Breadcrumbs

Srijeda, 05 Lipanj 2019 12:33

Lipik bilježi najveći porast obrtnika u Hrvatskoj

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

PREMA PODACIMA MINISTARSTVA GOSPODARSTVA I HOK-A -

Lipik je grad koji je u protekloj godini zabilježio najveći porast broja obrtnika, zanimljivost je koju donosi portal gradonacelnik.hr u članku u kojem analizira u kojim je gradovima na području Republike Hrvatske zabilježen najveći rast obrtništva.

„Na godišnjoj pak razini najveći rast, od 19 posto, bilježi Grad Lipik koji ima čak tri poduzetničke zone i dva inkubatora, a ove su godine za poduzetnike izdvojili 400 tisuća kuna.

Odmah nakon Lipika, s rastom od 17 posto je Grad Novska. Tu su još Valpovo, Dubrovnik, Solin, Osijek, Dugo Selo, Glina, Kutjevo i Krapina.“, navodi portal gradonacelnik.hr u članku pod nazivom „Poduzetnički boom u gradovima – u Dubrovniku broj obrtnika porastao za 37 posto, u godinu dana najveći rast u Lipiku i Novskoj“. U istom je članku naglašena i činjenica kako pozitivnim trendovima i povećanju broja obrtnika svakako doprinose i mjere kojima država i jedinice lokalne samouprave potiču samozapošljavanje, otvaranje obrta i njihovo poslovanje.

„Jako me veseli ova činjenica, kao i ovakav pozitivan trend. Nakon 2017. godine kad smo povukli najviše sredstava iz fondova Europske unije po glavi stanovnika, uslijedilo je i ovo značajno priznanje. Ovo je rezultat svih onih mjera i nastojanja pomoću kojih stvaramo pozitivnu atmosferu za poduzetnike.“, istaknuo je ovom prigodom lipički gradonačelnik Vinko Kasana te naglasio kako se zahvaljuje svima onima koji su se uhvatili u koštac na tržištu te da i dalje mogu računati na Grad Lipik kao jednog pouzdanog i korektnog partnera.

Velike potpore i brojne pogodnosti poduzetnicima na području Lipika

Grad Lipik ulaže velike napore, osigurava razne potpore i mjere sufinanciranja i financiranja kako bi se ostvarila povoljna poduzetnička klima za rast i razvoj obrtništva i poduzetništva, što u konačnici i rezultira činjenicom da trenutno na području Lipika djeluje 56 registriranih obrta u radu s naznakom daljnjeg rasta. Samim time, ne iznenađuje činjenica o porastu broja obrta na području Grada.

Glavni strateški ciljevi daljnjeg gospodarskog razvoja Lipika su povećanje konkurentnosti obrtništva, malih i srednjih poduzeća, razvoj poslovne infrastrukture, razvoj zdravstvenog, ali i selektivnih oblika turizma zasnovanih na vodi te prirodnoj i kulturnoj baštini.

Jedna od osnovnih poticajnih mjera za razvoj obrtništva, odnosno gospodarstva u cjelini, je stvaranje prostornih preduvjeta za obavljanje poduzetničkih aktivnosti, što je na području Grada Lipika i ostvareno osnivanjem i izgradnjom poduzetničkih zona. U skladu s prostorno planskom dokumentacijom na području Lipika izgrađene su i aktivne Poduzetnička zona 2, Poduzetnička zona 3 i Poduzetnička zona 4.

S ciljem poticanja poduzetnika, obrtnika i investitora na aktivnosti, u Gradu Lipiku im se nude raznovrsne pogodnosti, od kojih je jedna od njih povoljna početna cijena građevinskog zemljišta u Poduzetničkoj zoni 2 u iznosu od 1,00 kn/m². Osim navedenog omogućavaju se razne pogodnosti u smislu oslobođenja od plaćanja komunalnog doprinosa i komunalne naknade.

