Breadcrumbs

Utorak, 04 Prosinac 2018 09:19

Stručno edukacijski simpozij je promocija zdravlja u vremenu globalnih, društvenih, ekonomskih i socijalnih kriza

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NAJAVLJENI 10. MEĐUNARODNI ŠTAMPAROVI DANI 2018. - 

Najeminentniji domaći i međunarodni stručnjaci 10. godinu za redom na stručno edukacijskom simpoziju "Štamparovi dani" a glavna tema simpozija je promocija zdravlja. S razlogom ima biti više nego ponosan aktualni predsjednik Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar, mladi internist-gastroenterolog, dr. Ivan Vukoja, za kojeg se može reći da je začetnik i tvorac brojnih javnozdravstvenih akcija te stručnih skupova i simpozija iz područja zdravstva. Ovih će se dana održati, od 6. do 9. prosinca 2018. godine jubilarni 10. stručno edukacijski simpozij Štamparovi dani. Radi se trodijelnom simpoziju koji se iz godine u godinu održava u okolici Brodskog Drenovca, rodnog mjesta Andrije Štampara. 

- Aktivnosti ovogodišnjih Štamparovih dana prepoznale su uz jedinice lokalne i regionalne samouprave te Hrvatska turistička zajednica, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva te Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, uz pokroviteljstvo Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti - rekao nam je u uvodnom razgovoru dr. Vukoja naglašavajući kako je jedna od etapa simpozija radionice prevencije međuvršnjačkog nasilja među osnovnoškolskom djecom, koje će se održati 7. prosinca 2018. godine u Osnovnoj školi Kaje Adžića Pleterničanina u Pleternici te satelitski simpozij Budi cool, ne budi bully te da te aktivnosti imaju za cilj podizanje svijesti osnovnoškolske djece o međuvršnjačkom nasilju, oblicima nasilja, posljedicama nasilja te stjecanju poželjnih oblika ponašanja što će u konačnici dovesti do smanjivanja međuvršnjačkog nasilja.

 - U drugoj će etapi sudjelovati educirani studenti i mladi liječnici te će stanovništvu s područja općine Velika te gradova Požege i Pleternice mjeriti krvni tlak, lipide i glukozu u krvi te ih anketirati o kvaliteti života i življenja - nastavlja dr. Vukoja pozivajući sve građane da se odazovu preventivnoj javnozdravstvenoj akciji, koja će se održati u Požegi, Pleternici i Velikoj u petak 7. prosinca 2018. godine od 11:00 do 13:00 sati.

U Velikoj će se održati i satelitski javnozdravstveni simpozij te satelitski simpozij zdravstvenog turizma koji će obuhvatiti je predavanja s fokusom na zdravstveni turizam. Na simpoziju će sudjelovati pomoćnik Ministra zdravstva RH, dr. sc. Mate Car i dekan Veleučilišta u Šibeniku Ivan Malenica uz druge stručnjake iz područja zdravstvenog turizma, a ulaz za zainteresirane građane je slobodan uz prethodnu prijavu na e-mail udruge (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.).

 - Simpozij Zdravi stilovi života održat će se 7. prosinca 2018. godine s početkom u 18:30 h u Veleučilištu u Požegi sa sesijom o karcinomu dojke na kojoj će uz eminentne stručnjake iz ovog područja sudjelovati i predsjednica Europa Donna-e doc.dr.sc. Vesna Ramljak, na koji je ulaz za zainteresirane građane također slobodan - istakao je dr. Vukoja nastavljajući prezentirati bogat program "Štamparovih dana".

 - Svečano otvorenje simpozija je 8. prosinca 2018. godine u 10:00 h u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica nakon čega će Udruga narodnoga zdravlja Andrija Štampar podijeliti posebne zahvalnice zaslužnima povodom 130. godina rođenja i 60. godina smrti akademika Štampara te 10. jubilarnih Štamparovih dana. Glavna tema simpozija je promocija zdravlja koja je posebno važna u vremenu globalnih društvenih, ekonomskih i socijalnih kriza koje dodatno ugrožavaju psihofizičko stanje pojedinaca, obitelji i društva. Svrha simpozija su obrade najčešće kronične nezarazne bolesti uz zdrave stilove života koje se tiču zdrave prehrane i tjelovježbe, a poseban osvrt će biti na cjelovitom pristupu čovjeku i medicini kroz jedinstvenost četiri dimenzije, psihofizičke, duhovne i socijalne - naglašava dr. Vukoja zaključujući kako će u sesijama o kolorektalnom karcinomu, HPVu, neurološkim oboljenjima, kineziologiji i bolestima kretanja te pretilosti u dječjoj dobi sudjelovati najeminentniji domaći i međunarodni stručnjaci.  

Prema pristiglim prijavama to je najveći simpozij do sada, s više od 200 prijavljenih domaćih i međunarodnih sudionika, čime se Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar snažno pozicionirala na znanstvenoj karti Požeštine i šire.

Stamparovi dani 2018