se provodi od 2001. godine, a od 2013. godine domaćin je Grad Požega.

Kolektivna nagrada Grada Požege dodijelit će se Niskogradnji Jurčak d.o.o., trgovačkom društvu koje je registrirano za djelatnost izgradnje objekata niskogradnje, izgradnju objekata visokogradnje, za građenje, projektiranje i nadzor, proizvodnju proizvoda za građevinarstvo, proizvodnja gotove betonske smjese, elektroinstalacijske radove na objektima niskogradnje i visokogradnje itd. Niskogradnju Jurčak d.o.o. osnovao je Antun Jurčak 1985. godine kao obrt, a 2007. godine iz obrta se osniva trgovačko društvo sa sjedištem u Požegi, u Industrijskoj ulici. Kroz proteklo razdoblje navedeno društvo se u obavljanju svoje djelatnosti pretvorilo u najuspješniju tvrtku na području Požeško-slavonske županije koja se uspješno razvija i pozitivno posluje. Važno je istaknuti da društvo kontinuirano svake poslovne godine vrši znatan ulaganja u osnovna sredstva i ljudski potencijal koji su garancija uspjeha ovoga društva. Društvo je tokom posljednjih godine poslovalo s dobiti i povećavao je broj zaposlenih kojih trenutno ima 44.