Utorak, 12 Ožujak 2019 13:09

Iskoristili sredstva Europskih fondova za buduće mlade poduzetnike

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

UZ DAN GRADA POŽEGA DOBILA NOVI PODUZETNIČKI INKUBATOR -

POŽEGA - Slaveći svoj Dan grada i blagdan Grgureva, Požežani su dobili i novi Poduzetnički inkubator u Industrijskoj ulici. Objekt je to vrijednosti 18,6 milijuna kuna koji se gradio uz pomoć 17,3 milijuna kuna sredstava Europskih fondova, a naveliko će pomoći stvaranju novih poduzetnika, zadržavanja mladih i stručnih kadrova koji svoje pokušaje i poduzetničke ideje sada imaju gdje ostvariti. Pri tome će dobiti suvremene poslovne i radioničke prostore, konferencijsku salu, urede, uz minimalna sredstva što će im pomoći da stasaju u prvih par godina poduzetništva, koji su svakako najteži. Inkubator je opremljen i zauzima prostor od cca 1.500 m2.

Raspolaže sa 4 proizvodne hale sa vlastitim uredom i sanitarnim čvorom sa oko cca 150 m2, za sve one poduzetnike kojima je neophodan prostor za proizvodni proces, zatim, 12 uredskih prostorija veličine 18 m2 i jedne od 37 m2, sve opremljene uredskom i računalnom opremom. U Inkubatoru je i konferencijska dvorana veličine 76 m2 i edukacijska dvorana veličine 55 m2. Dvorane su opremljene suvremenom prezentacijskom i multimedijalnom opremom.

Poduzetnički inkubator rezanjem vrpce zajedno su otvorili požeški gradonačelnik Darko Puljašić i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, ujedno izaslanik predsjednika Vlade RH i Hrvatskog sabora.

- Nema ljepšeg kada povodom Dana grada otvaramo ovakav poduzetnički centar. Ova Vlada je pokazala da je apsolutni partner jedinicama lokalne samouprave i kroz poreznu reformu, jer je dobar dio sredstava otišao u proračune lokalne samouprave, kroz pojačano korištenje sredstava EU fondova i kroz projekt Slavonija. Apsolutno smo na terenu s vama, podržavamo poduzetništvo, slijedeće godine ćemo udvostručiti broj i iznos učeničkih stipendija za strukovna zanimanja. Oni koji se žele samo zaposliti, osiguravamo 70 tisuća kuna bespovratnih sredstava za otvaranje tvrtke. Radimo masovno ovakve poduzetničke centre i u drugim sredinama, da mladi ljudi koji žele pokrenuti svoje poslovanje mogu to i u Slavoniji. Demografija nam je ključna i želimo da mladi u Slavoniji ostanu, da mogu poslovati i ovdje živjeti – rekao je ministar Pavić, zaželjevši gradu Požegi da što prije popuni Poduzetnički inkubator.

- Ovdje smo uz novac uložili i vjeru u one mlade ljude koji će u Poduzetničkom inkubatoru započeti svoj poslovni put. Mi ćemo im ovdje pomoći da se osnaže a nakon nekoliko godina dobrog poslovanja šire poslovanje ovdje u Industrijskoj zoni pokrenu gradnju svojih poslovnih prostora i ostave mjesto u inkubatoru za nove mlade poslovne ljude. Moram reći da je ovo prva Vlada koja je prepoznala važnost Slavonije i pokazala nam konkretne rezultate. Ovdje smo također napravili jedan dobar posao – rekao je gradonačelnik Puljašić, najavljujući brzo popunjavanje inkubatora poslovnim ljudima i najavio još ovakvih projekata.

Na otvaranju Poduzetničkog inkubatora nazočili su i pomoćnik ministrice Regionalnog razvoja Davor Huška, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević a prostore inkubatora blagoslovio je požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević.