Četvrtak, 13 Prosinac 2012 18:49

Oporba čestitala gradonačelniku na lobiranju za sredstva

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

21. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA POŽEGA DONIJELA REKORDAN PRORAČUN  -

 

POŽEGA – Kada netko u kriznom razdoblju rebalansom na kraju godine povećava svoj proračun sa sredstvima koja su se slila u proračun u posljednjem kvartalu i ima otvoreno desetak gradilišta komunalne infrastrukture, koju je uvijek kao manjkavu kritizirala oporba, onda se svakako može reći da je upravljanje uspješno. Tako je reagirala i oporba, te iz redova HDZ-a čestitala gradonačelniku Zdravku Ronku na uspješnom lobiranju i dovlačenju sredstava iz ministarstava, fondova i javnih poduzeća.

PC087759No kada je na red došla i rasprava o proračunu za 2013. godinu koji je predviđen na iznos od 112,6 milijuna kuna uz opasku da će zbog kandidiranja nekih projekata taj proračun doživjeti i svoj rebalans na više s novim sredstvima oporba je bila u nevjerici da će se to realizirati. – No ako uspijete to realizirati do petog mjeseca, do lokalnih izbora, vas gradonačelniče nitko neće pobijediti – rekao je predsjednik kluba HDZ-a Ante Šolić.

PC087751- Ovaj proračun je realan, socijalno osjetljiv i razvojan. Od iduće godine puno će se stvari desiti u ovom gradu i puno će biti promjena i investicija. Požeška građevinska operativa je u potpunosti zapunjena, kapaciteti su im puni od investicija s kojima je krenuo grad. Mi samo sada pred kraj godine došli u situaciju da imamo izvođače iz cijele Slavonije i kontinentalne Hrvatske. Izdvajanja za plaće će biti na razini 4,6%, a sve institucije na proračunu će za plaće izdvojiti 18,3%. Ovaj proračun u 2013 neće biti manji nego će vjerojatno pretrpjeti korekciji u pozitivi i većem iznosu do kraja 2013 godine, jer neke momente još nismo htjeli obuhvatiti ovim proračunom budući da smo još u raznim fazama pregovora za neke projekte – istakao je gradonačelnik Ronko očekujući već rebalans početkom ljeta. Pozvao je sve vijećnike da usporede u kojem gradu je došlo do takvog porasta proračuna i zatražio da ga usvoje.

Kako je proračunom predviđeno samo ulaganje u komunalnu infrastrukturu i objekte preko 52 milijuna kuna, te dodatnih 55 milijuna kroz gradsku komunalnu tvrtku Tekija, gradonačelnik Ronko je istakao da će time grad svakako utjecati i na smanjenje nezaposlenosti. Grad nije taj koji treba otvarati direktno radna mjesta nego stvarati preduvjete ostalim gospodarskim subjektima da se razvijaju i ulažu u otvaranja novih radnih mjesta, a to grad Požega upravo čini i činit će u narednom razdoblju i ima najmanju stopu nezaposlenosti u okruženju od 14%, manju od prosjeka RH i 12% manju od prosjeka Požeško-slavonske županije.

Protiv proračuna nitko od prisutnih vijećnika nije glasao protiv.

Proračun je zbog teškog stanja u proizvodnji mlijeka predvidio poticaje mljekarima na području grada Požege od 0,10 lipa po litri proizvedenog mlijeka.

Aktualni sat uvijek zanimljiv

Aktualni sat na svakoj sjednici Gradskog vijeća uvijek bude najzanimljiviji dio sjednice iako traje samo pola sata. No osim jednog pitanja iz redova SDP-a sva ostala, gotovo desetak pitanja postavio je Nino Smolčić, nezavisni vijećnik nakon napuštanja HSLS-a. Postavio bi još koje više no isteklo je vrijeme i predsjednik vijeća Zvonko Štajduhar nije dozvolio više pitanja.

PC087764Smolčića su zanimale kamate koje grad plaća na kredit, tko od odvjetnika zastupa grad Požegu, koliko sporova grad vodi pri sudovima, kakvi su rezultati poslovanja odmarališta Baška, da li se prirez koristi namjenski, zašto se gradi rotor na zapadnom ulazu u grad, kako i kad će se graditi brza cesta, što je sa sportskom dvoranom, može li grad osigurati iz Europskih fondova sredstva za industrijsku zonu i zašto grad ne oduzme gradsku nagradu tvrtki Kamen-Ingrad.