Četvrtak, 30 Svibanj 2019 15:04

Održana konferencija projekta „Obrazujmo se zajedno IV“

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA – U Velikoj vijećnici Požeško – slavonske županije održana je konferencija projekta „Obrazujmo se zajedno IV“, na kojoj su prisutni bili pročelnica upravnog odjela za društvene djelatnosti Sandra Sekulić, predstavnici Regionalnog koordinatora razvoja Anton Devčić, Marija Jelušić i Daniel Majer, ravnatelj Osnovne škole Mladost Jakšić Boško Obradović i pročelnik Upravnog odjela za proračun i financije Damir Jakoubek.

Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije – PANORA izradio je projektni prijedlog „Obrazujmo se zajedno IV“, a Županija Požeško-slavonska uspješno ga prijavila na javni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja: „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III.“. Ukupna vrijednost projekta je 8.335.531,20 kuna, od čega 7.918.754,64 kuna su sredstva sufinanciranja iz Europskog socijalnog fonda, a 416.776,56 kuna su sredstva Županije.

Cilj projekta je pružiti potporu uključivanju učenika s teškoćama u školama s području Požeško-slavonske županije kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje. Tijekom četiri godine trajanja projekta kroz njega bi trebalo proći 70 učenika.

Od početka rujna pružena je podrška obrazovanju 54 učenika s teškoćama u razvoju kroz sustavan rad pomoćnika/ca u nastavi – njih 50. Iz projekta je izašao jedan učenik.

Ukupno je u ovoj školskoj godini bilo angažirano 56 pomoćnik/ca, jer je više pomoćnica otišlo na rodiljini dopust, što je nastavak trenda koji se prvi put pojavio prošle godine, dok ranije nije bilo takvih slučajeva i nadamo se da će se takav trend nastaviti i u idućoj školskoj godini; odnosno pronašlo drugo zaposlenje, što je indikator da sada postoje slobodna radna mjesta na koja se ljudi mogu zaposliti pa zanimanje pomoćnika u nastavi više nije toliko zanimljivo nezaposlenim osobama.

Ukupno je do sada pružana skrb za 65 učenika s teškoćama u razvoju te će se već dogodine ostvariti zadani cilj od 70 učenika.