Subota, 15 Prosinac 2012 16:54

Mač iz željeznog doba predan gradonačelniku Ronku

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

S RESTAURACIJE VRAĆEN MAČ PRONAĐEN NA LOKALITETU KOD KAPTOLA  -

POŽEGA – Vrlo važno arheološko nalazište iz starijeg željeznog doba, Gradci kod Kaptola dugo je iznenađivalo javnost s bogatim otkrićima, posebno predmeta iz velikih tumula, kneževskih grobova. Jedno takvo otkriće, mač iz starijeg željeznog doba koji je pronađen pod vodstvom dr. sc. Hrvoja Potrebice, koji već više od deset godina istražuje ovu lokaciju, nakon povratka s restauracije predan je požeškom gradonačelniku Zdravku Ronku. Ova simbolična predaja jednog od najvažnijih otkrića otkrivenog 2005. Godine, uslijedila je zbog dugogodišnje financijske podrške grada Požege ovim arheološkim istraživanjima.PC067592

- Mač je pronađen u najvećem kneževskom grobu i jedan je od najvećih nalazaka iz toga do sada u hrvatskoj najbogatijeg nalazišta. No poznajući Zlatnu dolinu nisam siguran da će tako dugo i ostati – istakao je Potrebica koji neumorno i dalje istražuje lokalitet kod Kaptola, ali i na drugim mjestima Požeške doline koja dokazuju da ovi krajevi nisu bili samo trgovački putovi ili raskrižja dodira nekih starih civilizacija, nego možda upravo sam centar razvoja važan za cijelu Europu. Stoga naš ulazak u Europu, kaže Potrebica je samo povratak Europe kući, a mi zapravo ne idemo nikuda.

- Ovaj mač s dijelovima korica iz vremena od prije kojih 3000 godina izaziva divljenje i strahopoštovanje. Mač koji je pred nama materijalni je dokaz dalekog vremena, ali i prisutnosti snažnih kultura koje su egzistirale ovim podnebljem. PC067597On nam ne govori precizno je li služio kao simbol vlasti ili kao oružje u nemilosrdnim okršajima i borbama. Polazeći od činjenice koliko je na ovim prostorima bilo ratova u prošlom stoljeću, koliko je ratova bilo u pisanoj povijesti na ovom prostoru, s velikom vjerojatnošću možemo zaključiti da ovaj mač sigurno nije bio samo simbol vlasti unutar neke tadašnje zajednice. To potvrđuju i ovi prostori, koji nisu samo kulturno stjecište alpskog, panonskog i balkanskog prostora, već prostor kao mjesto dodira svjetova zapadne i istočne civilizacije. A da su se ovdje civilizacije sudarale, ratovale, ali i mirile i trgovale, potvrđuje i istraživanje dr. Hrvoja Potrebice, kojemu zahvaljujem za sve ono što je učinio za hrvatsku  arheologiju, za Požegu i Zlatnu dolinu, a posebno za nastojanje da upravo ti nalazi postanu i ostanu pohranjeni u našem požeškom muzeju – rekao je gradonačelnik Ronko i ovaj vrijedni mač prenio u pohranu Gradskom muzeju, o čemu je potpisao dokument s predsjednikom Upravnog vijeća muzeja, dr. sc. Marijanom Cesarikom. On se zahvalio dr. Potrebici i gradonačelniku Ronku, te istakao da i slijedeće godine za sv. Nikolu očekuje ovakve darove za muzej.