Subota, 01 Prosinac 2012 23:09

Vodovod i odvodnja u svim naseljima

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

RAZGOVOR POVODOM DANA OPĆINE JAKŠIĆ I BLAGDANA SV. BARBARE, ZAŠTITNICE OPĆINE S NAČELNIKOM IVICOM KOVAČEVIĆEM  -

 

JAKŠIĆ – Slijedećeg tjedna općina Jakšić obilježava svoj dan općine, koji slavi na blagdan sv. Barbare, zaštitnice općine. Prigodu smo iskoristili za razgovor s načelnikom općine ivicom Kovačevićem, o trenutnom stanju, analizi učinjenog na komunalnoj infrastrukturi koju žele svi stanovnici, te o planovima za naredno razdoblje.

Picture 058- Bez obzira na tešku globalnu gospodarsku krizu iznašli smo sredstva za nastavak kapitalne gradnje, te u ovoj godini u suradnji s Hrvatskim vodama, Tekijom i našim sredstvima dovršili gradnju magistralnog cjevovoda vodovoda Eminovci-Svetinja-Bertelovci-Jakšić. To znači osiguranje bolje vodoopskrbe kako naselja Jakšić, tako i drugih naselja, a ujedno je mještanima naselja Bertelovci (151 stanovnik) i Svetinja (67 stanovnika) osigurana voda. Moram napomenuti, danas imamo osiguranu vodu javnom vodoopskrbom u naseljima Eminovcima, Treštanovcima, Svetinji, Bertelovcima, Jakšiću, Radnovcu i dijelu Rajsavac.

Trenutno se izvode radovi na gradnji distributivnog vodovoda naselja Rajsavac približno oko 2800 metara, koji će biti gotovi do kraja godine, završetkom radova cijelo naselje dobiva vodu iz javne vodovodne mreže. Sredstva za gradnju su osigurana iz Hrvatskih voda, Tekije d.o.o. i općine Jakšić, investicija iznosi oko 800.000 kuna – kaže načelnik Kovačević.

Po dugogodišnjem Planu nastavljena su asfaltiranja ulica po naseljima, ali i županijskih pravaca. - Kako je najviše novih ulica u Eminovcima, naselju koje se najviše širi i ove godine smo asfaltirali ulicu bana Josipa Jelačića u dužini 300 metara ukupne vrijednosti 260 tisuća kuna. U suradnji s ŽUC-om je obnovljena Županijska cesta Jakšić-Kuzmica u duljini 2,3 km, a isto tako je obnovljena lokalna cesta Kaptol-Treštanovci-Eminovci u duljini 4,1 km – ističe Kovačević značajne radove u cestogradnji.

Prošle godine općina je krenula u gradnju dječjeg vrtića, no gradnja ide onim tempom kako se osiguravaju sredstva jer za samu općinu je to velika investicija koju sama ne može iznijeti. - Upravo ovih dana nastavljena je gradnja Dječjeg vrtića u Jakšiću, za navedenu investiciju osigurana su sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i iz proračuna Općine – kaže Kovačević i dodaje da općina i sada sufinancira smještaj svakog djeteta u najbližim dječjim vrtićima sa 500 kuna mjesečno. U sklopu pronatalitetne politike, koja ima uspjeha jer općina Jakšić nema opadanja stanovništva, novorođenu djecu daruju s 1.000 kuna.

