Petak, 14 Prosinac 2018 14:45

„Zlatne kune“ HGK primili Poljoprivreda Lipik, Magma i Color grupa iz Požege

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SVEČANA SJEDNICA GOSPODARSKOG VIJEĆA HGK ŽUPANIJSKE KOMORE POŽEGA  -

POŽEGA - Svečana sjednica gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Požega donijela je nove laureate koji su dobili priznanje za najuspješnije poduzetnike u 2017. godini. „Zlatna kuna“ dodijeljena je u tri kategorije: za male poduzetnike tvrtki Poljoprivreda Lipik d.d., za srednje poduzetnike metalnoj industriji Magma d.o.o. Požega, i velike poduzetnike Color Grupi Požega koja u svom sastavu ima 5 tvrtki koje uspješno posluju i najveći dio svoje proizvodnje izvozi u Europsku uniju. Priznanja je uručio Luka Balenović, predsjednik HGK ŽK Požega, koji se osvrnuo i na rezultate gospodarstva Požeško-slavonske županije, proizvodnju, izvoz i ukupnu dohodovnost, te zaposlenost u realnom sektoru. Požeško-slavonska županija i gospodarstvo idu u dobrom pravcu, svi elementi su uzlazni, no nakon dugo godina tavorenja na dnu ljestvice razvijenosti županija, taj oporavak ne ide brzo. Pozitivne trendove i sada jako malu nezaposlenost ugrožava stalan pad stanovništva zadnjih 27 godina od samostalnosti, a posebno iseljavanje zadnjih nekoliko godina, tako da je županija izgubila od 2011. godine do sada preko 10% svog stanovništva. Situacija je nešto gora po pitanju demografije, nego što su predviđala i najcrnje prognoze, tako da Požeško-slavonska županija već sada ima manje od 69 tisuća stanovnika, što je predviđano tek za 2021. godinu. S time se suočavaju gospodarstvenici sve teže, nedostatkom stručnih kadrova, zbog neusklađenosti sa školovanjem, te odlazak upravo osoba u najboljim godinama i stručno osposobljenih.

Prigodno predavanje prije dodjele priznanja održao je Zvonimir Savić, direktor sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize sa naslovom „Razvojna raznolikost Hrvatske i posebnim osvrtom na rezultate Požeško-slavonske županije“. Neki statistički podatci svakako su nepovoljni za županiju, no još je poraznije da se svih pet slavonskih županija nalazi daleko ispod prosjeka razvijenosti Hrvatske, a čak i dvostruko manje u usporedbi sa gradom Zagrebom.

Čestitke nagrađenima uputio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, istakavši da su svi nagrađeni započeli kao mali poduzetnici, a danas su uspjeli preskočiti nekoliko stupnjeva razvoja i napraviti respektabilne tvrtke. Dijelimo sudbinu cijele Slavonije, koja je jako stradala u ratu, sustavno svih godina zapostavljana i tek je krenula za bržim razvojem zadnje dvije godine. Mi smo tu svakako pozitivni, imamo bolji i brži razvoj, dugi niz godina više izvozimo nego što uvozimo, privlačimo više sredstava Europske unije kojim ubrzavamo svoj razvoj, značajnije su nam zapošljavani kapaciteti u građevinarstvu, transportu i metalnoj industriji. Zamašnjak je krenuo i pred našom županijom je svakako bolja budućnost od one prije nekoliko godina.