Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 07 Studeni 2018 09:58

Danas počinje cijepljenje protiv gripe u cijeloj Hrvatskoj

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE OSIGURAO 5.520 DOZA CJEPIVA  -

POŽEGA – Ovih dana često se u medijima piše i govori o gripi, cijepljenju, a kao zaključak proizlazi da je jedina prava zaštita cijepljenje protiv gripe. Službeno danas, srijeda 07. studenog počinje cijepljenje protiv gripe u cijeloj Hrvatskoj.

Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije osigurao je 5.520 doza cjepiva. Cjepivo je distribuirano po ambulantama prema prošlogodišnjim potrebama. Preporuka je da se cijepe sve starije osobe, posebno kronični bolesnici, djelatnici zdravstvenih institucija i svi koji mogu biti u kontaktu s oboljelima, a preporučuje se da se cijepe i trudnice, ali i djeca. Cijepiti se treba što prije, a najmanje 14 dana prije početka sezone gripe, jer potrebna su dva tjedna da cjepivo daje svoju učinkovitost i otpornost na gripu.

Cjepivo je besplatno za sve osobe starije od 65 godina, kronične bolesnike i sve zdravstvene radnike, dok ostali za cijepljenje moraju izdvojiti 20-tak kuna. Prošle godine u Hrvatskoj je od gripe oboljelo 65 tisuća osoba, a od toga je 30 umrlih, no broj oboljelih je višestruko veći samo nisu prijavljivani zdravstvenim djelatnicima. U Požeško-slavonskoj županiji 335 osoba je oboljelo od gripe a jedna osoba je preminula od gripe.