Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 14 Ožujak 2019 15:20

Službeno otvoreni radovi na obnovi Trga Bana Jelačića

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

INVESTICIJA VRIJEDNA 7.5 MILIJUNA KUNA U PAKRACU - 

Na svečanosti na Trgu Bana Jelačića u Pakracu danas su službeno otvoreni radovi na njegovoj obnovi vrijedni 7.5 milijuna kuna. Otvorenje radova su zajednički, simbolično otkrivajući tablu s budućim izgledom trga, proveli gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i Tomislav Tolušić, potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede dok su svečanost svojom prisutnošću uveličali brojni uvaženi gosti među kojima su bili i počasni građani Grada Pakraca general Mladen Markač i Marko Širac, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika sabora RH Pero Ćosić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, predstavnici izvođača radova Sandra Opačak, Marina Opačak Bilić i Ivica Vuletić, predstavnici Grada Lipika predvođeni gradonačelnikom Vinkom Kasanom kao i mnogi drugi predstavnici lokalnih jedinica i uprava, predstavnici javnih ustanova tvrtki i vjerskih zajednica.

Ugovorena vrijednost radova urbanističko arhitektonskog uređenja Trga bana Josipa Jelačića i ulice hrvatskih velikana je 7.5 milijuna kuna. U okviru Programa ruralnog razvoja RH, kroz podmjeru 7.4 „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje, ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je Gradu Pakracu u ovom projektu odobrila sufinanciranje u 100% iznosu prihvatljivih troškova. Planirano trajanje radova je 12 mjeseci a radove će izvoditi dvije tvrtke iz Slavonskog Broda; Poduzeće za ceste d.o.o. i Feniks regulacija d.o.o. Projekt su zajednički izradili LRA PCP Pakrac d.o.o. i Grad Pakrac, a obuhvaća radove na 8.120 četvornih metara. Kroz projekt je predviđena rekonstrukcija postojeće komunalne infrastrukture, uređenje pješačke komunikacije i zelene površine te postavljanje urbane opreme i arhitektonskih elemenata.

Pozdrave okupljenim građanima i uvaženim osobama na današnjem otvorenju uputila je gradonačelnica Blažević zahvalivši svima koji su svojim radom i stručnošću doprinijeli ostvarenju ovog projekta koji ovaj grad zaslužuje. - To je ono što moramo ostaviti onima koji poslije nas dolaze, jedan lijepi grad, jedno mjesto okupljanja, mjesto gdje će oni uživati -istaknula je Blažević i zahvalila se i ministarstvu na dodijeljenim sredstvima, jer im to daje veliki vjetar u leđa, kao i da su kroz mjere ruralnog razvoja u Pakracu trenutno u izvedbi radovi vrijedni oko 17 milijuna kuna.

Okupljenima se obratio i ministar Tomislav Tolušić izjavivši da ministarstvo financira puno ovakvih projekata diljem Hrvatske (cca 500 projekata, vrtići, društveni domovi, vatrogasni domovi, vodovodi, ceste, kanalizacije itd.) i da svaka uložena kuna vrijedi i da se u ovakvim sredinama vrlo cijeni a pogotovo u mjestima poput pakraca koja su puno propatila u ne tako davno vrijeme, gdje su ožiljci rata još vidljivi. Pohvalio je i Grad Pakrac i LRA PCP d.o.o. na izradi projektne dokumentacije kao i na dosadašnjim rezultatima u pisanju projekata i povlačenju novca, te im poželio sve najbolje u daljnjim aktivnostima. Na kraju se još jednom zahvalio i poželio svima puno sreće u budućnosti u još ljepšem i ugodnijem Pakracu za sve njegove žitelje i putnike namjernike. nakon čega je s gradonačelnicom Blažević otkrio sliku budućeg izgleda trga i simbolično otvorio radove.

Glazbenu podlogu današnjoj svečanosti dali su zbor OGŠ Pakrac i Tamburaški orkestar Pakrac predvođeni Aleksandrom Gašparovićem.

Izvor: compas.com.hr

Galerija slika