Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 08 Rujan 2019 18:03

Besplatni udžbenici i radne bilježnice za sve pakračke osnovnoškolce

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE - 

Učenike osnovne škole „Braća Radić“ u Pakracu i područnih škola u Prekopakri, Badljevini i Donjoj Obriježi, njih ukupno 640, sutra će na školskim klupama dočekati novi školski udžbenici te radne bilježnice i obavezne mape koje će ove školske godine koristiti besplatno.

Trošak nabavke udžbenika kao i cijeloj Hrvatskoj, podmirit će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, a za potrebe pakračke osnovne škole taj trošak iznosi oko 350.000 kuna, dok će Grad Pakrac s oko 250.000 kuna podmiriti trošak nabavke radnih bilježnica i mapa. Odlična je to vijest i značajna ušteda za brojne pakračke obitelji i njihove kućne budžete.

- Zakonom o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave omogućeno nam je da dio sredstava možemo vraćati korisnicima našeg proračuna. Zato smo se odlučili za ovu mjeru nabavke radnih bilježnica za roditelje naših osnovnoškolaca jer su ti roditelji korisnici proračuna koji u isti taj proračun uplaćuju. Ovo je jedna od mjera kojima im Grad nastoji vratiti dio sredstava. Bilo je pritisaka prije nekoliko godina da pomognemo u nabavci udžbenika, ali nismo bili u mogućnosti pomoći svim učenicima pa zato nisam htjela raditi nikakvu diskriminaciju među djecom. Ove godine se puno toga poklopilo i vjerujem da će roditeljima ova mjera biti od velike pomoći, a moram napomenuti da mi kao Grad već pomažemo našim sugrađanima kroz razne druge programe. Stava sam da ćemo i dalje, dokle god bude financijskih sredstava i mogućnosti, pratiti i razvijati ne samo ovaj program, nego i sve ostale programe kojima podupiremo naše poduzetnike, obrtnike, liječnike, višečlane obitelji, mlade i sve ostale naše sugrađane, rekla je Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca.

Zadovoljna je i Sanja Delač, ravnateljica pakračke osnovne škole.

- Važna informacija roditeljima je da oni praktički zadužuju udžbenike koje će na kraju godine biti dužni vratiti školi u uporabnom stanju kako bi ih mogli koristiti i učenici sljedeće školske godine. O tome će roditelji potpisati i izjavu, a ukoliko povjerenstvo utvrdi da je neki od udžbenika namjerno oštećene i time neupotrebljiv, roditelji će morati nadoknaditi 50% vrijednosti novog udžbenika. Ipak, vjerujem da većih problema ne bi trebalo biti i još jednom zahvaljujem i resornom ministarstvu i Gradu Pakracu na ovoj velikoj pomoći za roditelje naših učenika, rekla je ravnateljica Delač.

Završena energetska bnova i veći broj prvašića

Dodatni razlog za zadovoljstvo ravnateljica Delač i pakrački osnovnoškolci imaju u činjenici da je završena energetska obnova školske zgrade u Pakracu. Uz to što će djeca sada na raspolaganju imati ugodnije i kvalitetnije okruženje, očekuju se i značajne uštede zbog manjih energetski troškovi.

Tijekom ljeta su završeni i radovi na modernizaciji prostora u područnoj školi u Prekopakri pa će svi učenici koji pohađaju ovu školu, od sada u školu ići samo u prijepodnevnoj smjeni.

Pakrac se također može pohvaliti da je među gradovima u Hrvatskoj koji ne bilježe pad broja novoupisane djece u prve razrede osnovne škole. Nakon nekoliko godina stagnacije, u Pakracu će u rujnu u prvi razred poći 81 novi školarac što je 4 više nego lani.