Ponedjeljak, 21 Siječanj 2019 11:51

Novih 68 računala za potrebe osnovnoškolskog obrazovanja i informatike

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA OSIGURALA NOVU DONACIJU ZA 11 OSNOVNIH ŠKOLA  -

POŽEGA - Požeško-slavonska županija je osnivač 11 osnovnih škola na području županije, a početkom kalendarske godine osigurala je novih 68 računala za potrebe osnovnoškolskog obrazovanja. Uz računala Dell nabavljeni su monitori i tipkovnice s mišem. Računala su manjeg formata prilagođena učeničkom prostoru i informatičkim učionicama, niske potrošnje, a sustav je usklađen s hrvatskim jezikom i preporukama za korištenje kvalitetnih digitalnih sadržaja. Računalima dobavljač osigurava servis i podršku, najavila je pročelnica za društvene djelatnosti Sandra Sekulić. Na prijem računala došli su svi ravnatelji 11 osnovnih škola, a primili su ih zamjenik župana za društvene djelatnosti Vedran Neferović i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

IMG 9222 - Ovo je jedna naša obveza pružiti potporu našim osnovnim školama kojima smo osnivači. To je početni dio našeg ulaganja u školski sustav i dokaz da smo ostali na našem stavu da nećemo dozvoliti da se ugasi niti jedna područna ili osnovna škola, nego da ćemo pomoći u njihovom daljem razvoju. Proteklih godina podigli smo radne i životne uvjete u nekim našim područnim i matičnim školama, bolje uvjete za učenike, ali i učitelje i nastavnike. U tijeku je i nastavak obnove i ostalih škola, tako da ćemo obnoviti i podići energetsku vrijednost svih škola. Sada smo u dogovoru s ravnateljima osigurali ova potrebna računala, a i u nastavku ćemo s njima u dogovoru planirati dalje opremanje i uređenje školskih prostora. Ovom zajedničkom i objedinjenom nabavom na području cijele županije svakako smo mogli formirati i bolje cijene ovih računala - rekao je župan Tomašević, zahvaljujući ravnateljima upravo na toj zajedničkoj sinergiji škola i županije, a i Ministarstva obrazovanja koje je također osiguralo dodatno opremanje škola.

- Želimo podići naše osnovno školstvo na viši nivo, bolju pripremu za srednje škole i fakultetsko obrazovanje. Ovo je samo jedan doprinos da županija podržava školstvo i u znanost, da mlade ljude bolje pripremi za budućnost, da ostanu, a ne odlaze iz županije i Slavonije - dodao je župan.

U ime ravnatelja zahvalio se najstariji od ravnatelja, Miljenko Crnjac, ravnatelj OŠ Zdenka Turkovića u Kutjevu, koji je istakao da je ovo prva ovako velika donacija od strane županije, koja će upravo nadopuniti onu donaciju od Ministarstva obrazovanja i sada će sve učionice biti opremljene informatičkom opremom.

Predsjednik aktiva ravnatelja svih 15 OŠ koje rade na području grada Požege i Požeško-slavonske županije, Boško Obradović, ravnatelj OŠ Mladost Jakšić, zahvalio se na posebnoj brizi županije za škole kojima je osnivač. – Informatizacija je nešto što nas čeka u budućnosti, neke škole su već u eksperimentalnom programu, a od ove školske godine ulaze i ostale škole. Informatika se kao izborni predmet uvodi već od 1. razreda i ova donacija će svakako biti potrebna svim školama, jer učenici već od najnižih razreda uče informatiku - istaknuo je Obradović.