Ponedjeljak, 11 Veljača 2019 09:46

Razgovor o novom zakonu te poboljšanju usluge i suradnje

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

ŽUPAN ALOJZ TOMAŠEVIĆ ODRŽAO SASTANAK S RAVNATELJEM DOMA ZDRAVLJA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE, KOORDINATORICOM PALIJATIVNE SKRBI U POŽEGI TE OSTATKOM TIMA S PODRUČJA POŽEGE I PAKRACA -

POŽEGA - Od 1. lipnja 2017. unutar Doma zdravlja s djelovanjem su započela dva palijativna mobilna tima uz koordinatore, te se provodi sustavna skrb nad palijativnim pacijentima na području županije. Jedan tim djeluje na području Požege i okolnih mjesta, a drugi tim djeluje na području Pakraca i Lipika. Župan Alojz Tomašević održao sastanak s ravnateljem Doma zdravlja Požeško-slavonske županije Marijanom Višatickim, koordinatoricom palijativne skrbi u Požegi Ankicom Čorak te ostatkom tima s područja Požege i Pakraca.

Mobilni palijativni tim skrbi za oboljeloga i njegovu obitelj unutar njihova doma, a tim čine liječnik, prvostupnica sestrinstva, socijalni radnik, psiholog, duhovnici. Svi članovi mobilnog palijativnog tima prošli su ili prolaze edukaciju neophodnu za rad s palijativnim pacijentima i njihovim obiteljima. Mobilni palijativni tim osim liječenja boli i drugih simptoma, educira članove obitelji o pravilnoj njezi palijativnog bolesnika te pruža psihološku podršku za vrijeme bolesti i tijekom žalovanja. Djelatnošću tima pruža se socijalna podrška u vidu kućnih posjeta socijalnog radnika, savjeta pri ostvarenju socijalnih prava i prilagodbe obitelji na nove okolnosti.

Novi zakon o zdravstvenoj zaštiti, članak 103. nalaže sljedeće: Dom zdravlja, u skladu s mrežom javne zdravstvene službe, osigurava koordinatora palijativne skrbi koji povezuje i koordinira radom mobilnog palijativnog tima i svih drugih dionika palijativne skrbi u jedinici područne (regionalne) samouprave (bolničke zdravstvene ustanove, ustanove socijalne skrbi, udruge, posudionice pomagala, volonteri). Uz koordinatora palijativne skrbi dom zdravlja organizira mobilni palijativni tim sukladno standardima i normativima utvrđenim pravilnikom, koji pruža specijalističku palijativnu skrb bolesniku u njegovu domu te pruža podršku obitelji na temelju cjelovitog i multidisciplinarnog pristupa. 

O novom zakonu više je rekao ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije Marijan Višaticki.

– Mi smo druga županija u Republici Hrvatskoj koja je ugovorila palijativnu skrb te se trudimo biti uz korak Hrvatskim, ali i Europskim standardima palijative. Prošle godine smo od županije dobili auto za mobilni palijativni tim u gradu Pakracu te će ove godine biti još jedan auto za tim iz Požege. Ono što nam je sada potrebno je suradnja i komunikacija između koordinatora i gradonačelnika, načelnika, ravnatelja centara za socijalnu skrb i naravno župana koji po novome zakonu odlučuje o rasporedu i načinu rada, kako bi mogli učiniti još više i povući veća sredstva koja su uvijek potrebna za skrb nad pacijentima – rekao je Višaticki.

Koordinator palijativne skrbi djeluje zajedno s mobilnim palijativnim timom i drugim sudionicima palijativne skrbi u županiji u pružanju i razvoju palijative te sudjeluje u povezivanju svih dionika palijativne skrbi. Koordinator vodi posudionicu pomagala koja uvelike podižu kvalitetu života bolesnika ali i osoba koje skrbe o njoj. Unutar posudionice pacijentima su dostupni bolesnički kreveti, antidekubitalni madraci, aspiratori, hodalice, štake, toaletna i invalidska kolica, sredstva za inkontinenciju, te razni jednokratni medicinski pribor. Dobrom suradnjom s lokalnom zajednicom i samim obiteljima pacijenata posudionica pomagala svakim dana ima više sredstava, no s porastom broja novo prijavljenih pacijenata i potreba za njima raste.

Od 1. siječnja 2018. zakon o zaštiti od nasilja u obitelji navodi starije osobe kao skupinu koja uživa posebnu zaštitu. Njihovo zapostavljanje u smislu nedavanja ili neredovitog davanja hrane i pića te lijekova, ne presvlačenja (pelena), ne pružanja zdravstvene skrbi i drugog. Ankica Čorak, bacc.med.tech – koordinator palijativne skrbi u Požegi zapostavljanje starijih i nemoćnih osoba od strane obitelji smatra kao najveći problem s kojim se oni kao članovi palijativne skrbi susreću.

– Posla je jako puno te se još uvijek uhodavamo. Bili smo vrlo neprihvaćeni, međutim dobili smo puno odrednica i smjerova u kojima možemo raditi. Ministarstvo zdravstva također je izdalo jedan određeni vodič za koordinatore koji je opis poslova i zadataka koje koordinator obavlja. Idemo u dobrome smjeru i smatram da će nakon ovoga razgovora biti jasnije kako riješiti određene probleme i kako poboljšati komunikaciju između članova uprave i nas koordinatora kako bi mogli još bolje, bez nekih zastoja u procesu odrađivati svoj posao i pružiti potrebnu pomoć kome je potrebna – istaknula je Čorak.

Župan Alojz Tomašević izrazio je kako je ponosan na naš mobilni palijativni tim u županiji te im čestitao na dosadašnjem uspjehu u poslu.

– Vi ste zapravo oni koji se brinu o ljudima koje su svi zapustili ili ljudima koji nemaju nikoga u životu da bi brinuo o njima, no tim ljudima je preostalo još vremena na ovome svijetu i to vrijeme trebaju provesti u nekim standardnim uvjetima života. Zahvalan sam što ste došli danas ovdje i iznijeli mi svoje probleme s kojima se susrećete u radu te kao župan mogu reći da sam uz Vas i da će vam županija pružiti potporu kada god bude potrebna – rekao je župan.