Utorak, 19 Studeni 2019 13:41

Prijem polaznika 22. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

POŽEGA - U Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije, župan Alojz Tomašević ugostio je polaznike Ratne škole „Ban Josip Jelačić“. U tijeku je školovanje 22. naraštaja Ratne škole, koji pohađa 18 polaznika, u okviru redovnog Plana i programa izobrazbe u 2019./2020. godini provode studijsko putovanje s nastavnim posjetima Slavoniji, Baranji i Srijemu, posjetili su i Požeško slavonsku županiju.

Župan i umirovljeni general Hrvatske vojske Alojz Tomašević uputio im je riječi  dobrodošlice te im ispričao o povijesti Požeško-slavonske županije i svim njenim znamenitostima.

„Izuzetna mi je čast što ste ovdje, na temelju prijedloga mog prijatelja Mije Kožića i što ćete posjetiti znamenitosti Požeško-slavonske županije. Također sam bio polaznik Ratne škole te će vam ova najviša razina izobrazbe puno značiti u vašem daljnjem napretku. Vi ste gotovo svi sudionici Domovinskog rata, svoja iskustva stekli ste kroz vođenje svojih postrojbi, a sada ste Ratne škole i na tome vam čestitam. Čestitam što ste ostali u sustavu oružanih snaga, što ste odlučili i što ste prepoznati kao budućnost hrvatske vojske. Čestitam i polaznicima iz drugih zemalja koji su danas ovdje, a koji će imati mogućnost izručivanja strategija i doktrinu, ali i domovinsku sigurnost Hrvatske kako bi zajednički ovaj prostor očuvali za buduće generacije.“ – rekao je župan Alojz Tomašević.

Nešto više je o Ratnoj školi „Ban Josip Jelačić” rekao brigadir Mijo Kožić, načelnik Ratne škole koji je naglasio da su u posjet Požeško-slavonskoj županiji došli polaznici najviše vojno-civilne obrazovne institucije u Republici Hrvatskoj koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga kao i druge državne dužnosnike da budu školovani i prepoznati kao budući strateški nacionalno-sigurnosni vođe.

U tijeku je školovanje trinaest polaznika iz Republike Hrvatske, od kojih su njih deset visoki časnici iz Oružanih snaga Republike Hrvatske, jedan polaznik iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova- pomoćnik ministra, Ravnateljstva policije MUP-a Republike Hrvatske i Hrvatske vatrogasne zajednice te pripadnici Oružanih snaga stranih zemalja za obnašanje najviših vojnih i civilno-vojnih dužnosti od kojih su dva polaznika iz Bosne i Hercegovine te po jedan polaznik iz Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Slovenije.

Nakon posjeta županiji polaznici Ratne škole posjetit će Vojarnu 123. brigade te gospodarske i kulturne znamenitosti u gradu Požegi. Posjetit će i spomen obilježja koja su podignuta u čast hrvatskim braniteljima u Požeštini, Pakracu i Lipiku.