Ispiši ovu stranicu
Petak, 20 Rujan 2019 10:18

Projekt vrijedan 2,6 milijuna unaprijedit će sustav gospodarenja otpadom

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA „RECIKLAŽNO DVORIŠTE U JAKŠIĆU“ - 

JAKŠIĆ – Općina Jakšić uključila se u projekt izgradnje Reciklažnog dvorišta za područje kojem gravitiraju stanovnici Jakšića i deset pripadajućih naselja koje čine područje općine Jakšić. Projekt je vrijedan 2.642.502,25 kuna i trajat će 24 mjeseca. Financiran je iz Kohezijskog fonda, Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., Prioritetna os 6 – Zaštita okoliša i održivost resursa.

Osnovni cilj projekta je da se unapređenjem sustava gospodarenja komunalnim otpadom poveća postotak odvajanja papira, stakla, plastike, metala, biorazgradivog i drugih problematičnih otpada, kao što su boje, lakovi, kemikalije, baterije. Sav taj otpad danas opterećuje ukupne količine komunalnog otpada, pa će se radom Reciklažnog dvorišta te količine komunalnog otpada u znatnoj mjeri smanjiti, a na taj način smanjiti količine koje se odlažu na odlagališta. Stanovnici Jakšića i sada već mogu odvajati svoj otpad i odvesti ga na Reciklažno dvorište u grad Požegu po ugovoru koji je potpisala Općina Jakšić s Gradom Požega.

Sve je to najavio na Početnoj konferenciji načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, a prezentaciju Reciklažnog dvorišta u Jakšiću iznio je doc. dr. sc. Marko Šostar, konzultant. O ovom vrijednom projektu upoznati su vijećnici Općinskog vijeća i čelnici općine Jakšić. Uspostavom Reciklažnog dvorišta na području općine Jakšić stvara se temelj unapređivanja sustava gospodarenja otpadom s posebnim kategorijama otpada s naglaskom na otpadnu ambalažu koja će se prikupljati u reciklažnom dvorištu te isporučivati ovlaštenom otkupljivaču ili korisniku.

Predviđeno je prikupljanje opasnog otpada i njegova predaja ovlaštenom korisniku čime se unapređuje sustav gospodarenja opasnim otpadom. Predviđene su i Informativno-obrazovne aktivnosti u okviru kojih će se održati 4 radionice za kućanstva. Obzirom da je zaštitu okoliša kroz odvojeno prikupljanje otpada potrebno približiti djeci pripremit će se nekoliko brošura za učenje kroz igru. Organizirat će se i natjecanje u odvajanju otpada pod nazivom „Zeleni mališani“.

Otvaranje Reciklažnog dvorišta na području općine Jakšić bit će svečano obilježeno i medijski najavljeno. Izradit će se i web stranica Reciklažnog dvorišta na kojoj će biti dostupne sve informacije potrebne građanstvu za optimalno postupanje s otpadom.

05

 

Galerija slika