Petak, 19 Listopad 2012 12:12

Razvoj poslovne zone Kamenjača

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

GRAD KUTJEVO DOBIVA MILIJUN EURA EUROPSKOG NOVCA -

ZA UREĐENJE PODUZETNIČKE ZONE, UREĐENJE LABORATORIJA ZA ISPITIVANJE KVALITETE I IZGRADNJU METEOROLOŠKE STANICE

KUTJEVO – Grad Kutjevo nalazi se pred realizacijom svojeg najvećeg projekta do sada, jer je po potpisanom ugovoru iz fondova Europske unije dobio potporu za projekt vrijedan 1,25 milijuna eura, od kojega su EU sredstva u iznosu od 922 tisuće eura. Cilj ovog projekta istakao je na predstavljanju kutjevački gradonačelnik Ivica Nikolić je završetak izgradnje Poslovne zone Kamenjača. – Ovim projektom mi rješavamo kompletnu infrastrukturu u našoj poslovnoj zoni na površini od 20 hektara, a izgradit ćemo i asfaltirati sve putove kroz zonu s pristupnim putovima, nogostupima, parkirališta, vodovod, javnu rasvjetu, plin, kanalizaciju s odvodnjom oborinskih i fekalnih voda uključujući tlačni vod s opremom crpne stanice. Samim dovršetkom Poslovne zone osnovat će se i centar za razvoj poduzetnika gdje će se održavati edukacija i seminari za poduzetnike koji će doprinijeti daljem razvoju i konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva, podržati rast i konkurentnost postojećih te stvaranje novih malih i srednjih poduzetnika u Kutjevu, te smanjiti nezaposlenost – kaže Nikolić. Za te namjene uložit će se 854 tisuća eura.

Kako je projekt usmjeren na dominantni i prepoznatljivi sektor ovog područja, sektor proizvodnje hrane, prvenstveno vinogradarstvo, vinarstvo, voćarstvo i medarstvo, tako su usmjerene i ostale aktivnosti iz projekta. – U sklopu poduzetničke zone opremit će se laboratorij za kontrolu i unapređenje kvalitete vina i meda, koji će biti na usluzi vinarima i medarima s područja cijele županije i Slavonije. Planiramo da to postane središnji laboratorij za kontrolu kvalitete ove regije. U drugoj fazi opremit će se laboratorij i za kontrolu kvalitete hrane, poput mesa i suhomesnatih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda, žitarica i ostalih poljoprivrednih proizvoda. Laboratorij će se smjestiti u prostoru KTC-a koji je iznajmljen. Prema procjenama ovakvim uslugama laboratorij bi mogao prihodovati i do milijun kuna godišnje što će omogućiti dodatno zapošljavanje i kasnije samo financiranje rada laboratorija. Nakon isteka projekta sva oprema koja je sada u vlasništvu grada kao nositelja projekta bit će poklonjena Udruzi vinara – rekao je Nikolić koji očekuje uskoro raspisivanje natječaja za izvođače radova na građevinskom dijelu, te natječaj za nabavku opreme za laboratorij.PA164110

Poslovna zona dobit će i meteorološku stanicu koja bi vinarima i medarima bila na usluzi informiranja o vremenu, te na vrijeme signalizirala potrebne radove i postupke u vinogradima i pčelinjim košnicama.

Kutjevo je sada spremno krenuti s projektom jer više nije u financijskim problemima i blokadi računa, istakao je gradonačelnik Nikolić, koja je blokirala i provođenje ovog projekta za nekoliko mjeseci.