Srijeda, 07 Kolovoz 2019 09:17

Radni sastanak župana Tomaševića s pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - Župan Alojz Tomašević održao je radni sastanak s pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije, Andrijom Matićem. Tematika sastanka bio je sustav izgradnje „ULO“ hladnjače, naime Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je Akcijski plan tržišnog kapaciteta sektora voća i povrća od 2019. do 2023. godine koji, između ostalog, predviđa i gradnju 20 hladnjača, 7 skladišno-distributivnih centara i 13 skladišnih centara za voće i povrće. 

Požeško-slavonska županija i Vukovarsko-srijemska županija su u prethodnom razdoblju već izradili vlastiti plan izgradnje hladnjače. Pročelnik Andrija Matić naglasio je da se Akcijski plan predviđa kao timski projekt te da postoji mogućnost prijedloga koji može biti sukladan ili nesukladan dosadašnjim stavovima, a mi obje Županije već imaju izdane građevinske dozvole za planirane prostore na kojima bi se izgradile hladnjače.

„U dobroj komunikaciji i suradnji između Županija i Ministarstva poljoprivrede, pokušat ćemo ostvariti da projektne dokumente iz prethodnog razdoblja uzmu u obzir kao dio Akcijskog plana kojeg planiraju provesti, kako bi izbjegli da objekt koji dobijemo možda bude drugačiji od modela koji smo očekivali i dogovorili s lokalnim proizvođačima.“ – rekao je Andrija Matić.

U tijeku 2018. godine, Županija je potaknula projekt izgradnje „ULO“ hladnjače kapaciteta 3.000 tona. „ULO“ hladnjača koristi modernu tehnologiju ultra low oxygen koja smanjuje udio kisika u zraku unutar hladnjače te omogućava dugotrajnije skladištenje voća i povrća. U hladnjači je planirano 16 rashladnih „ULO“ komora i dvije komore za pothlađivanje.  Uz rashladne komore osiguran je prostor sortiranje voća i povrća te linija za preradu soka. 

Župan Alojz Tomašević naglasio je kako plan izgradnja hladnjače na području Poljoprivredno-prehrambene škole nije samo za potrebe skladištenja hrane, već se tim projektom želi unaprijediti poljoprivredna proizvodnja stvarajući proizvode veće dodane vrijednosti te ostvariti nova radna mjesta i mladima omogućiti ostanak. 

Druga tema sastanka bila je uzgoj crne slavonske svinje. Sve je veći broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva u Požeško-slavonskoj županiji koja se bave ili se žele baviti proizvodnjom crne slavonske svinje (fajferice). Zahvaljujući poticajima, njihov je broj udeseterostručen. Prije pet godina pokrenut je projekt zahvaljujući kojem su s tadašnjih 11 nazimica i jednog nerasta došli do 111 nazimica i 25 nerasta, odnosno oko tisuću komada. Proizvodnja fajferica doprinosi razvoju poljoprivrede i podizanju životnog standarda na slavonskim OPG-ovima.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Javni poziv za podnošenje prijava za sufinanciranje nabavke materijala i sredstava za postavljanje dvostrukih ograda u uzgojima izvornih pasmina svinja koje se drže na otvorenom. Na raspolaganju je dva milijuna kuna, a sredstva su bespovratna i namjenska. Namijenjena su za sufinanciranje poboljšanja uvjeta biosigurnosti u cilju smanjenja rizika od unošenja i širenja uzročnika afričke svinjske kuge na domaće izvorne pasmine svinja koje se drže na otvorenom.

Pročelnik Andrija Matić naglasio je važnost suradnje s veterinarskim inspektorima „Kako bi se izbjeglo da čovjek koji ima pravo ostvariti potporu na sufinanciranje duplih ograda, zbog greške u dokumentaciji ili manjka informiranosti, taj čovjek ne ostvari potporu i njegov uzgoj zbog toga zastaje. Vukovarsko-srijemska županija već je uspostavila dogovor s veterinarskim inspektorima na području da izađu na teren. “

„Crna slavonska svinja je naša autohtona pasmina i to je važno u strateškim planovima te moramo naći način kako da ona opstane i na tome tragu zajednički surađujemo s Vukovarsko-srijemskom županijom. Također moramo potaknuti ljude da se aktiviraju i prijave na natječaj Ministarstva poljoprivrede za sufinanciranje, jer  poboljšanjem uvjeta biosigurnosti pridonose sprječavanju afričke svinjske kuge.“ – rekao je župan te naglasio kako će se daljnja suradnja oko pitanja uzgoja crne slavonske svinje nastaviti.