Utorak, 01 Listopad 2019 09:45

Ministar Darko Horvat postao počasni građanin Lipika

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

- Lipik vidim kao moderan grad, uspješnih, zadovoljnih i ponosnih ljudi. Grad u kojem građani sagledavaju njegove mogućnosti i znaju oplemeniti njegove potencijale. Grad u kojem su ljudi ponosni što su u njemu rođeni, sretni što u njemu žive i poduzetni jer žele doprinositi razvoju svojeg grada. Pred Lipikom je, uvjeren sam, lijepa budućnost - rekao je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Lipika koja je održana u prigodi obilježavanja Dana grada i blagdana nebeskog zaštitnika grada svetog Franje Asiškog. Gradonačelnik Kasana je iskoristio prigodu da podsjeti na sve ono što je u Lipiku poboljšano u protekloj godini, kao i na ono što se još treba unaprijediti u godinama koje dolaze, a među uvaženim uzvanicima svečane sjednice pozorno su ga slušali pomoćnik ministra regionalnoga razvoja i fondova EU Davor Huška, ovog puta u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, otpravnik poslova Veleposlanstva Ukrajine Sergij Goropaha, zatim izaslanik ministra hrvatskih branitelja te počasni građanin Lipika, general Zbora Josip Lucić, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, saborski zastupnik Franjo Lucić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar, tajnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Andrea Bartolić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih Voda Davor Vukmirić, pukovnik Mato Tomašević, dožupani, brojni gradonačelnici/gradonačelnice susjednih gradova, načelnici obližnjih općina, predstavnici vjerskih zajednica, javnih ustanova i institucija te privatnih tvrtki, ali i delegacija prijateljskih gradova – Općine Mljet, mađarskog grada Igalo, kao i delegacije Općine Jasenova iz Slovačke.

- Naši projekti su svakom dobronamjernom Lipičaninu i posjetitelju našeg grada jasno vidljivi, kako u gradu tako i u okolnim naseljima i učinjeni su na dobrobit i zadovoljstvo svih naših građana. Da smo na pravom putu govori nam istraživanje portala gradonačelnik.hr koji je naš Grad proglasio gradom koji je iskoristio najviše sredstava EU po glavi stanovnika u 2017. godini, a u 2018. smo na trećem mjestu po uspješnosti - rekao je lipički gradonačelnik Vinko Kasana naglasivši da neće govoriti o svim projektima koji se provode u Lipik, već spomenuti nekoliko strateških projekata.

Jedan od tih projekata je popunjavanje novoizgrađenog Poduzetničkog inkubatora i poduzetničke zone. - Vjerujem da ćemo u tome i uspjeti jer smo grad prijatelj poduzetnika i obrtnika i ženskog poduzetništva, a prepoznati smo i od strane Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta uz čiju smo pomoć u naše poduzetničke zone uložili 26 milijuna kuna - kazao je gradonačelnik, zahvalivši još jednom prisutnom ministru Horvatu.

- Naše poduzetničke zone čekaju nove stanare po mogu reći najboljim uvjetima, a isto tako Grad Lipik iz svojih sredstava subvencionira poduzetnike s iznosom od 25 tisuća kuna po poduzetniku za opremanje i kupovinu novih strojeva. Cilj nam je obnoviti i kulturnu baštinu Lipika u čemu imamo dobre rezultate, a uz pomoć fondova EU uskoro će naši spomenici kulture dobiti novi-stari sjaj.“, napomenuo je gradonačelnik istaknuvši nove projekte razvoja komunalne infrastrukture, izgradnje brze ceste Lipik – Lipovljani i izrade projektne dokumentacije međunarodnog koridora od Mađarske do Bosne i Hercegovine te dodavši da se za dionicu Omanovac – Bijela Stijena ovih dana očekuje građevinska dozvola.

- S radošću čekamo novo programsko razdoblje za koje imamo spremno projekata u vrijednosti 700 milijuna kuna - naglasio je.

Gradonačelnik Kasana je istaknuo da posebnu podršku Grad pruža djeci, mladima i starijim stanovnicima Lipika, kao i kulturno umjetničkim društvima, udrugama i ustanovama koje brinu da kultura u gradu bude na zavidnom nivou. - Lipik je i turistički grad, a upravo u tom području ulažemo napore da budemo što uspješniji i prepoznatljiviji na turističkoj karti Hrvatske, ali i svijeta. Potičemo otvaranje smještajnih kapaciteta i sudjelujemo u razvoju turističke ponude - dodao je.

Prigodnim riječima i čestitkama povodom Dana grada, s govornice u restoranu „Ergela“, u ime prisutnih gradonačelnika i načelnika, obratio se načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević.

Lipičanima je Dan grada i blagdan nebeskog zaštitnika sv. Franje Asiškog čestitao i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji se osvrnuo na činjenicu kako herojski Lipik, nakon svih pretrpljenih ratnih razaranja, postaje mjesto ugodno za življenje, ali i mjesto poželjno za ulaganja koje i u turističkom aspektu ponovno postaje sve više prepoznatljivo.

U daljnjem tijeku svečane sjednice uručena su priznanja zaslužnim pojedincima, tvrtkama i ustanovama, a Povelja počasnog građanina uručena je ministru gospodarstva poduzetništva i obrta Darku Horvatu.

Godišnje nagrade Grada Lipika za 2019. godinu dobili su Renato Marinić (za izniman doprinos u razvoju sporta i promociji Grada Lipika), tvrtka Studenac d.o.o. Lipik (za kontinuirani rad i doprinos razvoju Grada Lipika), Alojzije Majstorović (za izuzetne uspjehe i rezultate u streličarstvu) i Josip Prhal (za dugogodišnji rad i doprinos razvoju obrtništva).

Nagrada Grada Lipika za životno djelo posthumno je dodijeljena Martinu Kovačiću za dugogodišnji rad i doprinos u području sporta.

Izvor: compas.com.hr

Svečani ton sjednici doprinijele su glazbene točke u izvedbi Gradskog pjevačkog zbora Lipik i Staše Kukić te i atraktivni standardni i latino plesovi koje je izveo plesni par Vanja Vujić i Viktor Szabo.