Ponedjeljak, 19 Studeni 2012 11:06

Prvo dionica od Velike do Trenkova

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POČELA REKONSTRUKCIJA PRUGE VELIKA – POŽEGA -

VELIKA – Nedavno najavljena rekonstrukcija pruge pravca Požega – Velika upravo je krenula s realizacijom. Krenulo se prvo od kolodvora u Velikoj – prema Trenkovu, a prema planu HŽ infrastrukture radovi bi trebali biti gotovi za četiri tjedna. – Od ponedjeljka do petka radnici i strojevi će završiti 1 km pruge i preko vikenda će se odvijati normalni željeznički promet. Za vrijeme radova vozit će zamjenski prijevoz autobusom – rekao je Zlatko Horvat, glavni inženjer za održavanje i gradnju pruga.

U rekonstrukciji se mijenja cijeli gornji postroj, jer je građen od šljunka i zemlje, a sada će se ugraditi tucanik koji osigurava daleko veću nosivost. Mijenjaju se i svi pragovi te postavljaju nove tračnice koje više nisu duge 20 metara nego 180 metara, pruga dugog traka koja će osigurati znatno veće brzine. – Već za četiri tjedna ovom prugom će se moći voziti brže, jer je ovo najlošija dionica, pa će se put od Velike do Požege skratiti već na 20 minuta, kada se u proljeće dovrši cijela trasa put će trajati svega 12 minuta jer će brzina vlaka biti do 80 km na sat – rekao je Krunoslav Papić, regionalni direktor regulacije prometa istok.

Zadovoljan što je sve krenulo po planu bio je požeški gradonačelnik Zdravko Ronko koji je došao na početak radova od veličkog kolodvora. – Ja sam još prije dvije i pol godina kada je državna politika zauzela stav da se pruge ne održavaju, kako bi se smanjivala brzina što je bio uvod za ukidanje. Ukinuli su pravac Pleternica-Čaglin–PB136149Našice a plan im je bio da to učine isto s prugom Požega – Velika, ali nisu uspjeli jer smo ih preduhitrili izborima. Sada je došla nova politika, novi vjetrovi, politika koja se zalaže za obnovu pruga i izgradnju lokalnih pruga. Ja kao zastupnik i gradonačelnik odmah sam požurio u lobiranje za oba pravca. U tim pregovorima smo uspjeli, a grad Požega je prvi ponudio i da učestvuje u tim sredstvima, jesu to simbolična sredstva, ali smo mi pokazali namjeru i interes lokalne zajednice za tu prugu – rekao je Ronko dodajući da će u proljeće ova rekonstrukcija biti gotova, a onda započinje rekonstrukcija pravca Pleternica-Čaglin-Našice. - Potreba pruge Požega-Velika je velika, kako zbog putnika, tako i zbog tereta, drvna masa, kamen, da su to silni kamioni koji uništavaju naše ceste i koji su daleko opasniji za građane i sudionike u prometu. Mi željeznicom možemo prevoziti i tuf, kamenu sirovinu iz Poljanske u Cementaru Našice. Danas svaki dan 50 kamiona tuf prevoze u Našice, cestama koje nisu građene za taj teret.

Grad će uskoro potpisati i sporazum s HŽ-om o sudjelovanju u rekonstrukciji pruge Pleternica- Čaglin-Našice. - Kada plan bude donesen na Saboru potpisujemo ugovor s HŽ infrastrukturom. Kao grad zbog svojih građana, zbog svojih studenata, zbog građana koji koriste KBC Osijek, zbog 400 štićenika u Domu u Ljeskovici i zbog građana koji žive u najnerazvijenijem dijelu županije, mi kao županijsko središte opet ćemo učestvovati u toj rekonstrukciji sa svojim sredstvima – istakao je Ronko.

- Prije izbora tadašnja politika išlo je na zatvaranje pruga i ukidanje željezničkog prometa na nekim pravcima. Stigli su novi vjetrovi, sada se politika zalaže za obnovu i izgradnju lokalnih pruga. Kao zastupnik i kao gradonačelnik krenuo sam odmah nakon izbora u razgovore za ovu dionicu i za dionicu Pleternica-Čaglin-Našice. U tome smo uspjeli. Grad Požega je prvi koji je ponudio i svoja sredstva, možda simbolično, ali to su sredstva kojima smo pokazali namjeru i interes lokalne zajednice za ovo. – kaže gradonačelnik Zdravko Ronko i naglašava gospodarski značaj prijevoza teških tereta. Npr. danas dnevno barem 50 kamiona prevozi tuf iz Poljanske u cementaru Našice cestama koje nisu ni projektirane, niti građene da taj teret mogu podnijeti. Ujedno je najavio da nakon ove pruge koja bi trebala biti dovršena do svibnja, iduće godine počet će rekonstrukcija pruge Pleternica-Čaglin-Našice. – Tada će Grad Požega kao županijsko središte ponovno zbog svojih građana, studenata, zbog onih koji iz Požege koriste KBC Osijek, zbog 400 štićenika u Domu u Ljeskovici i napose zbog građana najnerazvijenijeg dijela Požeško-slavonske županije, sudjelovati s određenim financijskim inicijalnim sredstvima, kako bi se i ta pruga otvorila. – 

Svoje zadovoljstvo što se krenulo s rekonstrukcijom pruge posebno je istakao Stipe Barišić, šef prometnog područja Požega, koji stanuje u velikoj, jer kaže vratit će se ponovno željeznički promet na ovu prugu. Velika ima dosta potreba za prijevozom kamena, drvne mase, poljoprivrednih proizvoda, a kad bude osiguran brzi prijevoz osigurat će se i povoljni vozni redovi za učenike i radnike.