Ispiši ovu stranicu
Petak, 28 Prosinac 2018 13:00

Moj smjer je za dobrobit svih nas, a ne pojedinaca i pojedinih poduzetnika

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

POŽEŠKI GRADONAČELNIK DARKO PULJAŠIĆ NA KRAJU GODINE DAO ANALIZU UČINJENOG I PROJEKATA KOJI SLIJEDE  -

POŽEGA – Na kraju 2018. godine kada se uglavnom daju analize i planovi, požeški gradonačelnik podnio je sveobuhvatnu analizu učinjenog i najavio projekte koji slijede. Grad danas ima desetke projekata koje je izradio Ured za europske integracije u vrijednosti preko 100 milijuna kuna, uglavnom europskog novca, ali i ministarstava i državnih fondova. – Kada smo prije pet godina osnovali Upravni odjel za europske integracije Grada Požege. Možemo reći da smo počeli od nule, s jednim zaposlenim, u Gradu koji do toga trenutka nije niti prepoznao mogućnosti koje nam je EU donijela, a danas se možemo pohvaliti s preko 100 milijuna kuna ukupne vrijednosti odobrenih projekata. Grad Požega je relativno kasno krenuo u EU projekte i bilo je jako teško izboriti se u odnosu na gradove i općine u okruženju koji su već daleko odmakli. Posebno sam ponosan što smo sve rezultate ostvarili sa samo nekoliko zaposlenika te smo odradili projekata koji će još godinama biti osnova za budući razvoj i buduća planiranja u Gradu Požegi – istakao je gradonačelnik Puljašić.

IMG 82071 - Moj politički smjer je za dobrobit svih nas, a ne pojedinaca i pojedinih poduzetnika, kako je to do sada bilo. Pritisci, tužbe i prijetnje ne mogu rezultirati ničim dobrim i na iste ne pristajem ni ja, kao niti moji suradnici. Prošlost moramo ostaviti iza sebe, ali iz nje moramo učiti kako one loše stvari ne bismo ponavljali, a one dobre što češće koristili. Zajedništvo i suradnja su ključ uspjeha. Jeftini populizam je prošlost. Realni i stvarni ciljevi su jedino ono što nam omogućuje razvoj i budućnost. Mladi i obitelji su ono što je važno i iz čega trebamo crpiti svoju snagu i volju za bolje sutra. Surađujmo na dobrobit svih naših sugrađana i nas samih - rekao je gradonačelnik Darko Puljašić, na početku današnje konferencije za novinare na kojoj je rezimirao sve odrađeno na području grada Požege u posljednjih godinu dana.

 - Kada govorimo o poticanju napretka i konkretnim pomacima, zasigurno je prvi na popisu projekt Poduzetničkog inkubatora čija je izgradnja završena, a otvorenje možemo očekivati u sljedećih nekoliko tjedana. Vrijednost radova je 18,6 milijuna kn. Kao jedinica lokalne samouprave, nastavit ćemo poticati naše poduzetnike i poljoprivrednike koje ovim putem pozivamo da se jave s idejama i prijedlozima na koje im još načine možemo olakšati rad i poslovanje. Tu je i projekt dogradnje i nadogradnje škole te dogradnje školsko-sportske dvorane OŠ Dobriša Cesarić koji je vrijedan 12 milijuna kuna. Završetak ovog projekta planiran je u 2019. godini, dok je spremna dokumentacija za izgradnju dvorane OŠ Antuna Kanižlića. U suradnji s Hrvatskim vodama uređena je 2 kilometra duga šetnica uz Veličanku, a u tijeku su radovi na izgradnji nove šetnice uz rijeku Orljavu, dok je u idućoj godini planirana izgradnja šetnice prema Šokačkoj ulici. Uz pomoć Hrvatskih voda, nastavit će se betoniranje potoka, a spremna je i dokumentacija za izgradnju mostova u Vidovcima i Dervišagi. U tijeku je i izgradnja reciklažnog dvorišta u Industrijskoj ulici u Požegi. Riječ je o projektu vrijednom 5 mil. kuna, a iz Kohezijskog fonda su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 4,2 mil. kuna – kaže Puljašić koji ovaj projekt smatra izuzetno važnim u daljem očuvanju našeg zdravog načina života i našeg okoliša.

