Četvrtak, 25 Listopad 2012 12:56

Otvoreno 12 radilišta na području grada

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

GRAD POŽEGA U PUNOM INVESTICIJSKOM ZAMAHU

POŽEGA – Grad Požega ovih dana je u punom investicijskom zamahu i koristi mogućnost građevinske sezone za završetak nekoliko infrastrukturnih projekata.

Trenutno je otvoreno 12 investicija vrijednih oko 38 milijuna kuna, a neka od radilišta osobno je obišao s nadzornim inženjerima gradonačelnik Zdravko Ronko.

- U Thalerovoj ulici do sada nije bilo niti vode niti kanalizacije, a to smo uspješno odradili ovo ljeto, postavili s HEP-om novi energetski kabel, novu javnu rasvjetu a sada mijenjamo dotrajalu kolničku konstrukciju na dužini od 285 metara. Vrijednost ove investicije je 450 tisuća kuna, a radove izvodi Niskogradnja Jurčak – istakao je gradonačelnik Ronko na gradilištu.

Glazbena škola, to jest stari Vatrogasni dom je veliko gradilište. Srušeni su svi nadograđivani dijelovi a sada se vrši podbetoniranje zgrade čime se ojačavaju temelji za nove konstrukcije. – Ovaj novi moment plitkih temelja za koji nismo znali produžit će radove za desetak dana, ali vjerujem da će u proljeće sve biti spremno za opremanje Glazbene škole. Vrijednost ove investicije 10,5 milijuna kuna koja će biti povećana zbog ovih naknadnih radova. Financira 50% ministarstvo regionalnog razvoja a 50% grad Požega. Radove izvodi Presoflex gradnja i nadam se završetku u roku 30 ožujka slijedeće godine – rekao je gradonačelnik Ronko upoznajući se s novonastalom situacijom s direktorom Presoflex gradnje Inom Galićem. tunel kempfa

Gradonačelnik je obišao i radove na spojnom hodniku koji će spajati OŠ Julija Kempfa s dvoranom Sokol u kojoj učenici pohađaju nastavu tjelesnog odgoja. Sada više ne bi do dvorane išli često po kiši i zimi, nego iz grijanog prostora podzemnim tunelom u dvoranu. – Još dok sam ja bio učenik ove škole to je bio problem, jer su zagrijana i znojna djeca hodala po vani, a sada ćemo riješiti i taj problem. Ova investicija vrijednosti je 220 tisuća kuna, a radove izvodi tvrtka Graditeljstvo iz sv. Ivana Zeline – pojasnio je gradonačelnik Ronko.

Po planu trenutno se izvode radovi na vodovodu i kanalizaciji u Novom Selu, Gornjim Emovcima, Bankovcima, a uskoro kreću radovi i u Seocima, Golobrdcima, Donjim Emovcima, Emovačkom Lugu, te gradnja spojne ulice sv. Rok – Orljava i rekonstrukcija Pavla Radića – Štitnjak. Radovi dobro teku i na novom vodocrpilištu Dubočanka.

 

Grad Požega trenutno ima najviše investicija

- Smatram da je kotač ipak pokrenut, negdje se osjeti više, negdje manje. Mi smo cijelo ljeto radili, pripremali projekte, odradili natječaje i ušli u posao. Pravi gospodarski preokret u cijeloj hrvatskoj očekujemo u proljeće – kaže gradonačelnik Ronko. Iako je do sada vladalo mišljenje da grad Požega nije mogao surađivati s bivšom Vladom RH, Ronko misli da nije Vlada izbjegavala Požegu nego da nije radila. – Ovakvih poteza od Vlade nije bilo, i da ste htjeli raditi nije bilo raspoloženja za investicijski ciklus i da se kroz Hrvatske vode i Hrvatske ceste to pokrene. Pristup fondovima EU koja su ogromna omogućuju nam ministarstva. Mi smo imali niz projekata Glazbenu školu, Sportsku dvoranu i sve je stajalo. Tek je ova Vlada pokrenula taj investicijski ciklus – dodaje Ronko, koji očekuje početak radova na željezničkom pravcu Požega – Velika, potpisivanje ugovora za rekonstrukciju željezničkog pravca Pleternica – Čaglin – Našice, te nekoliko velikih investicija u cestogradnji. – Nema tu nesuradnje, jer ona Vlada nije radila. Njihova filozofija je bila zatvaranje pruga, a filozofija ove Vlade je otvaranje zatvorenih pruga i izgradnja novih pruga te rekonstrukcija magistralnih željezničkih pravaca. Upravo smo u Hrvatskim cestama potpisali sporazum o gradnji dijela ceste Požega – Nova Kapela. Ovaj grad je izlobirao sredstva za dovršetak 1,8 km ceste, koju sadašnja županijska vlast nije htjela odraditi. Hrvatske ceste i izvođač Niskogradnja Jurčak potpisali su sporazum u vrijednosti od 3,5 milijuna kuna. Pored toga, grad Požega je izlobirao i presvlačenje ceste prema Lipi, dionicu Sokolova – Jagodnjak, te Hrvatskih branitelja – Mlinska. Ovog trenutka projekti se rade i kada budu gotovi ići će se na zaključivanje ugovora. Mogu samo reći hvala Hrvatskim cestama – rekao je gradonačelnik Ronko.

Da li je sportska dvorana i dalje san?

- Nije problem dali ćemo mi raditi dvoranu u Požegi ili ne, mi ćemo je u Požegi izgraditi. Ona više nije neizgledna, samo se postavlja pitanje kroz koje fondove je to sada moguće. Ako grad Požega bude mogao direktno aplicirati u fondove, onda ćemo raditi dvoranu tako da ona ne bude samo školska, već gradska, dakle u pitanju je drugi oblik vlasništva i korištenja – pojašnjava Ronko, te dodaje - Je li tržnica propao projekt, kako to neki spominju u medijima. Nisam to nikada rekao, nego samo da određenih poteškoća ima partner s kojim smo potpisali sporazum i da ćemo u vrlo kratkom roku to pitanje razriješiti, dakle nitko nije rekao da je projekt propao, no sad su neki brže bolje pred lokalne izbore počeli liti suze nad tržnicom te se „raskokodakali“ o tome koliko je tržnica potrebna. Nadam se da kad počnemo graditi tržnicu isti ti neće tvrditi kako je ta tržnica nepotrebna – istakao je gradonačelnik Ronko.