Subota, 22 Prosinac 2018 13:35

200 novih vrtića u ruralnim područjima - najljepši božićni poklon najmlađima

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

UGOVOR O FINANCIRANJU DOGRADNJE VRTIĆA POTPISAO GRAD PLETERNICA I O GRADNJI VRTIĆA OPĆINA KAPTOL  -

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić potpisao je 113 ugovora o financiranju dječjih vrtića, vrijednih 612 milijun kuna. S osnivačima vrtića ugovore je potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić. Svečanosti potpisivanja prisustvovao je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić jer su demografske mjere u ruralnim područjima u fokusu rada ovog saziva Vlade.

 - Naš je cilj da što više djece iz malih naselja u Hrvatskoj dobije pristup kvalitetnom predškolskom odgoju, a njihovi roditelji poticaj za povećanje obitelji te uvjete za ostanak u ruralnom prostoru. Ako ljudima ponudimo sadržaje koji ih inače privlače gradovima, živjeti u ruralnom području postat će izbor, a ne nužda - izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te dodao - Fondovi EU koji su nam na raspolaganju pružaju nam priliku da obnovimo i izgradimo sve ono što nismo mogli prethodnih godina jer općine nisu imale novca za takve investicije. To su ulaganja u budućnost, u živote naše djece i opstanak hrvatskih ruralnih područja. Sljedeće godine očekujemo 200 funkcionalnih dječjih vrtića na hrvatskom selu.

Ugovori su rezultat natječaja za operaciju 7.4.1. ''Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo“ Programa ruralnog razvoja vrijednog 1,3 milijarde kuna, a 860 milijuna kuna bilo je namijenjena isključivo izgradnji, rekonstrukciji i opremanju dječjih vrtića. Ostatak raspoloživog novca osiguran je za vatrogasne domove, sportske terene, javne prometne površine i sličnu infrastrukturu koja će ruralni prostor učinili poželjnim mjestom za život i rad. Interes s lokalne razine bio je iznimno velik te je pristiglo puno dobrih projekata, a tražilo se i povećanje financijske omotnice za taj natječaj, što je Ministarstvo poljoprivrede i odobrilo, pa je raspoloživi iznos za vrtiće povećan. Konačni broj projekata vezanih za izgradnju i obnovu vrtića bit će poznat po završetku cjelokupne obrade, očekujemo pozitivne odluke za još 30-ak korisnika.

 - S današnjih 113 projekata za dječje vrtiće i prethodno ugovorenih 57 dolazimo do brojke od 170 vrtića s ukupnim iznosom potpore od 900 milijuna kuna. Posebno bih istaknula da je u zadnjih godinu i pol dana u okviru Mjere 7 Programa ruralnog razvoja RH ugovoreno 500 investicijskih projekata koji se provode u naseljima do 5.000 stanovnika. Takvim ulaganjima stvaraju se preduvjeti za ostanak i život u ruralnim krajevima -  kazala je ravnateljica Agencije za plaćanja Matilda Copić.

Među potpisnicima ugovora iz Požeško-slavonske županije bila je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i načelnik općine Kaptol Mile Pavičić koji su za poticanje demografskih mjere u ruralnim područjima odnosno za dogradnju i izgradnju novog vrtića dobili gotovo sto postotna sredstva za tu namjenu. Grad Pleternica će proširiti postojeći vrtić za nove skupine i izgraditi zatvoreni bazen u sklopu vrtića za obuku djece u plivanju u najranijoj dobi, za što im je odobreno 7,5 milijuna kuna od 9 milijuna kompletne investicije. Općina Kaptol pak ide u gradnju novog vrtića jer do sada nije imala svoj vrtić. Za gradnju je dobila 6,33 milijuna kuna, a ostatak će uložiti općina iz svojih proračunskih sredstava, iz kojih je već uloženo 120 tisuća kuna za projekt i potrebne dozvole.

Grad Kutjevo koji je također aplicirao sa svojim projektom gradnje novog vrtića u visini od 7,5 milijuna kuna nije prošao na ovom natječaju zbog nedostatne dokumentacije projekta. Nakon nadopune potrebne dokumentacije grad Kutjevo će ponovno aplicirati, jer sva sredstva još nisu utrošena iz ove kvote, pa se nadaju skorom pozitivnom rješenju.