- Konstantno radimo i na izgradnji i uređenju ostalih infrastrukturnih objekata na području općine Jakšić, pa smo tako u naselju Cerovac u suradnji s HEP-om izvršili rekonstrukcija niskonaponske mreže i izgrađena je nova javna rasvjeta. Legalizirali smo društveni dom Rajsavac i vratili ga u naše vlasništvo. U planu je nastavak legalizacije i ostalih mjesnih domova po naseljima. Požeško-slavonska županija vratila nam je zgradu Stare škole u Jakšiću u naše vlasništvo, koju planiramo u budućnosti obnoviti i dovesti u funkciju za potrebe naših udruga. Općina svojim sredstvima pomaže obnovu i održavanje sakralnih objekata, pomaže gradnju kapelice u Eminovcima, kroz župu svete Barbare, obnovu i uređenje kapelice svetog Nikole Tavelića u Cerovcu, a isto tako i obnovu pravoslavne crkve u Treštanovcima – pojašnjava Kovačević i dodaje da su u ovoj godini zbog skupih mjesečnih karata, organizirali posebni linijski prijevoz srednjoškolskih učenika, te na taj način snizili cijene prijevoza na pola. Od nove školske godine sufinanciraju mjesečnu kartu svakog srednjoškolskog učenika sa 40 kuna.

- Nastojimo u ovo teško vrijeme pomoći osobe u potrebi, pa kroz niz različitih financijskih potpora za nabavu ogrijeva, plaćanja komunalnih obveza, dostave socijalnih paketa nastojimo ublažiti njihove tegobe. S općinom Brestovac i Požeško slavonskom županijom provodimo program Pomoć u kući starijim osobama koji obuhvaća 50 korisnika s naše Općine. Na taj način smo zaposlili nekoliko nezaposlenih osoba s našeg području a ujedno pomogli starijim, nezbrinutim i bolesnim osobama s našeg područja. Uključili smo se u program Javnih radova s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i zaposlili dugo nezaposlene osobe s područja Općine, a dobili korist uljepšavanjem okoliša naših naselja. Potpisali smo s Probacijskim uredom Požega ugovor o preuzimanju kažnjenih osoba na izvršavanju rada za opće dobro – navodi Kovačević još niz aktivnosti koje za cilj imaju poboljšanje uvjeta života svih kategorija stanovnika.

Pored ovih brojnih navedenih aktivnosti značajnim sredstvima potiče se i potpomaže rad svih udruga s područja općine Jakšić, koje svojim radom doprinose sredini, kako kroz čuvanje i njegovanje slavonskih običaja, običaja jakšićkog kraja, tako i udruga koje njeguju običaje sredina iz kojih nose korijene.

- Kvaliteta, upornost, uvježbanost je odlika HKUD Slavonija koji su nastavili sa svojim radom i održali 11. Smotru folklora „Pjesmom u jesen“. Pored njih ne smijemo zaboraviti rad Matice Slovačke „Kukučin-Kuntarić“ koja njeguje i održava običaje Slovaka, kako kroz učenje jezika, čuvanje običaja i folklora, do održavanja susreta Slovaka i posjeta Slovačkoj. Ramska zajednice u našoj općini i na čitavoj Požeštini djeluje i održava tradiciju, kulturu i običaje Rame. Tu su i druge udruge, DVD Jakšić, Matica umirovljenika i njihove brojne aktivnosti, sportski nogometni klubovi, sportsko-ribolovna društva, lovačko društvo i sve druge. Pomažemo u svojim mogućnostima, a ujedno odličnom surađujemo s OŠ Mladost Jakšić – dodaje Kovačević.

Kandidirali su i dva projekta u Program IPARD Mjera 301.,kanalizacija naselja Treštanovci, procijenjene vrijednosti 6,4 mil. kuna, koja je i odobrena, a ovih dana se očekuje memorandum o suradnji s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. - Prilazna cesta do vrtića u Jakšiću, vrijednosti oko 900.000 kuna, trenutno je u zadnjoj fazi prije potpisivanja memoranduma. Moram napomenuti kako je u postupku dobivanje tri potvrde Glavnog projekta (Građevinska dozvola) za vodovodnu mrežu naselja Cerovac i Granje, vodovodnu mrežu Tekić, te za kanalizaciju naselja Tekić, a uskoro ćemo dobiti građevinske dozvole za Kanalizacijski sustav naselja Cerovac i Granje i za kanalizaciju Svetinja – ističe i ozbiljne planove za budućnost načelnik Kovačević.