Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 11 Ožujak 2019 14:00

Ugostili profesore iz 10 izvan europskih država a nastavak je razmjena studenata

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

VELEUČILIŠTE U POŽEGI 10 GODINA U PROGRAMU ERASMUS+

POŽEGA – Veleučilište u Požegi obilježava punih 10 godina sudjelovanja u projektima Erasmus+ i mobilnosti studenata i profesora, po drugi puta u Međunarodnom tjednu učenja te uz obilježavanje Dana grada Požega ugostili su profesore visokih učilišta iz 6 izvan europskih zemalja. Tako su im u goste došli profesori partnerskih visoko školskih ustanova iz Gruzije, Bjelorusije i Ukrajine, ali i dalekih zemalja Azerbajdžana, Indije i Šri Lanke.

Povodom javnog predstavljanja programa i gostiju prodekan za nastavu požeškog Veleučilišta dr. sc. Berislav Andrlić je istakao da je grad Požega danas svijet u malom. – Naše Veleučilište je od 2014. godine ostvarilo 444 tisuće eura sredstava za Erasmus projekte mobilnosti. Čast nam je što danas ugošćujemo profesore iz daleke Indije i Šri Lanke, koji su prvi puta ovdje. Oni će obići Požegu i turistički te sudjelovati u ostalim događanjima u našem gradu povodom Dana grada Požege. S ovim, da tako kažem „egzotičnim zemljama za nas“ po prvi puta smo potpisali ugovore o suradnji i krenuli smo s razmjenom nastavnog osoblja. Danas su stigla i dva studenta iz Ukrajine koji će ostati u Požegi na stručnoj praksi tri mjeseca, ekonomskog usmjerenja i bit će na praksi EU uredu grada Požege. Ukupno smo u zadnjih pet godina imali oko 20 studenata koji su kod nas dolazili na praksu.

Koordinatorica Erasmus programa, dr. sc. barbara Pisker s požeškog Veleučilišta ističe da su već prošli niz projekata s državama i partnerima iz EU, a da je ovo sada proširenje na države izvan EU. – Sada imamo potpisane ugovore s 50 država diljem svijeta, na svim kontinentima osim Australije. Do sada je preko 200 osoba konzumiralo Erasmus program. Osim u ovom projektu, partner smo za stručnu praksu za francuske partnere na području voćarstva, vinogradarstva i vinarstva s našim Studijem vinogradarstva, vinarstva i voćarstva ali i mnoge ostale projekte.

Prof. dr. Hareesh N. Ramanathan s Instituta of Science & Tehnology iz indijskog Kerala oduševljen je boravkom u Požegi. - Ovo je odlična prilika za nas da možemo sudjelovati u ovakvom projektu na drugom kraju svijeta. Možemo podijeliti svoja iskustva i znanje te saznati kako ljudi žive i rade ovdje te razgovarati o aktivnostima koje i jedni i drugi imamo u planu za budućnost. Za to smo vrlo zahvalni organizatorima ovog susreta.

Galerija slika