 - Svakako treba spomenuti i projekt Aglomeracije vrijedan 217,5 milijuna kuna, od čega 124,5 milijuna kuna sufinancira Europska unija. Izgradnjom Aglomeracije, Požega će stati uz bok razvijenih europskih gradova. Ne smijemo zaboraviti ni na novi vrtić koji je svoja vrata otvorio u prosincu prošle godine, a vrijedan je preko 15 milijuna kuna. U ovoj godini u njega smo uložili dodatnih 550 tisuća kuna za uređenje okoliša i klimatizaciju. Asfalt i rasvjetu dobila je Ulica Borisa Hanžekovića na požeškom Varelovcu, dok će u 2019. godini asfalt dobiti Ulica Janka Matka, Pakračka ulica, Željeznička ulica u Vidovcima, Vinogradska ulica u Mihaljevcima, a planiran je početak radova i u Županijskoj ulici u Požegi. Posebno moram istaknuti početak izgradnje dionice D38 koji će započeti u 2019. godini, a vrijedan je 76 milijuna kuna. U sklopu projekta planirana je izgradnja 7 kružnih tokova, nogostupa, biciklističkih staza, autobusnih ugibališta, a sve s ciljem podizanja razne sigurnosti i bolje prometne povezanosti. U planu su i radovi na izgradnji nogostupa u Osječkoj ulici i u Ulici Pavla Radića. Bit će postavljena javna rasvjeta na šetnici uz Orljavu i nova LED rasvjeta u Osječkoj ulici – kaže Puljašić.

Započeo je i projekt energetske obnove zgrade društvenog doma u Dervišagi, dok će u idućoj godini slijediti i energetska obnova zgrade sportske dvorane Sokol, kao i društvenog doma u Mihaljevcima. Značajniji projekti koji su planirani su: Izgradnja i dodatna ulaganja u prometnice i mostove 7,3 mil. kn, Rekonstrukcija i dogradnja DRC Vidovci 7,1 mil. kn. Izgradnja javne rasvjete milijun kn, Izgradnja infrastrukture u poduzetničkoj zoni milijun kn, Ulaganja u sportske objekte milijun kn, Ulaganje u zgradu Gradske knjižnice i čitaonice Požega 4 mil. kn, koja će ovim projektom i sredstvima Ministarstva kulture koje očekujemo konačno zasjati u punom sjaju početkom 2020. godine.

 - Uz već spomenute projekte „Izgradnja poduzetničkog inkubatora“, „Izgradnja reciklažnog dvorišta“, energetske obnove niza gradskih objekata, istaknuo bih projekt koji je spreman za financiranje iz fondova EU i očekujemo realizaciju u idućoj godini, a odnosi se na rekonstrukciju požeškog muzeja („Požeške bolte“) čija je vrijednost oko 40 milijuna kuna. Značajniji pomaci ostvareni su i u turizmu, pri čemu se posebno izdvaja projekt Požeške kuće. U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Požege predstavili smo novi vizualni identitet, slogan i kreativnu platformu za sustavni branding Požege kao turističke destinacije. U funkciju turizma stavit ćemo značajne lokacije na našoj Požeškoj gori – kapelicu sv. Vida i brdo Sokolovac. Najznačajniji događaj naše turističke ponude svakako je Aurea fest koji iduće godine obilježava 50. godišnjicu postojanja i čije su pripreme već u tijeku. Moto je “dobre vibracije”, a ovom gradu uistinu su potrebne dobre vibracije, svježina i ono što Požežani oduvijek imaju, a to je vjera u sebe i sposobnost da uvijek mogu bolje i kvalitetnije – dodaje gradonačelnik Puljašić te dodaje da u tijeku 2019. godine ide i dugo očekivani projekt uređenja i modernizacije Gradskog muzeja, vrijedan 39,5 milijuna kuna. Projekt je izradila i prijavila RRA „Panora“ pod nazivom „Požeške bolte“ i financira se iz EU sredstava u iznosu od 85%. a nositelj projekta je grad Požega. Muzej će dobiti i novi stalni postav, interaktivan i postav za budućnost. - Dugo smo čekali ovaj projekt, no isplatilo se čekati i dobiti mogućnost izložiti sve naše blago. Ovaj projekt preporodit će Požegu i dati novi interes turistima i posjetiteljima grada Požege - zaključio je gradonačelnik Puljašić.