Nedjelja, 04 Studeni 2018 08:12

„(ZA)JEDNO“ će poticati primjenu novih tehnologija i komunikacija

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

SVE SREDNJE ŠKOLE POŽEŠTINE PRVI PUTA U EUROPSKOM ZAJEDNIČKOM PROJEKTU  -

POŽEGA – Po prvi puta sve srednje škole Požeštine sudjeluju u jednom zajedničkom europskom projektu. Projekt je započeo još pri kraju prošle školske godine, a u njemu sudjeluju kao inicijator Poljoprivredno-prehrambena škola, a priključile su se srednje škole Obrtnička škola Požega, Tehnička škola Požega, Ekonomska škola Požega, Gimnazija Požega i Katolička gimnazija Požega.

 - Ideja je projekta jačanje suradnje između učenika i nastavnika požeških srednjih škola a ciljevi su projekta obilježavanje odabranih svjetskih datuma, poticanje učenika na toleranciju i prihvaćanje različitosti, motiviranje na suradnju i međusobno uvažavanje. Učenike će se poticati na primjenu novih tehnologija informacija i komunikacija u poučavanju i učenju te razvoj vještina timskog rada i komunikacijskih vještina – istakla je mentorica Anita Bubak, prof.,inicijator i voditelj projekta.

IMG 5323

 

 

Domaćin prvom susretu svih učenika i mentora u projektu je bila Ekonomska škola Požega s prvom temom obilježavanje Svjetskog dana audiovizualne baštine. – Budući da je 2018. godina Europska godina kulturne baštine, to je i tema Erasmus+ projekta u koji je škola uključena na međunarodnoj razini. Na ovom prvom sastanku upoznat ćemo sve uključene u projekt s mogućnostima eTwinninga, nastavničke društvene mreže, na kojima ćemo i podijeliti iskustva i rezultate projekta ZA(JEDNO) s drugim nastavnicima Hrvatske i Europe – istakla je mentorica projekta na Ekonomskoj školi, Lidija Gerstman, prof.

Sve sudionike projekta pozdravio je zamjenik požeško-slavonskog župana za društvene djelatnosti, Vedran Neferović, prof., koji je istakao podršku županije svim školskim projektima. – Nevjerojatno zvuči podatak da je ovo prvi projekt u kojem sudjeluje naših svih 6 srednjih škola. Zadovoljstvo je tim veće što smatram da je ovo jedan početak povezivanja u međunarodnim projektima, razmjena iskustava i otkrivanja interesa učenika izvan onih standardnih programa. Ovo je njihova želja da kroz slobodno vrijeme povežu i redovnu nastavu i komunikacijom s drugim obrazovnim sustavima i drugim učenicima. Dobro je što ste pronašli zajedničke teme, zajedničke interese i ciljeve, a ovaj projekt bit će svakako dobar primjer i za ostale projekte. Obrazovanje nije više ono što je bilo prije, kroz projekt ćete vidjeti i kako se školuju drugi vaši vršnjaci, s projektom ćete se približiti nekim novim trendovima i stoga vam želim puno uspjeha.

Slijedeći susret će biti u Katoličkoj gimnaziji gdje će pod vodstvom prof. Stefana Bunjevca obilježiti Svjetski dan filozofije, a na Obrtničkoj školi u prosincu će pod vodstvom prof. Suzane Musil obilježiti Dan ljudskih prava.