Petak, 19 Listopad 2012 12:21

Obilježeno svečanom akademijom

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

STO GODINA ELEKTRIFIKACIJE POŽEGE -

POŽEGA – Svečanom akademijom u Gradskom kazalištu obilježena je 100-ta godišnjica elektrifikacije Požege. Povijesni trenutak Požege iz 1912., njeno okruženje i politička previranja, život u gradu prije stotinu godina analizirao je Tomislav Radonić, voditelj Državnog arhiva u Požegi, a u neka starija vremena uveo nas je HKUD Vijenac izvodeći nekoliko skladbi starih glazbenih majstora.

- Cijelo je stoljeće prošlo od kada je prva žarulja zasvijetlila u našoj Slavonskoj Ateni i tim trenutkom Požega nije zasjala samo izvana, nego i iznutra svojom bogatom kulturno-povijesnom baštinom. Žarna nit u staklenoj kugli nadanja, novih mogućnosti i snova o budućnosti. Bio je to pozdrav novom dobu i nepovratno zbogom starom. I ne zaboravljajući sve ono, dobro i veličajno, što je pod škrtim svjetlom petrolejki i uljanih svjetiljki snažilo i pronosilo čast i ugled slobodnog kraljevskog grada Požege kroz njegovo duhovno i materijalno bogatstvo . Danas se priklanjamo novom, težeći još boljem i novijem, kako bi vrata budućnosti, obasjana još snažnijim svjetlom, bila otvorena i za one koji dolaze. Uz poštovanje onoj prvoj požeškoj žarulji, neka nam ovo stoljeće svjetla bude tek početak novih još svjetlijih stoljeća u slobodnoj, samostalnoj i neovisnoj Hrvatskoj, u zajednici europskih naroda. Datum 6. listopada 1912. godine ostat će upisan zlatnim slovima u prebogatu požešku povjesnicu – rekao je u svom obraćanju požeški gradonačelnik Zdravko Ronko. 

Čestitajući ovu visoku obljetnicu na svečanoj akademiji obratili su se član Uprave HEP-a za proizvodnju Zvonko Ercegovac, koji je najavio nastavak ulaganja Elektre Požega u razvoj na području Požege u iznosu od 19 milijuna kuna.

Čestitke je uputio i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, istakavši da svoju konkurentnost temeljimo na razvoju, koji mora biti pametan i održiv, a upravo takav on vidi na primjeru Požege. Čestitajući jubilej potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec je istakla da je grad Požega podsjeća na grad Čakovec, jer oba grada su bili pioniri u razvoju proizvodnje i korištenju električne energije, a tada je Hrvatska u tome prednjačila, upravo domovina i Nikole Tesle. Danas stoga ova Vlada prepoznaje potrebu razvoja energetike i u tom pravcu idu dalje njene kapitalne investicije.

Prenoseći čestitke predsjednika RH Ive Josipovića, njegov izaslanik akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU, pohvalio je Požegu koja je uvijek njegovala jedan kulturni građanski stil života, kroz svojih osam stoljeća postojanja, a takav gaji i danas, uvažavajući znanost, obrazovanje i šireći optimizam.