Srijeda, 20 Veljača 2019 09:39

Isplaćene potpore za novo zapošljavanje i povećanje turističkih kapaciteta

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GRAD KUTJEVO USPJEŠNO PROVODI MJERE POTICANJA GOSPODARSTVA - 

KUTJEVO - Kada je prije 10-tak mjeseci kutjevački gradonačelnik Josip Budimir najavio uvođenje nekoliko novih mjera poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva nitko zapravo nije vjerovao da će odziv poduzetnika biti toliki. Tako je u prvom krugu ukupno isplaćeno 600 tisuća kuna i to poduzetnicima koji su otvorili nova radna mjesta, a otvoreno ih je ukupno 20 u 16 obrta ili poduzeća. Posebno puno OPG-ova i poljoprivrednika je koristilo mjeru sufinanciranja premije osiguranja, njih ukupno 50, dok je dva korisnika koristilo mjeru sufinanciranja kamata za kratkoročne kredite financiranja sjetve.

- Grad Kutjevo sa prošlom godinom je izašao iz jedne tako da kažem krize, vratio sve dugove i dubioze. Proračun je tada mogao normalno financirati i ja sam predložio tada na Gradskom vijeću da pokrenemo niz mjera pomoći i poticaja za naše male i srednje poduzetnike, obrtnike, poljoprivrednike. Do tada je grad uglavnom rješavao socijalne probleme i bavio se infrastrukturnim radovima na ulicama i nogostupima. Vidjeli smo da nam mladost odlazi. Postavio sam si pitanje pa ako izgradimo još nogostupa tko će nam uskoro hodati po tim nogostupima. Odmah sam znao da moramo pokušati pomoći našim poduzetnicima da otvaraju nova radna mjesta, jer zbog nedostatka radnih mjesta mladost nam je i otišla najviše. Evo kada smo pokrenuli taj program poticaja, nismo niti sami znali kakve ćemo rezultate polučiti, no danas kada krećemo i u drugi krug mjera ponosan sam na rezultate koje smo postigli našim mjerama. Zahvaljujem na svakom novom radnom mjestu, a posebno sam ponosan na mjeru poticanja povećanja turističkih smještajnih kapaciteta gdje nam se javilo 5 novih korisnika koji ukupno otvaraju 44 nova smještajna ležaja. To nam je do sada bio veliki problem, upravo turisti se kod nas nisu mogli zadržavati jer smo imali malo smještajnih kapaciteta. sada to ide u dobrom pravcu, a i obitelji koje su se počele baviti turizmom su obitelji koje ostaju – istakao je kutjevački gradonačelnik Budimir.

U Gradskoj vijećnici grada Kutjeva održano je potpisivanje ugovora s korisnicima mjera Programa poticanja razvoja gospodarstva Grada Kutjeva. Program se sastoji od 6 različitih mjera za koje su osigurana sredstva u Proračunu grada Kutjeva, a u ovom drugom krugu očekuje se isplata oko 400 tisuća kuna. Na javni poziv Grada Kutjeva za Mjeru 1 – sufinanciranje doprinosa iz plaće za svakog novozaposlenog radnika s prebivalištem na području Grada Kutjeva javilo se 9 prijavitelja za ukupno 10 novozaposlenih osoba.  Za Mjeru 4 – sufinanciranje samozapošljavanja iznosom od 30 tisuća kuna jednokratno, javilo se 6 korisnika. Za mjeru 5. Sufinanciranje povećanja turističkih smještajnih kapaciteta na području Grada Kutjeva javilo se 5 novih korisnika s ukupno 44 nova ležaja.

Ovih milijun kuna isplaćenih poticaja svakako su doprinijeli da malo i srednje poduzetništvo diše i krene u jedan zamah, posebno puno su dobili poljoprivrednici i OPG-ovi, a napravljen je i veliki skok u turizmu. Kutjevo koje je uglavnom vezano na poljoprivrednu djelatnost, posebno vinsku i ima nekoliko dobrih vinskih priča, uvijek je imalo malo smještajnih kapaciteta. Upravo to se sada mijenja i već nekoliko mladih obitelji dobro živi od turizma. – Kada vi svi sada budete dobro poslovali i naš proračun grada će biti veći, tako da će biti i sredstava za ulice, nogostupe, vodovode kanalizacije, a u gardu Kutjevu očekujemo i nekoliko velikih investicija. jedna od njih je izgradnja novog vrtića vrijednog 7,5 milijuna kuna za kojega očekujemo potpisivanje ugovora o financiranju iz europskih fondova – istakao je gradonačelnik Budimir nakon potpisanih ugovora s novim korisnicima poticaja grada.

(AGM Kruna)