Ponedjeljak, 09 Prosinac 2019 09:23

Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana grada Pleternice

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

PLETERNICA - Povodom obilježavanja Dana grada Pleternice i njihovog nebeskog zaštitnika svetog Nikole, u novootvorenoj multimedijalnoj dvorani održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća. Svečanoj sjednici uz gradonačelnicu grada Pleternice Antoniju Jozić, predsjednika Gradskog vijeća Marijana Aladrovića i zamjenika gradonačelnice Domagoja Katića, prisustvovali su i premijer Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, ministar uprave Ivan Malenica, ministar državne imovine Mario Banožić, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, izaslanik Predsjednika Sabora prof.dr.sc.Željko Glavić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Velimir Žunac, pomoćnik ministra Davor Huška, saborski zastupnik Franjo Lucić, počasni građanin Pleternice general Mladen Markač, župan Alojz Tomašević kao i gradonačelnici i načelnici gradova i općina s područja Požeško-slavonske županije.

Sve njih pozdravio je predsjednik Gradskog vijeća Pleternice Marijan Aladrović, a nakon pozdravnih riječi prikazan je desetominutni film o Pleternici i njezinim projektima, završenim u prošloj godini te onima koji su još u realizaciji.

Obraćajući se prisutnima gradonačelnica Antonija Jozić najprije je podsjetila kako je unazad dvije godine izvorni proračun Grada iznosio svega 7 milijuna kuna, no uspijevalo se podmiriti obveze prema vrtiću, knjižnici, ponešto dati za kulturu, sport, ali i raditi i graditi. Vlada koja je za svoje temeljne ciljeve postavila ostvarivanje stabilnog i trajnog gospodarskog rasta, stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja, demografsku obnovu i društvenu pravednost i solidarnost, mi smo ih razumjeli i objeručke prihvatili, istaknula je gradonačelnica.

„Izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave naš je proračun narastao gotovo na 25 milijuna kuna. Znali smo to iskoristiti kao što smo znali koristiti i EU fondove. Zadnjih godina Pleternica se u medijima spominje kao grad učinkovitog korištenja fondova EU, Pleternica je grad koji je redovno u „Top 10“ gradova u Republici Hrvatskoj po povlačenju europskih sredstava. O tome svjedoči i ova dvorana u kojoj smo danas, a koju smo otvorili prije pet dana. Podsjetit ću i da je Pleternica po podacima Državnog zavoda za statistiku bilježila i najveći broj porasta zaposlenih u Hrvatskoj. Pleternica je dobitnik brojnih priznanja i nagrada, često je spominjana u nacionalnim medijima kao mala sredina koja učinkovito koristi EU fondove, kao jedinica lokalne samouprave sa svega osam zaposlenih, kao grad povoljnog poslovnog okruženja, grad bezuvjetnog nalaza Državne revizije. No, mi nismo stavili ružičaste naočale i pogled nam nije zamagljen svim tim uspjesima i nagradama. Čvrsto smo na zemlji, znamo da nas čeka još puno posla do ispunjenja ciljeva Vlade Republike Hrvatske pa time i našega grada. Uspjehe doživljavamo kao potvrdu da idemo u dobrom smjeru ostvarujući viziju našega grada, grada ugodnog življenja koji svoje potencijale ostvaruje održivim razvojem istovremeno prateći suvremene europske trendove. Pleternica je dokaz da se i male sredine mogu razvijati, koristiti EU fondove, da znamo čuvati naš nacionalni identitet, da imamo odlučnosti provoditi zacrtane ciljeve, ciljeve svoga grada, naše županije i Vlade Republike Hrvatske“ – rekla je u svom govoru gradonačelnica Antonija Jozić. No, dodala je, Pleternica ne može sama već samo u sinergiji s jedinicama lokalne samouprave i Vlade Republike Hrvatske kroz provođenje politika regionalnog razvoja i razvoja gospodarstva.

