Ispiši ovu stranicu
Petak, 10 Svibanj 2019 13:49

Župan Tomašević potpisao ugovore s tri učilišta o osposobljavanja za nova zanimanja

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

KREĆU EDUKACIJE U SKLOPU PROJEKTA „ZNANJEM DO ZAPOSLENJA“   -

POŽEGA -  Još jedan od projekata koji je pokrenula Požeško-slavonska županija u suradnji s EU fondovima, „Znanjem do zaposlenja“ uskoro kreće s realizacijom. Projekt je pripremio Regionalni koordinator razvoja Panora, a vrijedan je preko milijun kuna uz 100% financiranje Europskog socijalnog fonda. Za cilj ima omogućiti zapošljivost i uključivanje u zajednicu dugotrajno nezaposlenih osoba osnaživanjem njihovih radnih i osobnih vještina. Osnaživanje stručnih kompetencija stručnjaka koji rade sa osobama pripadnicima marginaliziranih skupina na području socijalnog uključivanja, a posebno sa korisnicima minimalno zajamčene naknade.

IMG 4149 - Ovaj projekt provodimo u suradnji s gospodarstvenicima i osobama koje žele pronaći svoje drugo zanimanje i zaposlenje, ostvariti svoju drugu ili treću karijeru. Potpisat ćemo za sada ugovor s trima učilištima o mogućnosti za prekvalifikaciju za nekoliko zanimanja, a otvoren je još natječaj za dva zanimanja, koja su posebno zanimljiva građevinskom sektoru naše županije. Ukupna vrijednost osposobljavanja je 350 tisuća kuna. Za sada će se moći educirati za zanimanja njegovateljice za pomoć osobama, za poslove knjigovođe, informatičkog opismenjavanja, a moći će se još naknadno osposobiti za kozmetičara i upravljanje strojevima za zemljane radove, rad na bagerima. Upravo ta zanimanja su potrebe naše privrede, posebno u građevinarstvu, a omogućavaju i samostalnu djelatnost. Za sada se prijavilo 30-tak osoba na ova tri projekta, a pozivamo građane da se prijave, iskoriste mogućnost financiranja njihovih edukacija i stjecanje novog zanimanja. tako bi sigurno osigurali jednom broju osoba da ostanu raditi u našoj županiji. To je još jedan odgovor na pitanje, što netko može učiniti za mene, sada je prilika da se osposobite za neko drugo zanimanje, posebno ono koje sada tvrtke traže. Koju god školu završili možete sada promijeniti i svoje zanimanje – istakao je župan Alojz Tomašević, koji je potpisao ugovor s tri učilišta za potrebe osposobljavanja nezaposlenih osoba ili pripadnika marginaliziranih skupina. Ovo je svakako i izazov za neke ljude da si priskrbe više sredstava za život i život njihovih obitelji.

Župan Tomašević najavio je da će županija od slijedeće školske godine osiguravati učeničke stipendije za preko 100 učenika koji će upisati Poljoprivredo-prehrambenu školu Požega i osposobljavati se u novom Centru za kompetenciju u obrazovanje za poljoprivredna zanimanja. To će svakako biti zanimljivo mladim ljudima, posebno onima koji imaju poljoprivredna i obiteljska gospodarstva, koja mogu samo nastaviti voditi ali svakako s novim kompetencijama. Ministarstvo poljoprivrede u ovih pet slavonskih županija stipendirat će sve studente koji budu studirali poljoprivredne fakultete i poljoprivredne struke. To će svakako biti poticaj i većem broju učenika da prije pohađaju Poljoprivredno-prehrambenu školu u Požegi.