Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 07 Veljača 2019 13:55

„Važnost ruralnog razvoja – stanje projekata i novi natječaji“

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

REGIONALNI KOORDINATOR RAZVOJA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE NAJAVIO NOVE NATJEČAJE - 

POŽEGA – Nekadašnja razvojna agencija Panora, koja je prerasla po novoj organizaciji Ministarstva za regionalni razvoj i fondove EU u Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije održala je tiskovnu konferenciju u novom prostoru u Mesničkoj ulici broj 1. Ravnateljica mr. sc. Senka Horvat podnijela je izvješće o broju projekata koji su kao agencija i sad kao koordinator prijavili na natječaje i aplicirali, neke i proveli, a mag. oec. Stjepan Jakopović, savjetnik za poduzetništvo najavio je nove natječaje iz Programa ruralnog razvoja i natječaje Ministarstva poljoprivrede.

Prošle godine 500-njak poljoprivrednika je došlo po informaciju o natječajima i projektima u Panoru. - Negdje smo na sredini korištenja europskih sredstava za ruralni razvoj i pravi je trenutak za sve koji su to planirali da dođu po informacije i pripreme se za natječaje. U sektoru poljoprivrede postoji nekoliko izvora financiranja od kojih je najizdašniji Program Ruralnog razvoja, zatim „Vinska omotnica”, koja je namijenjena vinarima, te nacionalni natječaji. U našoj županiji povlačili su uspješno sredstva i od kako postoje programi ruralnog razvoja ili nacionalni programi pripremili smo 90 prijava ukupne vrijednosti 57 milijuna kuna pri čemu se najveći broj prijava odnosio na naše manje poljoprivredne proizvođače – istakla je ravnateljica Horvat i pozvala poljoprivrednike, vlasnike OPG-a, poljoprivrednih obrta i tvrtki, ali isto tako i ostale poduzetnike i male tvrtke koje imaju i nepoljoprivredne aktivnosti da dođu, raspitaju se i zajedno s Koordinatorom naprave i prijave se na natječaje.

Panora je pripremila ukupno 89 projekata koji su aplicirali na natječaje, odobreni su i provode se. – Ukupna vrijednost svih projekata je 12,2 milijuna kuna od čega su četiri već realizirana, njih 12 ukupne vrijednosti oko 1,5 milijuna kuna u ovom trenutku se provodi, a za 56 projekata čekaju se odluke o financiranju. Organizirali smo čak i radionice na kojima se uči kako pripremiti projekte, a rezultat toga je povećanje prijave jer su ljudi tako dobili pravu i kvalitetnu informaciju. Program ruralnog razvoja nisu samo dvije, tri mjere koje su najpopularnije, a svake godine se uvode i neke nove mjere i mogućnosti za dobivanje sredstava i pospješivanje poslovanja – rekao je Jakopović i dodao da je cijela Požeško-slavonska županija u ruralnom prostoru i na nju se odnose sve mjere ruralnog razvoja, kako poljoprivredne, tako i ne poljoprivredne djelatnosti, prerade i ostali razvoj. Sve koji žele sudjelovati u projektima koje financira EU ili ministarstva i hrvatski fondovi, pa i HAMAG da se dođu interesirati u Panoru i pronađu natječaj za sebe i svoju djelatnost.