Srijeda, 20 Ožujak 2019 12:21

Požega će uskoro razdvajati 32 vrste otpada i reciklirati

Ocijeni sadržaj
(21 glasova)

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA POŽEŠKO RECIKLAŽNO DVORIŠTE   -

POŽEGA – Završnom konferencijom okončan je i projekt „Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području grada Požega“ koji je započeo još u 2017. godini. Nositelj projekta je grad Požega, ukupne vrijednosti preko 5 milijuna kuna, a sufinanciran iz EU sredstava u iznosu od 85%. Cilj projekta je bilo izgraditi i opremiti jedno Reciklažno dvorište u Požegi na lokaciji Industrijske ulice, informirati stanovništvo o ulozi reciklažnog dvorišta i pravilnom načinu odvajanja otpada u kućanstvima. Sudionici konferencije pogledali su i promotivni video o reciklažnom dvorištu kako izgleda prije samog otvorenja.

IMG 1997 - Ovo smo izgradili za Požežanke i Požežane koji žele brinuti o svom gradu, koji žele očuvati ovu ljepotu koju imamo, koji žele živjeti u zdravom okolišu i zdravim ga ostaviti za naše mlade. Uradili smo i dodatne edukacije o razdvajanju i prikupljanju otpada, njegovom recikliranju, podižemo svijest građana, a posebno onih najmlađih. Pravu vrijednost ovog projekta vidjet ćemo tek za nekoliko godina, kada naši sugrađani ne budu više reciklirali svoje frižidere u najbližu šumu, a perilice rublja u rijeku Orljavu. To je bit, podizanje svijesti svih nas, svih građana koji žele biti dio europske priče o zaštiti okoliša. sada će imati besplatno osigurano svakodnevno mjesto za odlaganje njihovog otpada, a posebno opasnih otpada za koje do sada nismo imali rješenje o prikupljanju i skladištenju. Upravo te opasne otpade više ne smijemo odlagati u onu zelenu kantu. To moramo i zbog direktiva EU koje to nalažu, a ako se toga ne budemo držali morat ćemo plaćati penale – istakao je požeški gradonačelnik Darko Puljašić dodajući da svi zajedno brinemo o odvajanju otpada i njegovom recikliranju u što većim količinama, kako bi novac umjesto za penale koristili za gradnju novih vrtića, škola, igrališta, sportskih terena.IMG 1998

Reciklažnim dvorištem upravljat će tvrtka Komunalac Požega koja već nekoliko godina uspješno prikuplja razdvojeni otpad, putem plavih kanti papir, putem vrećica staklo i plastiku, putem zelenih otoka, mjesta za odlaganje tekstila. Na taj način znatno su se smanjile količine otpada koji se odlaže na odlagalište Vinogradine, a svake godine povećavaju se količine otpada koji se upućuje na dalje recikliranje. - Zalaganjem svih sudionika u ovom projektu, prevladavanjem brojnih prepreka došli smo do kraja. Ovo će samo upotpuniti našu već sada dobru i zdravu situaciju gospodarenja otpada s kojom smo vi krenuli već 2014. godine. Reciklažno dvorište je u našoj situaciji šlag na tortu jer ćemo sada našim građanima omogućiti da svaki radni dan tijekom cijele godine mogu donijeti sve ono što im smeta kod kuće. Taj otpad građani moraju ranije sortirati i odložiti u zasebne spremnike. Taj razdvojeni otpad ići će prema novim uporabiteljima recikliranjem u dalje korištenje. Tada smo taj ciklus zatvorili. Obveza je do 2022. godine razdvajati i odvojeno prikupljati 50% količina otpada za što mi sada imamo mogućnosti – iskao je direktor Komunalca Anto Bekić, koji je najavio građanima Požege uskoro i žute kante u domaćinstvima i još veći broj kompostera za kompostiranje organskog otpada u kućanstvima.