Nedjelja, 15 Rujan 2019 09:30

Dogovorena gospodarska suradnja Požeško-slavonske županije i regije Lubuškog vojvodstva

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

Osmu godinu zaredom, udruženja poljskih vojvodstava i hrvatskih županija organizirala su susret za razmjenu iskustava i dijalog o budućnosti europskih regija.

Suradnja poljskih vojvodstava i hrvatskih županija započela je prije osam godina kada je Jacek Protas, tadašnji maršalek mazovjeckog vojvodstva, prvi puta pozvao predstavnike hrvatskih županija kako bi razgovarali o kreiranju zajedničkih politika. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine još je više istaknuta potreba za učenjem na primjerima dobre prakse, u čemu se Republika Poljska isprofilirala kao prirodan uzor.

Forum poljskih i hrvatskih regija održan je u gradu Zielona Góra u Lubuškom vojvodstvu. Tematske odrednice Foruma nastavljaju se na zaključke VII Foruma poljskih i hrvatskih regija održanog u Poreču 2018. godine, a odnose se na strateško planiranje razvoja poljskih i hrvatskih regija do 2030. godine, inovacije u gospodarstvu, digitalizaciju javne uprave i javno-privatno partnerstvo.

Organizatori Foruma su Savez vojvodstava Republike Poljske, Hrvatska zajednica županija, Ured maršala Lubuškog vojvodstva te Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Poljskoj.

Forum održan pod počasnim pokroviteljstvima predsjednika Republike Poljske Andrzeja Dude i predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, uz podršku Hrvatskoga sabora, Ministarstva poljoprivrede RH te Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU RH.

Povodom foruma dogovorena je gospodarska suradnja Požeško-slavonske županije i regije Lubuškog vojvodstva, u kojoj se skup i održava. Maršalica Lubuškog vojvodstva Elzbieta Anna Polak istaknula je da je pola Lubuškog vojvodstva pod šumama, poznati su i po proizvodnji grožđa, a kao i u Hrvatskoj trude se obnoviti vinogradarstvo i vinarstvo. Poručila je kako je Forum dobra prilika za razmjenu iskustava te zajedničkog djelovanja, poglavito u kohezijskoj politici.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević izrazio je zadovoljstvo što su u Lubuškom vojvodstvu pronašli partnere i što će se potpisati sporazum suradnje i prijateljstva.

- Sporazum suradnje i prijateljstva, temeljen na razvoju gospodarstva, Požeško-slavonske županije i Lubuškog vojvodstva potpisati će se i ratificirati iduće godine 14. travnja, kada Požeško-slavonska županija slavi 810 godina postojanja. U međuvremenu održat ćemo nekoliko sastanaka gospodarstvenika – rekao je župan Tomašević ostavljajući prostor za daljnje dogovore hoće li gospodarstvenici iz Požeško-slavonske županije ići u Poljsku ili će iz te zemlje doći u Požegu.

- Uvjeren sam da smo napravili veliki iskorak i veliki posao u Poljskoj. Već ćemo u srijedu na Skupštini Požeško-slavonske županije o svemu izvijestiti vijećnike i krenuti u proceduru pripreme dokumentacije koja će se naći pred vijećnicima na Županijskoj skupštini na prihvaćanju – dodao je župan naglašavajući kako su već na prijašnjim forumima razgovarali o tome koje bi vojvodstvo u Poljskoj bilo kompatibilno Požeško-slavonskoj županiji i da s njim potpišu sporazum suradnje i prijateljstva i to da taj dokument bude temeljen isključivo na razvoju gospodarstva.

-Mnogo je toga zajedničkog između našeg i gospodarstva Lubuškog vojvodstva. Veoma smo slične regije i zbog geografskog pogleda. Osim poljoprivrede, turizma oni se bave i vinarstvom i vinogradarstvom u čemu je naša Požeško-slavonska županija jedinstvena u Hrvatskoj – naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

O odličnoj suradnji poljskih maršaleka i hrvatskih župana te parlamenata dviju država kao i važnosti utjecaja Hrvatske i Poljske na događanja u EU, govorio je i potpredsjednik Odbora za lokalnu samoupravu i regionalnu politiku u Sejmu (poljskom parlamentu) Jacek Protas.

Osmom susretu poljskih i hrvatskih regija nazočili su predsjednik Hrvatske zajednice županija, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić te župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić. Uz njih, na konferenciji sudjeluju zamjenice i zamjenici župana Osječko-baranjske, Međimurske, Istarske, Varaždinske, Splitsko dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Zadarske, Krapinsko-zagorske te Zagrebačke županije.