Utorak, 30 Travanj 2019 19:41

Domovi zdravlja općina i gradova uz radove na infrastrukturi dobili i novu medicinsku opremu

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA DOM ZDRAVLJA – CENTAR ZDRAVLJA - 

POŽEGA – Dom zdravlja – centar zdravlja je projekt koji je počeo 01. studenog 2016. godine, a tijekom 30 mjesečnog provođenja Požeško-slavonskoj županiji kao korisniku i Domu zdravlja Požeško-slavonske županije kao partneru donijeli su nova unapređenja kvalitete pružanja primarne zdravstvene zaštite na cijelom području županije. Ulagano je u infrastrukturu i opremu pružatelja primarne zdravstvene zaštite u ukupno 6 zgrada domova zdravlja u gradu Požegi, Pakracu, Lipiku i općini Velika. Ukupna vrijednost ulaganja je 5,85 milijuna kuna, od kojih su bespovratna sredstva EU 4,96 milijuna kuna uz sufinanciranje županije s 15%. Tehničku podršku projektu pružila je Regionalna razvojna agencija Panora.

Sudionike završne konferencije pozdravili su i o projektu istakli zamjenik župana za društvene djelatnosti Vedran Neferović, direktorica Regionalnog koordinatora razvoja Panora Senka Horvat, direktor Doma zdravlja PSŽ Marijan Višaticki, a više o projektu govorila je stručna suradnica na projektu Ljubica Novak uz audio vizualnu prezentaciju cijele provedbe projekta Dom zdravlja – centar zdravlja.

Infrastrukturnim radovima i novom medicinsko-tehničkom opremom zdravstvenim radnicima osigurani su primjereniji uvjeti rada, a pacijentima je osigurana kvalitetnija primarna zdravstvena zaštita s više dijagnostičko-terapijskih postupaka. Provedbom projekta uvedena je 60 nova usluga u ordinacije primarne zdravstvene zaštite, nabavljeno je 275 komada nove opreme, 54 različite vrste opreme vrijedne 3,76 milijuna kuna. Poboljšanje rada direktno su dobili 40 zaposlenika Doma zdravlja i 8 koncesionara u ambulantama, a upućivanja pacijenata u bolnice smanjena su za 15%. Aktivnostima projekta doprinijelo se i jednakim mogućnostima i pristupačnosti zdravstvenih usluga za sve stanovnike, jer su postavljene ploče s uputama i obavijestima na Brailleovom pismu za slijepe i slabovidne osobe, a provedena je i edukacija o provođenju ravnopravnosti i nediskriminaciji.

Ravnatelj Doma zdravlja Marijan Višaticki naveo je da se provode još neki projekti, kao izgradnja Zdravstvene stanice u općini Čaglin, energetske obnove zgrada zdravstvenih stanica u općinama i gradovima, te najavio da je ovo samo jedan u nizu i novih planiranih projekata u kojima će sudjelovati Dom zdravlja PSŽ i dalje unapređivati kvalitetu pružanja primarne zdravstvene zaštite svim stanovnicima.