Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 30 Prosinac 2018 12:31

Prevalili 1,5 milijuna kilometara i obavili 851 tisuću različitih medicinskih postupaka

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

DOM ZDRAVLJA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE U 2018. VIŠE NEGO USPJEŠAN NA ZADOVOLJSTVO KORISNIKA - 

POŽEGA - Ravnatelj požeško-slavonskog Doma zdravlja Marijan Višaticki ali i svi oni koji su trebali bilo koju uslugu te zdravstvene ustanove itekako mogu i trebaju biti zadovoljni liječnicima, medicinskom i drugom osoblju jer samozatajno, stručno i profesionalno rade, na svakom su mjestu gdje trebaju biti vodeći se time da su uvijek na usluzi svima onima koji su u potrebi.

Posao im nije lak, a često znaju reći dato nije posao već poziv i služba koju vole. U ovoj priči želimo na izmaku ove godine progovoriti baš onima zaposlenim u Domu zdravlja Požeško-slavonske županije, liječnicima i medicinskim sestrama i tehničarima i drugom medicinskom osoblju te vozačima sanitetskih vozila koji voze obilježeni “bijeli kombi” s rotacijskim plavim svjetlima.

IMG 5940

Vidno ponosan na sve svoje zaposlenike ravnatelj požeško-slavonskog Doma zdravlja Marijan Višaticki ističe kako se svakodnevno od ranih jutarnjih sati krene gotovo 40-tak vozila krene po čitavoj županiji i izvan nje pružiti medicinsku skrb onima kojima je to najpotrebnije.

Nikog ne bi u ovoj priči posebno izdvajali, ali vozači sanitetskih vozila koji su svakodnevno na kotačima i koji su već s koncem 2018. godine prešli više od 1,5 milijuna kilometara i prevezli više od 8.100 pacijenata oni zaslužuju da se o njima progovori. Oni ne pitaju je li snijeg, poledica, sparno i vruće vrijeme. Njihov je primarni zadatak prevesti pacijenta u zdravstvenu ustanovu, bolnicu ili kliniku, gdje mu se može pružiti 

liječenje, od Požege, Slavonskog Broda, Osijeka, Zagreba i Rijeke ali i druge gradove.

Ništa manje vrijedni nisu oni poslovi liječnika i medicinskog osoblja u ambulantama, patronažnim službama i kućnoj njezi u kojima se bilježe na tisuće postupaka. Listajući dokumente ravnatelj Višaticki iznio je impozantne brojke koje potvrđuju zapažene rezultate o kojima vrijedi nešto više i reći. - Kroz naše ordinacije u općoj obiteljskoj medicini u godini na izmaku primljeno je 15.804 pacijenta i izvršeno gotovo 240 tisuća različitih postupaka. U zdravstvenoj zaštiti žena pregledano je u naše tri ordinacije 12.412 i izvršeno gotovo 520 tisuća postupaka. Zdravstvena zaštita predškolske djece bilježi kako je kroz naše ordinacije prošlo 30.436 djece na raznim preventivnim pregledima i izvršeno je 12.452 postupka. U dentalnoj zdravstvenoj zaštiti možemo reći da je na našoj dentalnoj jedinici sjelo 12.325 naših sugrađana, a izvršeno je 25.280 postupaka. Tu je još i medicina rada i sporta gdje je izvršeno 4.765 pregleda – ističe ravnatelj Višaticki nastavljajući o četiri sestrinske djelatnosti u sklopu Doma zdravlja,

- Njega u kući bolesnika, patronažna zdravstvena zaštita, sanitetski prijevoz i palijativa i tu imamo impresivne podatke. Za 2004 pacijenta izvršena je kućna njega kroz 14.000 postupaka. Patronažna zdravstvena zaštita obavila je 4.100 posjeta, a izvršeno je 29.000 postupaka, a sanitetski prijevoz Doma zdravlja sa svojih osam timova prevezao je 8.041 pacijenata iz jedne zdravstvene ustanove u drugu i ukupno je zabilježeno milijun i 345.000 kilometara. Za palijativu mogu reći da smo u porastu jer to je vrlo osjetljiva skrb gdje štitimo podatke, ali naše stanovništvo je sve starije i potrebe za tom vrstom zdravstvene usluge su sve veće – naše dvije posudionice ortopedskih pomagala rade punim zamahom, gotovo nemamo slobodnih kreveta na dispoziciji, ali stalno popravljamo postojeće i nabavljamo nove tako da i te potrebe uspješno zadovoljavamo – dodaje Marijan Višaticki, ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije.

IMG 5482