Petak, 26 Listopad 2012 11:12

Počinju radovi na sustavu Ramanovci – Bektež

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

NASTAVLJAJU SE PROJEKTI NAVODNJAVANJA U ŽUPANIJI -

POŽEGA – Početkom studenog kreću radovi na novom sustavu za navodnjavanje Ramanovci – Bektež, koje u prvoj fazi osiguravaju navodnjavanje 365 ha poljoprivrednog zemljišta. Rezultat je to potpisivanja ugovora s Hrvatskim vodama koje će ovaj 3,1 milijuna kuna vrijedan projekt financirati u 80-postotnom dijelu, dok će 20 posto financirati Kutjevo d.d. kao najveći korisnik natapanih površina, istakao je zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović u razgovoru za tjednik Kronika.

Nakon prošlotjednog sastanka s čelnicima Hrvatskih voda predvođenih Marinkom Galiotom, voditeljem jedinice za provedbu Nacionalnoga projekta navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama u Republici Hrvatskoj, dogovorena je još jedna akumulacija u Mitrovačkom polju koja bi na ovoj lokaciji Ramanovci – Bektež osim vode iz akumulacije Kuštravec, osigurala navodnjavanje ukupno do 2.000 ha.

- Mi smo vrlo zadovoljni kako i kojim smjerom ide naša županija kada se tiče navodnjavanja poljoprivrednih površina. Kada sam preuzeo mjesto zamjenika župana za gospodarstvo na području županije nije se organizirano navodnjavao niti jedan hektar. Izgradnjom sustava Kaptol gdje smo dobili prvih 70 ha, a proširenjem gdje se već izvode radovi dobit ćemo novih 40 ha. Konačni projekt predviđa ukupno 170 ha u kaptolu, no za te površine iznad jezera Bistra morat će se urediti nova akumulacija Bistra 2, koja će osigurati dovoljne količine vode – kaže Jakopović.

Hrvatske vode će financirati noveliranje dokumentacije na sustavu Orljava – londža, čime bi se osiguralo dovršenje treće i četvrte faze na akumulaciji, kako bi se projekt mogao kandidirati za financiranje u nekom od fondova EU. Ujedno će i s 3,7 milijuna kuna financirati izradu projekta za navodnjavanje 1.900 ha koji će izraditi Institut IGH. - Gradnju sustava za navodnjavanje će financirati Hrvatske vode sa 80% sredstava, a Kutjevo d.d. koje će na tom području navodnjavati 900 ha i Požeško-slavonska županija po 10% sredstava. S ovim površinama koje bi se navodnjavale mi bi daleko odmakli od one nule koju smo zatekli, a došli bi u vrh županija po navodnjavanju, i približili se Europi koja ima 13% navodnjavanih površina – rekao je Jakopović.

Kako je završena retencija Vrbova na zajedničkom sastanku se razmatrala i mogućnost za navodnjavanje iz te retencije dodatnih površina. – S ovom fazom izgradnje akumulacije na Londži i retenciji Vrbova mi smo otklonili opasnost od poplava, a daljim uređenjem i završetkom brane osigurat će se automatsko upravljanje i navodnjavanje – dodao je Jakopović.