Dva poduzetnička inkubatora

Na području grada Lipika postoje dva poduzetnička inkubatora. Poduzetnički inkubator Donji Čaglić nalazi se 2,5 km od Lipika u prenamijenjenoj zgradi bivše osnovne škole. Poduzetnički inkubator ukupne neto površine 369,35 m² raspolaže s dva manja proizvodna pogona te tri uredska prostora, kuhinje i konferencijske dvorane. Drugi je Poduzetnički inkubator Lipik, koji je u fazi izgradnje, a nalazi se u Poduzetničkoj zoni 2. Njegova površina je 1.936,99 m² i sastoji se od pet prostornih jedinica za proizvodno-prerađivačku djelatnost, deset box-ureda za ne-proizvodne poduzetnike početnike te informatičke učionice.

Lipik potiče i sufinancira razvoj poduzetništva i obrta

Grad Lipik potiče i sufinancira razvoj poduzetništva i obrta na svom području raznim mjera i poticajima. Ove godine, kao i prethodne, je objavljen Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora u 2019. godini, sukladno „Programu mjera poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području Grada Lipika za razdoblje od 2018. do 2021. godine“. Na poziv se na brz i jednostavan način mogu javiti trgovačka društva, obrtnici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva s posebnim pogodnostima za poduzetnike u turizmu, mlade poduzetnike, poduzetnike početnike i žene poduzetnice.
Ukupna financijska sredstva osigurana su Proračunom Grada Lipika za 2019. godinu u Programu „Poticanja razvoja gospodarstva“ u Aktivnosti „Potpore za male i srednje poduzetnike“ te iznose 400.000,00 kn.

Navedeni iznose se raspoređuje prema područjima i mjerama:

1. Poboljšanje uvjeta poslovanja malog gospodarstva

2. Poboljšanje konkurentnosti i održivo poslovanje poduzetnika

3. Razvoj poduzetništva u turizmu

4. Promidžba poduzetništva i obrta

Kroz navedeni Program u 2018. godini potporu je ostvarilo 13 poslovnih subjekata s područja Grada Lipika u ukupnom iznosu od 275.000,00 kn.

Potpore za ulaganja u razvoj i unaprjeđenje turizma
Grad Lipik ulaže i u unaprjeđenje smještajnih kapaciteta kroz dodjelu potpora za ulaganja u razvoj i unaprjeđenje turizma na području Grada Lipika. Na razvoj poduzetništva i obrta Grad Lipik pozitivno utječe i kroz mjere koje nisu direktno vezane za poslovanje, no utječu na poboljšanje životnog standarda građana Lipika, posebice mladih koji su nositelji razvoja obrtništva. Jedna od takvih mjera je i pomoć stanovništvu grada Lipika u cilju rješavanja stambenog pitanja koje je i jedno od najvećih problema, posebice kada je riječ o mladim obiteljima s većim brojem djece.

Osim Grada Lipika, poticanje razvoja poduzetništva na području Lipika obavlja i Lipička razvojna i turistička agencija LIRA d.o.o. koja je osnovana 2013. godine od strane Grada Lipika radi unaprjeđenja gospodarskog i društvenog razvoja grada.

Grad Lipik svojim korisnicima/građanima omogućavaju 100%-tno financiranje troškova savjetovanja, izrade manjih projektnih prijedloga te izradu poslovnih planova za nezaposlene osobe koje žele koristiti Potporu za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Dok za one veće EU projekte Grad Lipik sufinancira 50% troškova.

Kao jedan od primjera može se navesti partnerstvo Grada Lipika i Lipičke razvojne i turističke agencije na provedbi projekta „Lipik – grad prijatelj poduzetnika i obrtnika“ sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda – Operativni program „Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013.“, čija je vrijednost iznosila 105.410,00 kn. Cilj navedenog projekta je bio poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području Grada Lipika, stvaranje partnerskog odnosa JLS-a s poduzetnicima i obrtnicima te pružanje pomoći u savladavanju tržišnih izazova, kroz održiv model poticanja i promocije poduzetništva.

Konstantno se radi na novim projektima koji za cilj imaju razvoj područja grada u svim segmentima što građani itekako raspoznaju te uviđaju vlastite prilike i mogućnosti za razvoj.
Koliko Grad Lipik ulaže napora u razvoj grada govori i činjenica kako je Lipik grad koji je u 2017. godini povukao najviše sredstava iz fondova Europske unije po glavi stanovnika.