Utorak, 23 Travanj 2019 09:25

Grad u kojemu je počeo Domovinski rat uspješno sanira svoje „rane i ožiljke“ stradavanja

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

UČINKOVITO UKLANJANJE RATOM UNIŠTENIH OBJEKATA I OBNOVA PROČELJA DOVELO DO URBANISTIČKOG PROCVATA PAKRACA - 

Domovinski, obrambeni rat u Hrvatskoj započeo je u Pakracu 1. ožujka 1991. godine oružanim sukobom hrvatskih policijskih postrojbi s pobunjenim Srbima. Bio je to prvi otvoreni, oružani sukob na području Republike Hrvatske. Ovaj zapadnoslavonski grad koji danas broji oko 8 tisuća stanovnika, pretrpio je ukupnu ratnu štetu koja iznosi 263.325.000 eura. Ratna šteta u gospodarstvu iznosi 64 mil. eura, u društvenim djelatnostima 18 mil. eura. Ujedno je izbrojano i 4730 oštećenih i uništenih stambenih objekata u Pakracu.

- Imajući na umu da je Pakrac odmah nakon Vukovara pretrpio najviše stradanja u Domovinskom ratu, a gotovo da nije bilo objekta u gradu koji nije pretripio ratnu štetu, aktivno se još 2016. i 2017.g. uz pomoć Inžinjerijske postrojbe Ministarstva obrane krenulo u sanaciju. MORH je tada Gradu Pakracu ustupio postrojbu i potrebnu mehanizaciju za ovaj zahtjevni posao, a Grad je osigurao hranu, smještaj i pripremio potrebnu dokumentaciju kako bi postrojba mogla ukloniti te objekte. Tom dvogodišnjom suradnjom uklonili smo 77 ruševina. Osim MORH-a, Grad je i samostalno uklonio nekoliko objekata koji su predstavljali opasnost za zdravlje i sigurnost stanovnika, oko 18 ruševina – prisjetila se Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca.

Uz aktivno uklanjanje ruševina u radu, krenulo se i u obnovu pročelja, kako privatnih tako i javnih namjena, a s ciljem da Pakrac iza sebe učinkovito ostavi tragove stradavanja i ratnog uništavanja grada.

- Osim privatno obnovljenih, pročelja se u najvećem dijelu obnavljaju u protekle dvije-tri godine putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost; najviše višestambene zgrade, ali i privatne kuće. Treba spomenuti da je središte grada zaštićena kulturna jezgra u kojoj se nalaze i pojedinačno zaštićena kulturna dobra. Oni naravno podliježu davanju suglasnosti od strane Kozervatorskog odjela Ministarstva kulture prije nego započnu s obnovom – ističe gradonačelnica Pakraca.

Pakrac je bogat prirodnim i društvenim atrakcijama te ima odlične predispozicije za razvoj sportsko – rekreativnog, kulturnog, eno-gastronomskog turizma u čemu će obnova pročelja, te uklanjanje stradalih objekata iz Domovinskog rata uvelike pomoći. No stradavanje Pakraca nikako nije zaboravljeno niti će ikada biti. Stoga danas, na sva događanja u novijoj povijesti grada, a posebice kada govorimo o Domovinskom ratu koji je započeo upravo u Pakracu, podsjeća i stalni postav u „Muzeju vojne i ratne povijesti“ u Pakracu.