Ispiši ovu stranicu
Utorak, 12 Ožujak 2019 14:27

Na svečanoj sjednici nagradili zaslužne građane i potpisali prijateljstvo s gradom Čapljinom

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

POŽEGA PROSLAVILA SVOJ DAN GRADA I BLAGDAN GRGUREVA U POŽEŠKIM BRDIMA UZ PUCNJEVE TOPOVA I MUŽARA

POŽEGA - Od ranog jutra u požeškim brdima i vinogradima u spomen na slavnu bitku s osmanlijskom vojskom prije 330. godina, odjekuju pucnjevi topova i mužara. Na taj način su i vojska pod vodstvom fra Luke Ibrišimovića Sokola doveli u zabludu osmanlijske trupe da na njih ide velika vojska, te su nakon bitke iznad grada, na brdu Sokolovac, poraženi i nakon toga se u brzini povukli iz Požeštine. Taj dan, na blagdan Grgureva, grad Požega je uzela za svog zaštitnika i slavi Dan grada.

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća pod vodstvom predsjednika vijeća prof. dr. sc. Željka Glavića u Gradskom kazalištu obilježili su Dan grada u nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika. Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić bio je izaslanik predsjednika Vlade RH i predsjednika Sabora RH, pohvalio je, nakon prikaza filma o tome što se napravilo u Požegi u posljednjih godinu dana, gradonačelnika Darka Puljašića i grad Požegu na iznimnom uspjehu. U ime predsjednice RH, čestitke je izrekla izaslanica, savjetnica Mirjana Hrga. Kao gosti nazočili su pomoćnici ministara, saborski zastupnici, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, ravnatelji javnih poduzeća i institucija, gradonačelnici prijateljskih gradova iz RH, BiH, Mađarske, načelnici prijateljskih općina, vojni i policijski izaslanici, brojni gospodarstvenici, društveni i djelatnici u kulturi.

- Naši marljivi i vrijedni sugrađani dio su sadašnjosti, ali i budućnosti ovog grada i mi zajednički radimo na napretku i možemo ostvariti napredak. Danas smo ostvarili i jedan veliki korak za naše poduzetnike, otvorivši Poduzetnički inkubator. Pokazali smo i pokazat ćemo kako treba kvalitetno koristiti sva ona sredstva koja su nam na raspolaganju, koristiti europske poticaje. Otvaranje svakog radnog mjesta za nas znači jedna obitelj, jedno dijete, jedan novi početak i jedna nada za bolje sutra. Okrenuli smo se i s realizacijom nekoliko projekata razvoju turizma, potičemo otvaranje novih smještajnih kapaciteta, gradimo Požešku kuću, stvorili smo novi brand brda&doline karakterističan za Požegu i Požeštinu – istakao je gradonačelnik Puljašić, koji je s gradonačelnikom Čapljine Smiljanom Vidićem potpisao i Povelju o prijateljstvu.

Svečana sjednica je i prigoda da se nagrade zaslužni pojedinci i kolektivi za svoj doprinos životu i radu grada Požege. Tako je Kolektivnu nagradu grada Požege primio Zlatni lug d.o.o. iz Donjih Emovaca, turističko imanje, restoran s prenoćištima, kamp odmorište i veliki prostor za rekreaciju i odmor, koju je primio Leo Pandžić, voditelj poslovanja.

Godišnju nagradu grada Požege dobio je Nenad Pečur, arhitekta, Požežan na radu u Americi u filmskoj industriji. Nagradu za životno djelo dobio je prim. dr. med Ljubo Begić, dugogodišnji voditelj kirurgije OŽB Požega, koji je cijeli svoj radni vijek proveo operirajući brojne pacijente.

Počasnim građaninom grada Požege proglašen je dr. sc. Branko Katalenić, dekan Tehničkog fakulteta u Beču koji je prije 11 godina zajedno s Veleučilištem u Požegi pokrenuo Međunarodnu konferenciju Vallis Aurea na kojoj sudjeluju znanstvenici iz 20-tak država, te odličnu suradnju proširio na više znanstvenih i gospodarskih segmenata.

Galerija slika