Četvrtak, 25 Listopad 2018 09:52

Sanacija kanalizacijske mreže u ulicama Sv. Florijana i Kamenita vrata

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GRAD POŽEGA -

Protekloga tjedna započeli su radovi na sanaciji kanalizacijske mreže u ulicama Sv. Florijana i Kamenita vrata u Požegi i to metodom CIPP-Liner, odnosno metodom bez iskopa. Naime, tvrtka Tekija d.o.o. prošle je godine naručila snimanje kanalizacijske mreže CCTV kamerom koja je utvrdila tjemene pukotine na postojećem cjevovodu i infiltraciju podzemnih voda.

4e0aebaeae04377317c3bf7d82a6e2f0 2 XLKanalizacija ove ulice prvi puta je kartirana i zabilježena 1914. godine od strane „gradskog inžinira“ Vjekoslava Čejke, iako Julije Kempf u svojoj monografiji iz 1910. godine već spominje izgrađenu kanalizacijsku mrežu u tom dijelu grada. Građena je od betonskih cijevi jajolikog profila dimenzija 600/900 i 700/1050 mm, a pružala se od ondašnjeg Trga Franje Josipa, današnjeg Trga Sv. Trojstva, preko Županijske ulice, Florijanove, Kamenitih vrata i današnje ulice Stjepana Radića, sve do izljeva u rijeku Orljavu kod današnjeg starog autobusnog kolodvora.

Zbog velikih dubina kanalizacije od oko 4 metra, relativno uskog koridora ceste, mnoštva drugih instalacija i blizine starih kuća, procijenjeno je da bi standardnu metodu iskopa postojećih cijevi i ugradnje novih trebalo zamijeniti modernijom tehnologijom sanacije bez iskopa, tzv. CIPP metodom 4e0aebaeae04377317c3bf7d82a6e2f0 3 XL(Cure in Place Pipe). Ovom metodom se cijev od netkanog poliesterskog filca premazuje zaštitnim slojem polipropilena te se komprimiranim zrakom upuhuje kroz postojeću cijev da bi se završno vodenom parom na temperaturi od 130° C izazvala kemijska reakcija i otvrdnjavanje polipropilenskog premaza, što u konačnici čini novu cijev zalijepljenu za stijenke postojeće kanalizacijske cijevi. Spojevi postojećih kanalizacijskih priključaka na toj dionici cjevovoda se naknadno prolaskom kroz cijev specijalnog robota s rezačem i kamerom izrezuju te ponovno stavljaju u funkciju.

Ukupna duljina sanacije iznosi 335m podijeljenih u 6 faza, a ugovorena vrijednost radova iznosi 798.014,74 kn. Radove izvodi zajednica ponuditelja Goran i Zoran d.o.o. iz Solina i Komunalije Hrgovčić. d.o.o., iz Županje.

Tekst/foto: pozega.hr