Ispiši ovu stranicu
Petak, 21 Lipanj 2019 10:13

„Šokački divan: Ikavica u djelima Ive Čakalića i danas“

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POVODOM DANA OPĆINE KAPTOL ODRŽAN OKRUGLI STOL I PANEL DISKUSIJA -

KAPTOL –Ovogodišnja proslava i obilježavanje Dana općine Kaptol trajat će desetak dana, a započelo je s Okruglim stolom i panel diskusijom na temu „Šokački divan: Ikavica u djelima Ive Čakalića i danas“. Cilj organizatora svih događanja je oformiti splet kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija kako bi se dostojno obilježio 26. rođendan općine Kaptol, razvijati svijest kod sumještana o lokalnoj pripadnosti, potaći na međusobna druženja ali i ugostiti sve one koji su voljni proslaviti 26 godina postojanja općine Kaptol, ali i 798 godina od izdavanja prvog sačuvanog dokumenta u kojemu se spominje Kaptol.

Okrugli stol održan je u Općinskoj vijećnici uz moderiranje prof. Kristine Rupert, a kao panelisti sudjelovali su Maja Žebčević Matić, etnologinja i povjesničarska umjetnosti iz Gradskog muzeja Požega, koja se bavila Ivom Čakalićem te postavila izložbu o njegovom životu i radu. Anita Katić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti u OŠ Zdenka Turković iz Kutjeva, koja je pisala, istraživala i u praksu pokušala pretočiti ideju očuvanja zavičajnog govora unutar nastavnog procesa. Vesna Valentić Berač, voditeljica i koreografkinja KUD Ivo Čakalić koja se bavi očuvanjem šokačke kulturno-povijesne baštine, kroz stihove, glazbu i ples nastoji s KUD-om oživjeti već pomalo zaboravljenu tradiciju koju je zapisao Ivo Čakalić. Tihomir Šmitpeter, zaljubljenik u djela Ive Čakalića, koji je dugi niz godina istraživao arhivsku građu koju je Ivo Čakalić ostavio iza sebe a nalazi se od nekoliko muzeja u Zagrebu, Osijeku i Požegi, privatnim zbirkama, želeći organizirati web stranicu na kojoj bi se sva ostavština Čakalića našla u digitaliziranom obliku za sve koji to žele čitati, proučavati i koristiti.

Na početku Okruglog stola sve je pozdravio načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, zadovoljan što se potaknulo pitanje spašavanja od zaborava djela i činjenja nekoga od poznatih ljudi s kaptolačkog područja. Ivo Čakalić je samo jedan od njih, ali jedno nepresušno vrelo, čovjek iza kojega su ostali zapisi na tisućama stranica rukopisa, puno umjetničkih slika, rezbarija, skulptura, maketa, notnih i audio zapisa koje treba spasiti od zaborava i ponuditi današnjem društvu na korištenje. Načelnik je podržao ideju s Okruglog stola da se ide u izradu jedne monografije koja bi svijetu prikazala bar dio te bogate ostavštine i djela Ive Čakalića.

Galerija slika