Utorak, 27 Kolovoz 2019 09:27

Za godinu dana trebali bismo dobiti knjižnicu za 22. stoljeće

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

GRAĐEVINSKI RADOVI NA POŽEŠKOJ GRADSKOJ KNJIŽNICI UBRZANO NAPREDUJU - 

POŽEGA – Uređenje i dogradnja Gradske knjižnice u Požegi traje već desetak godina i svake godine se nešto ulagalo, po dinamici koliko se moglo osigurati sredstava. Trenutna gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Darkom Puljašićem stavila je uređenje Gradske knjižnice u prioritet, ulaže se daleko više sredstava nego prije, a očekuju se i veća sredstva od Ministarstva kulture. Ovo gradilište je sada u punom fokusu gradske vlasti i očekuje se kompletan završetak za godinu dana. Gradonačelnik Puljašić obišao je radove na uređenju stare zgrade Gradske knjižnice i čitaonice Požega koji su započeli početkom svibnja ove godine i poveo medije da zabilježe obimne radove koji se trenutno izvode na knjižnici. Izvođač radova je tvrtka L Projekt d.o.o. sa kojom je potpisan Ugovor za izvođenje zadnje faze radova na objektu, a od ukupno ugovorenih radova do sada su izvedeni radovi dobave i ugradnje uređaja za grijanje i hlađenje objekta, dobave sustava RFID za uvođenje i klasifikaciju knjižnične građe, demontaža podnih, stropnih i zidnih obloga, rušenje pregradnih zidova unutar objekta, izradu novih AB ploča te statičko ojačanje objekta na mjestima gdje je to potrebno. Trenutno se izvodi unutarnje žbukanje objekta i instalaterski radovi.

- Radovi na ovom zdanju traju još od 2006. godine. Projekt je to koji je do sada koštao oko 16 milijuna kuna, ali naporima Gradske uprave, te uz pomoć Ministarstva kulture, uložili smo značajna dodatna sredstva i nadamo se kako će do kraja godine ova faza biti završena. Okvirnim sporazumom s izvođačem radova ugovorili smo iznos od 7, 5 milijuna kuna. Po prvom ugovoru od 3,8 milijuna kuna do sada je ugrađeno i odrađeno radova u vrijednosti 2,1 milijuna kuna, te ostaje 1,6 milijuna kuna te 3,7 milijuna kuna po drugom ugovoru. Očekujemo kako će u vrlo kratkom vremenu ovaj objekt biti stavljen u punu funkciju. Jer, naši građani zaslužili su suvremenu knjižnicu, a mi radimo knjižnicu za 22. stoljeće, za budućnost - rekao je gradonačelnik Puljašić.

Svoje zadovoljstvo napretkom izvođenja radova izrazila je i ravnateljica Gradske knjižnice Aleksandra Šutalo, posebno stoga što iako u privremenim prostorima knjižnica radi stalno i pruža usluge svim korisnicima. - Dok izvođač radova radi na građevinskim radovima, mi radimo na osmišljavanju novih programa jer nam je želja i cilj, onog dana kada se uređena knjižnica otvori da ne prezentiramo našim građanima i korisnicima samo novu zgradu već i novu knjižnicu. Pratimo trendove modernih europskih knjižnica i nadamo se kako ćemo uspjeti i što se tiče opremanja i programski ostvariti doista knjižnicu za 22. stoljeće. Ono što je jasno jest da knjižnice više nisu skladišta knjiga. Moderne knjižnice, knjižnice koje se sada opremaju, rade i osmišljavaju javni su prostori, javni servisi za boravak i druženje građana i korisnika. Uz naravno, primarnu uslugu distribucije knjiga, knjižnice danas daju na raspolaganje prostore i organizirane aktivnosti te jednostavno - prostore za boravak u knjižnici. U tom smislu knjižnice ne samo opstaju već i napreduju te bilježe povećanje broja korisnika. U tom smjeru razmišljamo i mi – ponuditi Požegi prostor u kojem će se ne samo moći dobiti knjiga već i ugodno boraviti, prostor u kojem je poželjno biti i družiti se - rekla je ravnateljica Šutalo koja ističe da su očekivali da će se možda smanjiti broj članova knjižnice dok traju radovi, no naprotiv, bilježe veći broj članova, koji su im i tim činom dali punu podršku.

Potkrovlje u cijelom dijelu knjižnice već je uređeno, to su nove dobivene površine koje trenutno služe za druge namjene, a u budućnosti bit će prostori multimedije i predavaonica. Novi dio dograđene knjižnice trenutno služi kao depo za brojne knjige, a ubuduće će to biti prostor za druženje s kafeom, galerijom za izložbe, održavanje kulturnih manifestacija, promocija, književnih večeri i drugo.

Dok traju radovi Gradska knjižnica i čitaonica Požega smještena je u privremenom prostoru udaljenom pedesetak metara od stare zgrade, na adresi Antuna Kanižlića 1. Rad u novom prostoru odvija se od ponedjeljka do petka od 8,00 do 19,00 sati. Tamo je premješteno oko 12 tisuća naslova reprezentativne građe po kriteriju traženosti, a knjiga koja nije među tim naslovima korisniku stiže na zahtjev u najkraćem roku.