„U tom kontekstu i kontekstu daljnjeg razvoja našega grada i dalje očekujemo podršku u provođenju svih naših lokalnih politika posebice u dijelu privlačenja investicija i investitora u naš grad jer samo razvoje gospodarstva može okrenuti negativne demografske trendove i onda će Pleternica i Slavonija u punom smislu riječi biti sredina ugodnoga življenja, sredine po mjeri čovjeka“ – zaključila je gradonačelnica Antonija Jozić.

„Meni je zaista svaki put veliko zadovoljstvo doći u Pleternicu i vidjeti koliko ovaj grad napreduje, koliko svojom energijom, znanjem, stručnošću i željom za napredovanjem razvijate Pleternicu. Sjećam se prije nekoliko godina kada smo ovdje govorili o najmanjoj hidroelektrani u Pleternici koja je bila svojevrsni simbol vašeg poduzetništva i želje da iskoristite činjenicu da je Hrvatska članica EU, a danas evo kada gledam ovaj interpretacijski centar kojega ste otvorili prije samo tjedan dana , to pokazuje da ste vi u tom procesu itekako napredovali, da ste jedan od deset gradova koji najbolje i najučinkovitije koriste EU fondove. To pokazuje mogućnost prilagodbe, praćenja trendova, snalaženja i želje da budete među najboljima, na tome vam zaista čestitam. Drago mi je da ste u tom kontekstu prepoznali partnerstvo s Vladom Republike Hrvatske koja je, kao što je gradonačelnica i kazala, odabrala nekoliko temeljnih područja na kojima smo željeli napraviti stvarne, realne i dugoročne iskorake za državu, za društvo, za gospodarstvo i najviše za ravnomjerni regionalni razvoj.“ – rekao je premijer Andrej Plenković.

„Dolazak u Pleternicu i Požeško-slavonsku županiju, istakao je potom premijer, treba gledati i u širem kontekstu.“Treba ga gledati u poruci naše Vlade još od kampanje 2016. kad smo rekli da moramo učiniti nešto „sad i odmah“ za Slavoniju. I u tom procesu naša je Vlada kreirala projekt Slavonije, Baranje i Srijema kroz Savjet, kroz niz susreta koje smo imali, stoga ćemo u ponedjeljak imati naš deseti sastanak Savjeta u ove tri godine, što znači da smo stvorili jedan okvir, strukturu i način osobite suradnje sa županijama i gradovima, na konkretnim projektima. Do sada smo ugovorili više od 11,5 milijardi kuna. To znači da hrvatska Vlada kanalizira sredstva ne samo u poljoprivredi i ruralnom razvoju nego doslovno u svim drugim područjima operativnih programa gdje ste vi prepoznali vašu priliku za još brži i učinkovitiji razvoj. Činjenica da je u petak poslijepodne, nakon održane sjednice Vlade u Krapini, u Pleternici toliko članova Vlade govori ne samo koliko dobro surađujete s pojedinim resorima nego je i jedna snažna i velika podrška jednom od dvojice najmlađih ministara u našoj Vladi, vašem Josipu Aladroviću, prvom ministru od kad je moderne Hrvatske koji dolazi iz Pleternice. Pa evo, molim vas da mu u njegovome gradu date veliku podršku, snalazi se u vrlo zahtjevnom resoru i ima moju punu potporu.“ – zaključio je premijer Andrej Plenković.

U povodu Dana grada kao i svake godine zaslužnim pojedincima i kolektivima uručena su priznanja, a ovaj puta su ih dobili Konjički klub Pleternica, Udruga narodnog zdravlja dr.Andrija Štampar, DVD Buk i župnik Antun Ćorković.

U zabavnom dijelu programa nastupili su učenici pleterničkog odjela Glazbene škole Požega te KUD “Orljava” koji je za kraj sudionicima svečanosti otpjevao bećarac.