Ispiši ovu stranicu
Petak, 05 Srpanj 2019 09:33

Gradonačelnik Darko Puljašić potpisao ugovor s Hrvatskim vodama o sufinanciranju sanacije klizišta

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

Gradonačelnik Darko Puljašić u Zagrebu je potpisao ugovor o sufinanciranju sanacije klizališta s generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem. Hrvatske vode potpisale su sa županima, gradonačelnicima i načelnicima 60 ugovora o sufinanciranju sanacije klizišta koja obuhvaćaju 112 od 137 klizišta ukupne vrijednosti 54,9 milijuna kuna od čega 32,4 milijuna kuna sufinanciraju Hrvatske vode. Potpisivanju su prisustvovali i potpredsjednik Vlade RH Predrag Štromar i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Hrvatske vode sufinanciraju troškove sanacije klizišta i odrona nastalih djelovanjem erozija i bujica kojima je ugrožena javna infrastruktura županijskih cesta i nerazvrstanih cesta, a udio u sufinanciranju određen je prema indeksu razvijenosti. Oborine i potresi su dva osnovna uzroka za pojave klizišta. Procjene govore da klizišta u svijetu naprave 10 milijardi dolara štete te od njih nastrada i do 10 tisuća ljudi godišnje. U slučaju Grada Požege riječ je o sufinanciranju projektne dokumentacije i geomehaničkog istraživanja radova na trima klizištima – Ulica Marka Marulića, Marina Držića i Marije Jurić Zagorke te Ivana Mesnera. Navedenu uslugu Hrvatske vode sufinancirat će u iznosu od 363 tisuće kuna, a Grad Požega 297 tisuća kuna.

S jedinicama lokalne samouprave potpisano je 47 ugovora kojima se sufinancira 96 klizišta ukupne vrijednosti 40,1 milijuna kuna od čega Hrvatske vode sufinanciraju 24,3 milijuna kuna, ovisno o stupnju razvijenosti JLS-a. Sa županijama je potpisano 13 ugovora kojima se sufinancira 16 klizišta ukupne vrijednosti 14,7 milijuna kuna od čega Hrvatske vode sufinanciraju 8.1 milijuna kuna. Ukupan broj klizišta koji će se sufinancirati 2019. godine je 112, a od toga je 96 klizišta na nerazvrstanim cestama i 16 klizišta na županijskim cestama.

Vlada Republike Hrvatske je prepoznala problem klizišta i reagirala konkretnim mjerama. Izmjenama i dopunama Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva stvoreni su preduvjeti za trajno osiguravanje sredstava za sanaciju šteta od klizišta. Tako je propisano da se prihod od vodnog doprinosa koristi za sufinanciranje troškova sanacije klizišta i odrona nastalih djelovanjem erozija i bujica kojima je ugrožena javna infrastruktura.

Galerija slika