Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 25 Rujan 2019 14:23

Predstavljena webGIS aplikacija Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH na području Grada Požege

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - U Gradskoj vijećnici Grada Požege predstavljena je webGIS aplikacija Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH na području Grada Požege. Izrada i objava webGIS aplikacije je još jedna u nizu aktivnosti u smjeru SmartCity koncepta, odnosno postupnog pretvaranja Grada Požege u pametni grad. O važnosti digitalizacije i modernizacije sustava javne uprave govorili su na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Požege Darko Puljašić i viši stručni suradnik za geodetske i geoinformatičke poslove Josip Lisjak.

- U 2018. godini, sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, donesen je Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem. Naknadno je radi veće transparentnosti i lakšeg pristupa informacijama, Grad Požega izradio webGIS preglednik ovog Programa, te je isti objavljen kroz službene web stranice Grada Požege. Na taj način svatko može izvršiti uvid u poljoprivredna zemljišta u vlasništvu RH na području Grada Požege, a koja su uvrštena u Program raspolaganja. Prvi smo u Hrvatskoj s ovakvim sustavom koji je nastao zahvaljujući djelatnicima Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Grada Požege. – rekao je gradonačelnik Puljašić.

Spomenimo kako je webGIS distribuirani geoinformacijski sustav koji koristi internet tehnologiju za komunikaciju između pojedinih komponenti sustava. Danas možemo pronaći veliki broj WebGIS aplikacija koje su napravljene za razne svrhe, od samog pregledavanja prostornih podataka do specijaliziranih aplikacija koje omogućuju kompleksne prostorne analize.

- Preglednik je dizajniran na način da bude vrlo jednostavan, korisnički orijentiran s intuitivnim sučeljem. Sastoji se od glavnog panela, odnosno karte gdje je moguće pregledati sva zemljišta i gdje su svi podaci georeferencirani u službenom koordinatnom sustavu. Osnovni atributi koji su u bazi su broj čestice, katastarska općina, njezina površina i najvažniji podatak, a to je predviđeni oblik raspolaganja, radi li se o zakupu, prodaji, povratu itd. Tu je i panel dokumenti koje se mogu preuzeti svi bitni dokumenti, od uputa o radu aplikacije, do tabličnih podataka. – pojasnio je Lisjak, dodavši kako je glavna prednost ovoga sustava to što građani u svakom trenutku mogu vidjeti ono što ih zanima, a važno je naglasiti i kako se radi o aplikaciji koja je u potpunosti nastala u Gradu Požegi.

Pogledajte aplikaciju.