Ispiši ovu stranicu
Petak, 15 Ožujak 2019 09:11

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved - novi počasni građanin Pakraca

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

PAKRAC - Povodom nadolazećeg blagdana sv. Josipa (19. ožujka), koji se od 1996. godine slavi i kao Dan Grada Pakraca, u prostoru Hrvatskog doma "dr. Franjo Tuđman" održana je svečana sjednica pakračkog Gradskog vijeća. Netom prije, službeno su otvoreni radovi na obnovi središnjeg pakračkog trga bana Jelačića, a simbolično su ih otvorili pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević i Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede.

Osim brojnih uzvanika, predstavnika društvenog, gospodarskog, vjerskog i političkog života te pakračke gradonačelnice Anamarije Blažević i predsjednika pakračkog Gradskog vijeća Miroslava Ivančića, sjednici su nazočili počasni građani Grada Pakraca Marko Širac i general Mladen Markač, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Pero Ćosić, saborski zastupnik Franjo Lucić,izaslanik premijera Plenkovića, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar, pomoćnik ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU Davor Huška, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, viši koordinator za EU projekte Hrvatskih voda Siniša Širac, predstavnici Grada Lipika - gradonačelnik Vinko Kasana, dogradonačelnik Slobodan Katunar, predsjednik Gradskog vijeća Mladen Dolić, predstavnici gradova prijatelja iz Republike Slovačke - Rajmund Bradik, načelnik Općine Jasenova i predstavnici grada Dolny Kubin, predstavnici Općine Dobretići iz BiH - načelnik Ivo Čakarić i predsjednik Općinskog vijeća Marko Idžanović, zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sanda Malenica, zamjenica bjelovarskog gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec, zamjenik pleterničke gradonačelnica Domagoj Katić, gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir, gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, načelnik Općine Velika Vlado Boban, načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević, načelnik Općine Čaglin Dalibor Bardač, zamjenik požeškog gradonačelnika Ferdinand Troha, predstavnici Općine Ravna Gora - načelnik Mišel Šćuka i predsjednik Općinskog vijeća Franjo Ružić, načelnik Općine Končanica Zlatko Bakunić i ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar Krunoslav Šeremet.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pakraca započela je intonacijom hrvatske himne koju je izvela vokalna skupina Contesse, a zatim se obratio Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca, pozvavši sve prisutne da minutom šutnje odaju počast svima onima koji su svoje živote ugradili za dobrobit suverene, samostalne i slobodne Republike Hrvatske. Ivančić je ovom prilikom istaknuo herojsku povijest Grada Pakraca, napomenuvši kako je u Pakracu od 1991. do 1995. godine posađeno više od 300 cvjetova, mladih pupoljaka Hrvatskog naroda iz čitave Republike Hrvatske, ali i susjedne nam Bosne i Hercegovine. - Grad je ovo u kojem je rođen, u kojem je živio i u kojem je djelovao dr. Ivan Šreter, mirotvorac kojeg slobodno možemo nazvati hrvatskim Gandhijem. Grad je ovo koji je bio i četvrti po razrušenosti u Domovinskom ratu, ali ovo je Grad koji nikad nije pao. Ovdje je počeo Domovinski rat i ovdje je počelo stvaranje suvremene Republike Hrvatske - rekao je Miroslav Ivančić.

U svojem obraćanju, pakračka se gradonačelnica Anamarija Blažević osvrnula na bogatu pakračku povijest koja seže još u daleko XIII. stoljeće i na koju su Pakračani izuzetno ponosni. Ona je ovom prilikom govorila o svim onim investicijama ostvarenim u 2018. godini. Na području vodoopskrbe je izdvojila vodoopskrbu 11 naselja sjeverozapadnog područja Grada Pakraca čija je vrijednost preko 7 milijuna kuna, a spomenula je i Program upravljanja gubitcima na vodoopskrbnom sustavu vrijedan 2 milijuna kuna. Tu je i završetak sanacije odlagališta "Crkvište" čiji se početak radova uskoro očekuje, a nije se odustalo ni od projekta akumulacije Šumetlica. Gradonačelnica je istaknula i sredstva Ministarstva kulture koja su uložena u obnovu zaštićenih objekata naglasivši arheološka istraživanja na području Starog grada. Iskazano je kako je u energetsku učinkovitost tijekom protekle godine uloženo više od 40 milijuna kuna, a spomenuta su i znatna ulaganja u sportsku infrastrukturu, kao što su teniski tereni. Rekonstruiraju se prometnice i pješačke staze, započeta je izgradnja skate parka, izgrađen je novi park za pse, a Prekopakra je dobila novo dječje igralište koje je financirao Forum mađarskih prosvjetnih djelatnika. - Jedna od naših važnijih odluka bila je kupnja zemljišta od bivšeg Papuka. Tim činom smo proširili zonu male privrede za dodatnih 150 000 kvadrata s ciljem razvoja malog i srednjeg poduzetništva - kazala je gradonačelnica te dodala da se u Pakracu koriste i sredstva iz Europskog socijalnog fonda vezana za produženi rad Dječjeg vrtića, ali i za projekt "Zaželi".

