Petak, 23 Studeni 2012 14:10

Ovakvu knjižnicu nemaju ni veći gradovi

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

GRADNJA KNJIŽNICE I ČITAONICE U PLETERNICI PO PLANU  -

 

PLETERNICA - Među kapitalnim investicijama na području grada Pleternice čija je realizacija naveliko u tijeku je izgradnja Hrvatske knjižnice i čitaonice. Sadašnji prostor gradske knjižnice i čitaonice od 152 četvorna metra korisnog prostora ni izdaleka ne zadovoljava potrebe sve brojnijih korisnika, ali i sve većem i bogatijem knjižnom fondu.

- Za ovu smo godinu uspjeli osigurati oko milijun i pol kuna i toliko smo novca utrošili na izgradnju. U tijeku je postavljanje stolarije i jedan dio instalaterskih radova. Prema projektu za izgradnju knjižnice treba osigurati oko osam i pol milijuna kuna - ističe dogradonačelnica grada Pleternice Antonija Jozić navodeći kako bi od iduće godine uz Ministarstvo kulture dio novca pokušali osigurati i preko drugih ministarstava.

Ukupna će vrijednost radova prema riječima gradonačelnika Franje Lucića biti oko deset milijuna kuna, jer nakon izgradnje objekta, grad Pleternica mora još opremi knjižnicu te urediti okoliš. - Taj iznos od deset milijuna kuna, za nas je uistinu veliki. Mnogo veći nego li je primjerice naš izvorni proračun, no odlučili smo sagraditi suvremeni objekt koji će i u budućem vremenu zadovoljiti potrebe stanovnika pleterničkog kraja. Znamo da ni mnogo veći gradovi neće imati i nemaju ovakvu knjižnicu i čitaonicu, no mi imamo jednu od najvećih osnovnih škola u Hrvatskoj i htjeli smo našim učenicima omogućiti da koriste taj prostor. Ono što je za Zagreb Nacionalna sveučilišna knjižnica, to će za Pleterničane biti naša nova knjižnica i čitaonica - rekao je Lucić očekujući slijedeće godine stavljanje u funkciju cijelog objekta.

(V.Re.)