Petak, 07 Prosinac 2018 18:27

Svečani prijem za 22-je novorođenih beba na području općine Jakšić

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OPĆINA JAKŠIĆ I DALJE MEĐU RIJETKIM LOKALNIM SREDINAMA KOJE IMAJU POZITIVNI PRIRODNI PRIRAST STANOVNIŠTVA   -

JAKŠIĆ – Općina Jakšić preko deset godina potiče roditeljstvo u obiteljima i novčano potiče roditelje za svako novo rođeno dijete. Po drugi puta ove godine organizirala je i svečani prijem za 22-je novorođenih beba, što znači da je u 2018. godini do sada rođeno 43 djeteta. U 2017. je bilo 42-je rođenih, a godinu prije 46-ero rođenih. Općina Jakšić je jedna od samo dvije općine u Slavonije koje još imaju pozitivni natalitet, znači više rođenih nego umrlih. Taj broj je nekada bio i veći, ali se odseljavanjem dijela mladih obitelji i broj rođenih smanjio, koji se sada zadnjih godina ustalio.

Načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević primio je novorođene bebe, njih 22-je i njihove roditelje u općinskoj vijećnici i uručio majkama ružu, a bebama novčani bon.

 - Ove godine očekujemo do kraja godine još nekoliko novih stanovnika općine Jakšić, pa možemo reći da je taj broj, do prosinca ove godine 43-je, sada nešto stabilniji. Za prvo dijete obitelj potičemo s 1.000 kn, za drugo 1.500 kn, treće 2.000 kn, četvrto 3.000 kuna, peto 4.000 kn i svako slijedeće po 1.000 kn više. I slijedeće godine smo u proračunu predvidjeli poticaje za roditeljstvo. Osim ovoga općina sufinancira boravak u dječjem vrtiću za svako dijete, organiziramo i razna događanja za djecu od sv. Nikole i dr., sufinanciramo prijevoz srednjoškolskih učenika. Naša pronatalitetna politika je svakako aktivna u cilju što više rođenih – istakao je načelnik Kovačević, koji najavljuje da će se i sva djeca primiti u dječji vrtić kojemu će se povećati kapacitet po potrebama.

Na kraju za uspomenu uslijedila je zajednička fotografija djece, roditelja i načelnika općine ispred gradske vijećnice.