Ukratko, u brojkama to izgleda ovako, naglasila je gradonačelnica: - Izvršeno je radova i usluga u vrijednosti preko 62,5 milijuna kuna, ugovoreno je preko 220 milijuna kuna te pripremljeno projekata u vrijednosti od skoro 300 milijuna kuna – istaknula je, a zatim se nadovezala i rekla kako Grad čine ljudi i svi projekti su rađeni zbog sadašnjih i budućih stanovnika Pakraca i okolnih naselja.

Svečanom se skupu obratila i varaždinska dogradonačelnica Sandra Malenica, čestitavši Pakračanima njihov Dan grada. Ona se osvrnula na Povelju prijateljstva koju je Grad Varaždin u prosincu prošle godinu potpisao s gradovima Pakracom i Lipikom, a godinu dana ranije i Vukovarom, kazavši da to nije nikakva slučajnost s obzirom na to da je inicijativa krenula od hrvatskih branitelja koji su sudjelovali u obrani ovih gradova te napomenuvši kako je na ovoj bojišnici poginulo 22 branitelja iz Varaždina, a više od 100 ih je ranjeno.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na samom početku svojeg obraćanja je istaknuo kako uistinu voli Pakrac te je s njime i poprilično povezan. Nadovezao se na varaždinsku dogradonačelnicu te podsjetio kako je puno Virovitičana sudjelovalo u obrani ovog kraja, a puno ih je ovdje ostavilo i svoje živote. Tijekom svojih dolazaka u Pakrac primijetio je kako su ratna razaranja sve manje vidljiva te ga ovaj grad podsjeća na Feniks koji je niknuo iz pepela. Ministar je pohvalio programe i mjere koji se ovdje provode, a impresivnim je ocijenio kupovinu Papukovog zemljišta čime će se omogućiti novi kvadrati za poduzetnike, a time i nova radna mjesta. - Vlada RH vam stoji maksimalno na raspolaganju, imate ljude u Zagrebu koji vode brigu o ovome gradu i ovoj županiji, a imate i prijatelje iz drugih županija i drugih mjesta koji će učiniti sve da se Pakrac ne zaboravi - zaključio je ministar svoje izlaganje.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora okupljenima se obratio saborski zastupnik Pero Ćosićkoji je naglasio kako se u Pakracu osjeća veliko domoljublje. On je ovom prilikom čestitao Pakračanima Dan grada, istaknuvši kako se pozitivni pomaci itekako primijete te da je Pakrac u poslovnim krugovima prepoznat kao grad u kojem se cijeni poduzetništvo.

Nakon pozdravnih govora te obraćanja gostiju, uslijedila je dodjela javnih priznanja Grada Pakraca ljudima koji su svojim djelima i znanjem promicali ime Grada Pakraca i Republike Hrvatske te tako zaslužili da im se oduži na ovaj način.

Javno priznanje „Pečat Grada Pakraca“ dodijeljeno je Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske i Motociklističkom klubu “Plavi vitezovi – Croatia I“ Pakrac.

Počasnim građaninom Grada Pakraca proglašen je brigadni general Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja.

U ime dobitnika javnih priznanja zahvalio se novi počasni građanin, ministar Tomo Medved.

- S iznimnim ponosom zahvaljujem se svima vama koji ste prepoznali naš rad, naš doprinos, ali i svima vama vijećnicima koji ste podržali ovu inicijativu. Uz neizmjernu čast koju imam kao počasni građanin Grada Pakraca, imam i obvezu nastavka odnosa prijatelja koji je bio i bit će vam uvijek dostupan. Pakrac je grad heroj, grad junak, ali i grad perspektive koji živi u našim srcima sve dane u godini. Spreman sam i dalje zajedno s dragim prijateljima koji su od ranije počasni građani Pakraca biti vam na usluzi i doprinositi u realizaciji svih ovdje predstavljenih projekata i mjera. Čestitam vam na do sada učinjenom u obnovi Pakraca, ali i na trudu kako bi ovaj grad bio mjesto ugodno za život i ostanak naših budućih mladih naraštaja - rekao je ministar Medved.

Muzeju vojne i ratne povijesti donirana povijesna odora Varaždinske građanske garde

Netom nakon održane svečane sjednice pakračkog Gradskog vijeća, u Muzeju vojne i ratne povijesti varaždinska dogradonačelnica Sandra Malenica i poručnik Dražen Loparić, zapovjednik Varaždinske građanske garde uručili su voditelju Muzeja prof. Mariu Tušeku povijesnu odoru Varaždinske građanske garde.

Inače, Varaždinska građanska garda sljedeće godine obilježava 270 obljetnicu postojanja, a od strane Ministarstva kulture RH proglašena je i zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom.

Izvor: compas.com.hr

Galerija slika